Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Στα μαθητικά χρόνια θα μας ταξιδέψει η εκδήλωση που πραγματοποιεί η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων και ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου Σχολικής Ζωής αύριο, στις 7.30 το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο με θέμα: “Το Μουσείο Σχολικής Ζωής θυμάται… Τα μαθητικά τα χρόνια”.
Η εκδήλωση περιλαμβάνει αφήγηση μαρτυριών της σχολικής ζωής που έχουν κατατεθεί στο Μουσείο, έντεχνα τραγούδια που αγαπήθηκαν από γενιές μαθητών και αποσπάσματα επιλεγμένων κινηματογραφικών έργων με θέμα την εκπαίδευση.
Όπως τόνισε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Νομαρχιακό Μέγαρο ο νομάρχης Χανίων κ. Γρηγόρης Αρχοντάκης “η δημιουργία και η λειτουργία του Μουσείου Σχολικής Ζωής νομού Χανίων είναι ένα ωραίο παράδειγμα προσφοράς και συνεργασίας των ανθρώπων. Ένας φωτεινός σηματοδότης που αναδεικνύει τη συλλογική προσπάθεια και τα θαυμάσια αποτελέσματα που μπορεί να επιτευχθούν μέσω αυτής.
Τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τότε που το Μουσείο άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό και ήδη έχει στο ενεργητικό του δύο επιτυχημένες εκθέσεις και πλήθος επισκεπτών που απολαμβάνουν τα εκθέματά του, κάνοντας ένα ταξίδι γνώσης και ψυχαγωγίας στους δρόμους του εκπαιδευτικού και σχολικού παρελθόντος μας”.
“Για την οργάνωση του Μουσείου Σχολικής Ζωής χρειάστηκε και χρειάζεται η πολιτική βούληση της νομαρχιακής και της τοπικής δημοτικής αρχής, αλλά και η επίμονη και επίπονη εργασία των ανθρώπων που στελεχώνουν την Επιτροπή Διοίκησής του, τον Σύλλογο Φίλων του Μουσείου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νεροκούρου. Μα πάνω από όλα χρειάστηκε και χρειάζεται η εθελοντική προσφορά των ανθρώπων εκείνων που με τα αντικείμενα και τις μαρτυρίες που του προσφέρουν, του δίνουν πνοή, το διαμορφώνουν, το ζωντανεύουν, το καθιστούν ενεργό”.
Ο κ. Αρχοντάκης ανέφερε ότι πρόσφατα το Υπουργείο Πολιτισμού δεσμεύθηκε πως θα θέσει υπό την αιγίδα του το Μουσείο Σχολικής Ζωής νομού Χανίων και στη συνέχεια θα το στηρίξει με προσωπικό αλλά και υλικοτεχνικά.
Η γενική γραμματέας του Συλλόγου Φίλων κα Χριστίνα Τζομπανάκη ανέφερε ότι “ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου Σχολικής Ζωής Ν. Χανίων, που στηρίζει το Μουσείο από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του, με συγκίνηση βλέπει να γίνονται βήματα ανάπτυξής του.
Η πρόταση να τεθεί το Μουσείο υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, βάζει τα θεμέλια για την οριστική μορφή της νομικής του υπόστασης, που είναι συστατικό απαραίτητο για την υλοποίηση των στόχων της λειτουργίας του και την περαιτέρω ανάδειξή του”.
“Ο Σύλλογος Φίλων προσπαθεί και με την ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας, με διάφορες δράσεις, εκδηλώσεις αλλά και με τον σχεδιασμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων να προβάλλει και να αναδεικνύει το Μουσείο. Η εκδήλωση με τίτλο «Το Μουσείο Σχολικής Ζωής θυμάται… τα μαθητικά τα χρόνια» αντλεί το περιεχόμενό της από το υλικό των συλλογών και των εκθέσεων του Μουσείου και φέρνει στον νου αναμνήσεις από τη σχολική πραγματικότητα του παρελθόντος.
Επιθυμία μας είναι η εκδήλωση αυτή να γίνει θεσμός και κάθε χρόνο στη γιορτή των Τριών Ιεραρχών το Μουσείο… να θυμάται, να συνεχίζει και να ανταποδίδει με την ευθύνη που του δημιουργεί η ανταπόκριση των φίλων και των επισκεπτών του” κατέληξε.
Η πρόεδρος της Επιτροπής Διοίκησης και Διαχείρισης του Μουσείου Σχολικής Ζωής κα Ελίνα Δασκαλάκη, τόνισε ότι “η εκδήλωση έχει ως περιεχόμενο την αφήγηση μαρτυριών της σχολικής ζωής που έχουν κατατεθεί στο Μουσείο, την απόδοση έντεχνων τραγουδιών που αγαπήθηκαν από γενιές μαθητών και αποσπάσματα επιλεγμένων κινηματογραφικών έργων με θέμα την εκπαίδευση. Οι συντελεστές της βραδιάς είναι οι ηθοποιοί Μαρία Φουράκη και Γιάννης Ματσαμάκης, οι καλλιτέχνες Γιώργος Φραντζεσκάκης και Άρης Τζεβελέκος και οι εκπαιδευτικοί Χαρά Ανδρεάδου και Μαρία Δρακάκη.
Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να στηρίξουν τη μεθαυριανή εκδήλωση αλλά και το Μουσείο το ίδιο με όποιο και όσο υλικό διαθέτουν για τις σχολικές δραστηριότητες προηγούμενων εποχών”.
Ελ.Φ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα