Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΤΟ 2009

ΑΘΗΝΑ
Μείωση 44,8% κατέγραψαν οι επενδυτικές δαπάνες στη βιομηχανία το 2009 σε σχέση με τις δαπάνες του 2008. Σημειώνεται ότι οι εκτιμήσεις για την πορεία των επενδύσεων στην πρώτη έρευνα του έτους προέβλεπαν πτώση 38%, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ.
Πάντως, η ακριβέστερη εκτίμηση για την εξέλιξη της επενδυτικής δραστηριότητας το 2009 θα προκύψει στην επόμενη έρευνα του ΙΟΒΕ που θα διεξαχθεί τον Μάρτιο – Απρίλιο του 2010, όταν θα έχει ολοκληρωθεί και η λογιστική διαχείριση των οικονομικών αποτελεσμάτων των επιχειρήσεων.
Η εξασθένηση της επενδυτικής δραστηριότητας το 2009, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, είναι διαστρωματική και αφορά σε όλους τους μεταποιητικούς κλάδους, ενώ η τάση αυτή συγκλίνει και με τα επίσημα εθνικολογιστικά στοιχεία της ΕΣΥΕ.
Εντονότερη είναι η υποχώρηση στον κλάδο Τρόφιμα – Ποτά – Καπνός (-48,3%) και τα Μη Μεταλλικά Ορυκτά (-32,7%) ενώ στους Λοιπούς Κλάδους που συμπληρώνουν το δείγμα καταγράφεται επίσης σημαντική μείωση (-51,4%).
Οι επενδυτικές δαπάνες το 2009 εκτιμώνται κατά 25,4% χαμηλότερα σε σχέση με το 2008 και στην Ένδυση – Υπόδηση, ενώ ελαφρώς χαμηλότερη είναι η σχετική μείωση στην Κλωστοϋφαντουργία (-18,2%) και τον κλάδο των Χημικών προϊόντων (-7,9%).
Οι εκτιμήσεις για την πορεία των επενδύσεων στην Ελλάδα το 2009 σε σχέση με το προηγούμενο έτος δεν διαφοροποιούνται ως προς την τάση σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, είναι όμως αρκετά δυσμενέστερες.
Σε ΕΕ και Ευρωζώνη εκτιμάται μείωση των επενδύσεων κατά 21,9% και 24,8% αντίστοιχα, με τις εκτιμήσεις αυτές να έχουν επιδεινωθεί μάλιστα σε σχέση με τις αρχές του έτους (-16,6% και -18,6% την άνοιξη του 2009).
Σε όλες ανεξαιρέτως τις χώρες, η έρευνα καταγράφει εξασθένηση της επενδυτικής δραστηριότητας στο μεταποιητικό τομέα το 2009. Εκτός της Ελλάδας, έντονα πτωτικές είναι οι εκτιμήσεις στην Ρουμανία, την Λετονία, την Φινλανδία και την Βουλγαρία.
Στην έρευνα πραγματοποιείται και η πρώτη πρόβλεψη για την πορεία των επενδύσεων το 2010. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η πολύ έντονη απαισιοδοξία για την πορεία της επενδυτικής δραστηριότητας στη μεταποίηση περιορίζεται, αφού προβλέπεται άνοδος των επενδυτικών δαπανών στη Βιομηχανία κατά 5,6%.
Ουσιαστικά η εξέλιξη αυτή όμως φαίνεται να συνιστά απλώς χρονική «μεταφορά» και επαναπρογραμματισμό κάποιων σχεδίων που καθυστέρησαν ή και αναβλήθηκαν το 2009 λόγω της χρηματοπιστωτικής στενότητας στο τρέχον έτος.
Προεξοφλείται έτσι ένα ευνοϊκότερο περιβάλλον και ένα σχετικά βελτιωμένο επενδυτικό κλίμα για το 2010, γεγονός που υποδηλώνει ότι μετά την υπέρμετρη μείωση του 2009, η επενδυτική δραστηριότητα θα αρχίσει σταδιακά να αναθερμαίνεται.
Σε κλαδικό επίπεδο εκτιμάται ότι θα παρουσιαστεί αύξηση των επενδυτικών δαπανών το 2010 στους περισσότερους κλάδους, με εξαίρεση τον κλάδο Ένδυση-Υπόδηση, όπου προβλέπεται και νέα καθίζηση των επενδύσεων (-85,2%) και τους Λοιπούς Κλάδους, όπου επίσης οι περισσότερες εκτιμήσεις συγκλίνουν σε μείωση, αλλά ηπιότερη (-15,6%).
Αντίθετα, σημαντικά αυξημένες το 2010 να είναι οι δαπάνες για επένδυση στα Μη μεταλλικά Ορυκτά (43,5), τα Χημικά (33,1%) και τα Τρόφιμα – Ποτά – Καπνός (27,7%), ενώ άνοδος, αν και ηπιότερη, προβλέπεται και στην Κλωστοϋφαντουργία (11,9%).


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα