Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ Ν/Σ
Λιγότερος φόρος για
εισοδήματα έως 40.000 ευρώ

Αθήνα
Ελαφρύνσεις σε εισοδήματα κάτω των 40.000 ευρώ και σταδιακές επιβαρύνσεις στα υψηλότερα επιφέρει η νέα φορολογική κλίμακα που, σύμφωνα με πληροφορίες, εισηγούνται οι ομάδες εργασίας για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο στον υπουργό Οικονομικών. Τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου, που θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2010, αναμένεται να ανακοινώσει ο κ. Παπακωνσταντίνου την ερχόμενη εβδομάδα, σε μια προσπάθεια αντιστροφής του αρνητικού κλίματος για την ελληνική οικονομία, που επικρατεί στις αγορές.
Ένας νέος χαμηλότερος συντελεστής 15% (έναντι 25% σήμερα) για τα πολύ χαμηλά εισοδήματα, ένας νέος υψηλότερος 45% (έναντι 40% σήμερα) για τα πολύ υψηλά εισοδήματα, αλλά και ένας μεγαλύτερος αριθμός κλιμακίων, συνολικά 7 έναντι 4 σήμερα, είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της νέας κλίμακας που εισηγούνται οι ομάδες εργασίας στον υπουργό. Είναι, δηλαδή, μια κλίμακα πιο προοδευτική, που ευνοεί τα χαμηλά εισοδήματα και επιβαρύνει τα υψηλότερα, με σταδιακό όμως τρόπο. Αν και δεν είναι οριστική, καθώς δεν την έχει ακόμη υιοθετήσει ο υπουργός, η κλίμακα αυτή είναι η επικρατέστερη, ενώ περιλαμβάνει και δυνατότητες παραλλαγών, όπως η προσθήκη ενός συντελεστή 50% για πολύ υψηλά εισοδήματα ή η καθιέρωση ενός ακόμη χαμηλότερου συντελεστή 10% για πολύ χαμηλά εισοδήματα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Προειδοποίηση στην Ελλάδα
για το συνταξιοδοτικό

Βρυξέλλες
Προειδοποιητική επιστολή στη χώρα μας απέστειλε χθες η Κομισιόν, προκειμένου να συμμορφωθεί με την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών. Η επιστολή, που αποτελεί το πρώτο στάδιο της προδικαστικής διαδικασίας για τη μη συμμόρφωσης της χώρας με προηγούμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την ηλικία συνταξιοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων. Στην απόφασή της η Επιτροπή έκρινε ότι η Ελλάδα δεν έχει λάβει συγκεκριμένα μέτρα για συμμόρφωση με την απόφαση του δικαστηρίου της 26ης Μαρτίου 2009 και διαπιστώνει ότι οι ισχύουσες ελληνικές διατάξεις, που περιλαμβάνουν διαφορές στην ηλικία συνταξιοδότησης μεταξύ ανδρών και γυναικών δημοσίων υπαλλήλων, παραβιάζουν την αρχή για την ισότητα των αμοιβών. Η Ελλάδα έχει προθεσμία δύο μηνών, προκειμένου να απαντήσει στις παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σχολιάζοντας την απόφαση της Επιτροπής, ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος Βλαντιμίρ Σπίντλα δήλωσε ότι «η ισότητα των αμοιβών μεταξύ γυναικών και ανδρών είναι θεμελιώδης αρχή της ΕΕ», τονίζοντας ακόμη πως «εδώ και δέκα μήνες, το Δικαστήριο της ΕΕ έκρινε ότι οι ισχύουσες ελληνικές διατάξεις εισάγουν διακρίσεις. Η Ελλάδα πρέπει να εναρμονίσει τη νομοθεσία της με την απόφαση του Δικαστηρίου το συντομότερο δυνατόν”.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΡΕΠΠΑ
Ανάρτηση
των δημόσιων
έργων
στο διαδίκτυο

ΑΘΗΝΑ
Πρέπει να επιδιώξουμε να δώσουμε πνοή και αισιοδοξία στους Έλληνες πολίτες, γιατί η χώρα έχει ανάγκη από ρήξεις και ανατροπές, είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρης Ρέππας στην κοπή της πίτας του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Με την ανάρτηση όλων των δημόσιων έργων στο διαδίκτυο ο πολίτης θα μπορεί να παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις και έτσι θα αποφεύγονται οι στρεβλώσεις τόνισε ο υπουργός.
Διαβεβαίωσε τους μηχανικούς ότι μοναδική φιλοδοξία της κυβέρνησης αλλά και δική του, είναι να είναι χρήσιμη και τους κάλεσε να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για να κερδίσουν το στοίχημα.
Αναφερόμενος στο έργο του υπουργείου επανέλαβε ότι προωθούνται συγχωνεύσεις συγκοινωνιακών φορέων και μία σειρά προγραμμάτων, έργων και δράσεων για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, για την αισθητική αναβάθμιση των κτηρίων, την αντισεισμικότητα και βιοκλιματικότητα, καθώς και τη διαχείριση των υδάτων σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΤΕΕ, αναφέρθηκε αναλυτικά στα προβλήματα των μηχανικών, όπως το ασφαλιστικό το φορολογικό και το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΤΣΕΛΗ – ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ
Χρηματοδότηση
του έργου
της Εκκλησίας
μέσω ΕΣΠΑ

ΑΘΗΝΑ
Τη δυνατότητα χρηματοδότησης του έργου της Εκκλησίας μέσω του ΕΣΠΑ συζήτησαν η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Σε ερώτηση για το ποσοστό απορροφητικότητας των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, η υπουργός απάντησε ότι «όλο το κοινοτικό μας πλαίσιο έχει πολύ χαμηλή απορροφητικότητα, 3,5% μέχρι τώρα». Απλουστεύουμε όλες τις διαδικασίες με τον νόμο που θα φέρουμε στη Βουλή τον επόμενο μήνα και, ταυτόχρονα, αναθεωρούμε στο περιεχόμενό του, έτσι ώστε τα χρήματα, τα οποία θα ξοδευτούν, να πιάσουν τόπο για το δημόσιο συμφέρον, για την κοινωνική συνοχή και για την ανάπτυξη του τόπου μας» τόνισε. Σε ερώτηση για το αν θα δοθεί το ποσό από το ΕΣΠΑ που είχε υποσχεθεί η προηγούμενη κυβέρνηση στην Εκκλησία, η κ. Κατσέλη σημείωσε: υπήρχε μια προγραμματική συμφωνία, την οποία συζητήσαμε με το Μακαριότατο. «Θα υπάρξει αναθεώρηση αυτής της σύμβασης, έτσι ώστε οι προτεραιότητες να ενταχθούν αρμονικά στο νέο αναθεωρημένο ΕΣΠΑ, το οποίο θα έρθει στη Βουλή». Από την πλευρά του ο κ. Ιερώνυμος τόνισε ανέφερε ότι υπήρξε σύμπτωση απόψεων: «Εμείς θέλουμε το αναπτυξιακό μας έργο, που αναφέρεται κυρίως στην αναστύλωση των μνημείων και στην αξιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, να βρει μια ανταπόκριση. Και αυτό βγήκε από τη συζήτηση, ότι είναι κοινό το ενδιαφέρον».

ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μελέτη υλοποίησης εθνικού
δικτύου οπτικών ινών

ΑΘΗΝΑ
Μέχρι τα τέλη Μαρτίου το υπουργείο Υποδομών θα έχει επιλέξει σύμβουλο που θα εκπονήσει μελέτη για την δημιουργία δικτύου οπτικών ινών σε όλη τη χώρα, ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Νίκος Σηφουνάκης.
Πρόκειται για μια υποδομή συνολικού κόστους 2 δισ. ευρώ, ανάλογη του μεγάλου έργου εξηλεκτρισμού της χώρας, των εθνικών οδών, των αεροδρομίων, των λιμανιών και των άλλων μεγάλων υποδομών που έγιναν στην Ελλάδα τις προηγούμενες δεκαετίες, δήλωσε ο κ. Σηφουνάκης μιλώντας σε σε ημερίδα της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Ελλάδας (ΟΚΕ), με θέμα Επικοινωνία, Πληροφορία, Τεχνολογία.
«Μιλάμε, ουσιαστικά, για ψηφιακές λεωφόρους μεγάλης ταχύτητας, μέσα από τις οποίες θα διακινούνται ψηφιακά αγαθά και υπηρεσίες» σημείωσε ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Μέχρι τα τέλη Μαρτίου, είπε, θα έχει επιλεγεί ο σύμβουλος που θα εκπονήσει τη μελέτη τεχνικής σκοπιμότητας και οικονομικής βιωσιμότητας του έργου, με προοπτική να ξεκινήσει η υλοποίησή του στα τέλη του 2011. Τον Φεβρουάριο του 2008, ο τότε υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Κωστής Χατζηδάκης είχε ανακοινώσει σχέδιο για την εγκατάσταση οπτικών ινών σε δύο εκατομμύρια ελληνικά σπίτια (fiber to the home) έως το 2013. Το κόστος εκτιμήθηκε τότε στα 3 δισ. ευρώ, με χρηματοδότηση από κοινοτικά και άλλα κονδύλια. Το σχέδιο όμως συνάντησε πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια και ο ΟΤΕ αποφάσισε τον Ιούλιο του 2009 να στραφεί στην ενδιάμεση εναλλακτική λύση της τεχνολογίας VDSL. Λίγο αργότερα, τον Αύγουστο του 2009, το σχέδιο νόμου για την «Οπτική Ίνα στο Σπίτι» τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.
Εκτός από τα σχέδια για δημιουργία εθνικού δικτύου οπτικών ινών, ο Νίκος Σηφουνάκης θέτει ως προτεραιότητα και την «κατανομή του ψηφιακού μερίσματος». Αναφέρθηκε στη μετάβαση από την αναλογική στην ψηφιακή τηλεόραση, με την οποία θα απελευθερωθεί ένα σημαντικό τμήμα του φάσματος των ραδιοσυχνοτήτων, το οποίο θα μπορεί να αξιοποιηθεί για νέες, καινοτόμες υπηρεσίες.

2.000 απολύσεις
ανακοίνωσε η Siemens

Νέες περικοπές περίπου 2.000 θέσεων εργασίας ανακοίνωσε η εταιρεία Siemens στη Γερμανία, με στόχο την ενίσχυση του εργοστασίου της στην Τσεχία, παρά το γεγονός, ότι μετά την οικονομική κρίση, τα οικονομικά μεγέθη ήταν καλύτερα απ? όσο αναμενόταν.
Παρά το την απόφαση που στέλνει στην ανεργία 1.990 εργαζομένους, η εταιρεία διαβεβαίωσε ότι θέλει να αποφύγει “όσο το δυνατόν περισσότερο” τις απολύσεις στη διάρκεια αυτής της αναδιάρθρωσης που επηρεάζει τον κλάδο της “βιομηχανίας” της. Οι άλλοι δύο κλάδοι στους οποίους δραστηριοποιείται ο όμιλος είναι η ενέργεια και η κατασκευή ιατρικού εξοπλισμού.
Ο βιομηχανικός γίγαντας, που απασχολεί περισσότερους από 200.000 εργαζομένους σε όλο τον κόσμο στον βιομηχανικό κλάδο του, ανακοίνωσε την Τρίτη οικονομικά αποτελέσματα πολύ καλύτερα απ? ό,τι είχε προβλέψει.

Δεσμεύσεις Ομπάμα
για την οικονομία

Αναζωογόνηση της αγοράς εργασίας, μείωση του χρέους, επιβολή περιορισμών στη Γουόλ Στριτ και τις τράπεζες, αύξηση των φοροαπαλλαγών για τη μεσαία τάξη και μείωση των κρατικών δαπανών, υποσχέθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στην πρώτη του ομιλία για την Κατάσταση του Έθνους. «Πριν έναν χρόνο, ανέλαβα την εξουσία εν μέσω δυο πολέμων, μιας οικονομίας που κλυδωνιζόταν από μια σοβαρή ύφεση, ένα οικονομικό σύστημα στο χείλος του γκρεμού και μια κυβέρνηση καταχρεωμένη. Ειδικοί από όλο το πολιτικό φάσμα προειδοποιούσαν ότι εάν δεν δρούσαμε, θα αντιμετωπίζαμε μια δεύτερη Μεγάλη Ύφεση. Έτσι δράσαμε άμεσα και επιθετικά. Και έναν χρόνο αργότερα, το χειρότερο μέρος της καταιγίδας έχει περάσει» είπε χαρακτηριστικά ο Μπ. Ομπάμα, σε μία προσπάθεια να επανακαθορίσει την πολιτική ατζέντα μετά τις σημαντικές πολιτικές ήττες κατά την πρώτη χρονιά του στην εξουσία.
Το ΔΝΤ “ενέκρινε”
δάνειο 102 εκατ.
δολάρια στην Αϊτή

Το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ενέκρινε τη χορήγηση δανείου ύψους 102 εκατ. δολαρίων για να βοηθήσει την κυβέρνηση της Αϊτής να αρχίσει την ανοικοδόμηση της χώρας μετά τον καταστροφικό σεισμό που την έπληξε την 12η Ιανουαρίου. Μαζί με ένα ποσό από προϋπάρχον πρόγραμμα δανειοδότησης, το ΔΝΤ πρόκειται να διαθέσει συνολικά 114 εκατ. δολάρια στην κυβέρνηση της Αϊτής έως το τέλος αυτής της εβδομάδας -το ποσό είναι το μεγαλύτερο που θα φθάσει στο Πορτ-ο-Πρενς μετά το σεισμό. Ο διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν δήλωσε ότι η χορήγηση του ποσού θα δώσει στην Αϊτή “πόρους σε μετρητά που χρειαζόταν επειγόντως”, ώστε να κάνει εισαγωγές ειδών που χρειάζεται για να παράσχει βοήθεια στους σεισμοπαθείς.

Μηδενικά αφήνει
τα επιτόκια η Fed

Στο χαμηλότερό τους ιστορικό επίπεδο, μεταξύ 0% και 0,25%, αποφάσισε να διατηρήσει τα επιτόκια η αμερικανική Κεντρική Τράπεζα, με στόχο τη στήριξη της ανάκαμψης. Μόνο ένα μέλος της επιτροπής διαφώνησε με την απόφαση, πιστεύοντας ότι η οικονομία των ΗΠΑ έχει αναρρώσει αρκετά ώστε να αρχίσει η Fed να ανεβάζει τα -εδώ και σχεδόν ένα χρόνο- μηδενικά επιτόκια. Η κεντρική τράπεζα δεν άλλαξε το πρόγραμμά της αξίας 1,25 τρισ. δολαρίων για στήριξη της στεγαστικής αγοράς, ενώ τα στοιχεία αυτής της εβδομάδας για την πτώση στις μεταπωλήσεις κατοικιών έδειξαν ότι ο τομέας παραμένει αδύναμος. Τα στελέχη της Fed διαπιστώνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ συνεχίζει να «ενισχύεται», η κατάρρευση στην αγορά εργασίας αρχίζει να υποχωρεί και η κατανάλωση βρίσκεται σε μέτρια επίπεδα. Οι ίδιοι υπογραμμίζουν όμως ότι η υψηλή, ακόμη, ανεργία, η ισχνή αύξηση εισοδημάτων και η χαμηλή δανειοδότηση αποτελούν «βαρίδια» για την αμερικανική οικονομία.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Yψηλή μεταβλητότητα

Η υψηλή μεταβλητότητα χαρακτήρισε την εικόνα της αγοράς στη χθεσινή συνεδρίαση, με τις τιμές των μετοχών να κλείνουν με άνοδο, με την αγορά όμως να παραμένει κάτω από τα επίπεδα των 2.000 μονάδων. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.985,86 μονάδες έναντι 1.972,93 μονάδων της προηγουμένης, σημειώνοντας άνοδο 12,93 μονάδων, ή σε ποσοστό 0,66%. Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κυμάνθηκε σε εύρος 76 μονάδων, καταγράφοντας ανώτερη τιμή στις 2.009,26 μονάδες, όταν σημείωνε άνοδο έως και 1,84% και κατώτερη τιμή στις 1.933,52 μονάδες, όταν υποχωρούσε έως και 2,00%. Ο δείκτης FTSE/ASE 20 έκλεισε στις 998,67 μονάδες, με άνοδο σε ποσοστό 0,71%, ενώ ο δείκτης FTSE/ASE 40 έκλεισε στις 2.356,43 μονάδες με άνοδο σε ποσοστό 0,06%. Ο δείκτης FTSE/ASE SMALLCAP 80 έκλεισε στις 380,78 μονάδες, με πτώση σε ποσοστό 0,15%, ενώ ο δείκτης FTSE 140 έκλεισε στις 2.264,78 μονάδες, με άνοδο σε ποσοστό 0,61%. Ο δείκτης Ftse/Athex International έκλεισε στις 2.650,66 μονάδες, με άνοδο 0,62%.
Από τις μετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης τα υψηλότερα κέρδη σημείωσαν οι μετοχές της Κύπρου (+4,19%), της MIG (+3,83%), της Alpha Bank (+2,86%) και του ΟΠΑΠ (+2,53%). Αντιθέτως, τις μεγαλύτερες απώλειες 4,63% και 3,15% αντιστοίχως κατέγραψαν οι μετοχές της Ιντραλότ και της Μυτιληναίος. 72 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 101 πτωτικά και 55 παρέμειναν σταθερές.
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Κλωνατέξ(κο) +14,29%, Compucon +11,11%, Βωβός +10,93%, Σέλμαν (κο) +10,00% και Τέξαπρετ +9,09%.
Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία -14,29%, Κέκροψ -9,79%, ΒΙΣ (κο) -9,63%, Nutriart -9,52% και Hellas On Line -9,48%.
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 292,436 εκατ. ευρώ.
Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν οι μετοχές των εταιρειών: Εθνική με 6.919.985 τεμάχια, Alpha Bank με 5.162.740, Alapis με 4.482.541 και Eurobank με 3.954.743 τεμάχια.
Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών: Εθνική με 105,703 εκατ. ευρώ, Alpha Bank με 32,488, ΟΠΑΠ με 28,343 και Eurobank με23,676 εκατ. ευρώ.
Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 76,207 δισ. ευρώ.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
Επιφυλακτικοί οι Ελληνες για
τις ηλεκτρονικές αγορές
Επιφυλακτικοί παραμένουν οι Ελληνες στην πραγματοποίηση ηλεκτρονικών αγορών μέσω Διαδικτύου για προσωπική χρήση, καθώς το πρώτο τρίμηνο του 2009 το ποσοστό των χρηστών του διαδικτύου που πραγματοποίησαν ηλεκτρονικές αγορές ανέρχεται μόλις στο 16,2% του συνόλου.
Αυτό προκύπτει απο την έρευνα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για τη χρήση τεχνολογιών πληροφόρησης και επικοινωνίας απο τα νοικοκυριά (ηλεκτρονικό εμπόριο).
Πάντως, μεταξύ α? τριμήνου 2009 και 2008 παρατηρήθηκε αύξηση κατά 18,2% στην αγορά – παραγγελία αγαθών ή υπηρεσιών μέσω του διαδικτύου. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία το προφίλ όσων πραγματοποιούν ηλεκτρονικές αγορές – παραγγελίες είναι άτομα ηλικίας 25 έως 34 ετών, μισθωτοί και απόφοιτοι ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης.
Τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες που αγοράστηκαν ή παραγγέλθηκαν απο το διαδίκτυο για προσωπική χρήση είναι κυρίως εισιτήρια για εκδηλώσεις, όπως συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, κινηματογράφοι κ.λπ. (30,9%), εξαρτήματα και περιφερειακός εξοπλισμός ηλεκτρονικού υπολογιστή (28,3%) και ηλεκτρονικές συσκευές όπως βιντεοκάμερες, φωτογραφικές μηχανές, κινητά τηλέφωνα, τηλεοράσεις κ.λπ. (27,3%).
Τα σημαντικότερα κίνητρα για την πραγματοποίηση αυτών των ηλεκτρονικών αγορών ήταν μεταξύ άλλων οι χαμηλότερες τιμές (66,3%), η ευκολία των αγορών όπως ο λιγότερος χρόνος (66,2%) και η δυνατότητα αγοράς προϊόντων που δεν είναι διαθέσιμα στην περιοχή του χρήστη (62,7%).


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα