Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ EUROGROUP

Αθήνα
Τρία έως πέντε δισ. ευρώ αναζητά το ελληνικό δημόσιο στις διεθνείς αγορές. Ο υπουργός οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου μιλώντας σε διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο προανήγγειλε την πώληση ελληνικών ομολόγων αξίας έως και 10 δισ. ευρώ στις ασιατικές αγορές.
Η σεναριολογία για τα ελληνικά ομόλογα μονοπωλεί τον διεθνή Τύπο, με τους Financial Times να αναφέρουν ότι η Κίνα ενδιαφέρεται να αγοράσει ομόλογα του ελληνικού δημοσίου αξίας 25 δισ. ευρώ, είδηση η οποία διαψεύστηκε κατηγορηματικά από το Υπουργείο Οικονομικών. Αισιόδοξος για την πορεία της χώρας, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, μετά από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό. Με δηλώσεις του ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας και χαρακτηρίζει παράλογη την έξοδό της από την ευρωζώνη.
Πιο αναλυτικά:
Σε κατηγορηματική διάψευση ότι υπάρχει οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης, σχετικά με την αγορά χρέους ή ελληνικών ομολόγων ή άλλων ελληνικών περιουσιακών στοιχείων από επενδυτικά σχήματα στην Κίνα ή αλλού, προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών.
Παράλληλα, το Υπουργείο διέψευσε ότι υπάρχει και οποιαδήποτε εντολή σε επενδυτική τράπεζα για να κάνει διαπραγματεύσεις σε αυτή την κατεύθυνση για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται, ότι η ομαλή και απρόσκοπτη εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους αποτελεί πρωταρχική προτεραιότητα της κυβέρνησης και στο πλαίσιο του δανεισμού της χώρας εντάσσεται και η γεωγραφική διαφοροποίηση των πηγών δανεισμού.
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, προστίθεται στην ανακοίνωση, πραγματοποίησε πρόσφατα ταξίδι στο Λονδίνο, όπου είχε συνάντηση με θεσμικούς επενδυτές, ενώ παρόμοιες συναντήσεις συνεχίζονται και στην Αθήνα και θα ακολουθήσουν επισκέψεις του υπουργού στις ΗΠΑ και στην Ασία.
Τέλος επισημαίνεται ότι η επιτυχής έκδοση του πενταετούς ομολόγου στις 25 Ιανουαρίου, αποδεικνύει ότι υπάρχει ζήτηση από τις διεθνείς αγορές για ελληνικά ομόλογα, ενώ η επιτυχής υλοποίηση του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης και των μεγάλων αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση, αναμένεται να οδηγήσει και σε καλύτερους όρους δανεισμού.
 Αμέσως μετά την ανακοίνωση, τα σπρεντ του 10ετούς ελληνικού ομολόγου διευρύνθηκαν στο ιστορικό υψηλό επίπεδο.
Συγκεκριμένα το 10ετές κατέγραψε ρεκόρ στις 354 μονάδες, ενώ και τα ομόλογα μικρότερης διάρκειας εκτοξεύθηκαν στα ύψη με το 2ετές να φτάνει τις 452 μονάδες, το 3ετές τις 485 και το 5ετές τις 411.
“Το ότι μπορέσαμε και δανειστήκαμε αυτό το ποσό το οποίο είχαμε βάλει στόχο και μάλιστα με πολλαπλάσια προσφορά, αυτό από μόνο του είναι ένα θετικό βήμα. Το spread είναι πανάκριβο, αυτό, όμως, προέρχεται από την άσχημη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, η οποία δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια και το τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας. Αυτό προσπαθούμε να αναπληρώσουμε”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο Γιώργος Πεταλωτής έκανε λόγο για θετικά σημεία και δείγματα και από τις αγορές και από τους εταίρους μας, απέδωσε το γεγονός στο ότι η κυβέρνηση δουλεύει με αξιοπιστία και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα μόνη της δημιούργησε τα προβλήματα και μόνη της  θα τα λύσει.
ΑισιΟδοξος ο ΠροβΟπουλος
Με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, συναντήθηκε ο πρωθυπουργός. Όπως τόνισε σε δήλωσή του ο κ. Προβόπουλος έγινε μία μακρά συζήτηση για την οικονομική πολιτική που θα ακολουθηθεί φέτος. “Φεύγω πιο αισιόδοξος. Ο πρωθυπουργός μου μετέφερε ένα μήνυμα αποφασιστικότητας και δράσης”, τόνισε ο κ. Προβόπουλος.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλωντ Γιούνκερ με νέα δήλωση στήριξης της χώρας μας, ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα χρεοκοπίας ή εξόδου από το ευρώ.
“Η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει, και το γνωρίζει, ότι πρέπει να καταβάλει πολύ σοβαρές προσπάθειες, προκειμένου να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της. Αυτό κάνει. Επικροτούμε τις προσπάθειες (εξυγίανσης) που έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστές”, τόνισε.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλωντ Τρισέ, δήλωσε στη Wall Street Journal: “Πιστεύω ότι δεν είναι απλώς ρεαλιστικό, αλλά επίσης απαραίτητο στις παρούσες απαιτητικές συνθήκες να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις για να επιτευχθεί ο στόχος. Επικροτώ τη φιλοδοξία. Επικροτώ τον στόχο για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% το 2012”. Ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης Αξελ Βέμπερ ζήτησε από τη χώρα μας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, ενώ η «Κασσάνδρα των αγορών» ο Νουριέλ Ρουμπινί στο περιθώριο του φόρουμ του Νταβός δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει, ενώ επιτέθηκε και στην Ισπανία.
“Η προσοχή στρέφεται στην Ελλάδα και λανθασμένα «αφήνει έξω» την περίπτωση της Ισπανίας. Εάν η Ελλάδα καταρρεύσει αυτό θα αποτελέσει πρόβλημα για την ευρωζώνη. Εάν καταρρεύσει η Ισπανία αυτό θα ήταν καταστροφή”, δήλωσε ο κ. Ρουμπινί.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε το Reuters, οι αναλυτές δίνουν μία στις πέντε πιθανότητες στο ενδεχόμενο να ζητήσει η Ελλάδα οικονομική βοήθεια από τους ξένους εταίρους της φέτος.
Εξαιρετικά μικρό θεωρεί το ενδεχόμενο πτώχευσης της Ελλάδας η BofA-Merrill Lynch, κυρίως επειδή οι ευρωπαίοι εταίροι δεν θα επιτρέψουν ντόμινο πτωχεύσεων εντός της ευρωζώνης.
Το πιο πιθανό σενάριο αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με την BofA-Merrill Lynch, είναι ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει μόνη της, ενώ απίθανο θεωρείται το ενδεχόμενο να χρειαστεί έκτακτη παρέμβαση «διάσωσης».
Ιδιαίτερα απίθανο θεωρεί, επίσης, το ενδεχόμενο πτώχευσης εντός της ευρωζώνης, ή αποπομπής της χώρας και πτώχευση εκτός της ευρωζώνης

Κατάργηση οργανισμών

Περισσότερες από 200 περιπτώσεις συγχωνεύσεων ή και καταργήσεων νομικών προσώπων δημοσίου, οργανισμών και φορέων εξετάστηκαν σε διυπουργική σύσκεψη υπό τον αντιπρόεδρο της κυβερνήσεως Θόδωρος Πάγκαλο.
Όπως ανέφερε ο κ. Πάγκαλος το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου με αντικείμενο και τις αμοιβές των μελών των διοικητικών συμβουλίων των δημοσίων υπηρεσιών κοινής ωφελείας. “Την έλλειψη σαφούς σχεδίου για τον περιορισμό του αριθμού των φορέων του δημοσίου, αλλά και τις αντιφάσεις που έχουν ήδη προκύψει σε δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών” επισημαίνει με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης.

Αντιδράσεις

“Οσοι δανείστηκαν από τον… Γούκο ή φυλακίστηκαν ή πτώχευσαν. Ας ελπίσουμε ότι η χώρα δεν θα έχει την ίδια τύχη από τη στιγμή που δανείζεται με τοκογλυφικά επιτόκια…”, τόνισε ο ΛΑΟΣ.

Στο Νταβός
ο πρωθυπουργός

Σήμερα και αύριο ο πρωθυπουργός, θα πάρει μέρος στις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, με κυριάρχο ζήτημα τη μεταρρύθμιση στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, ώστε να αποφευχθεί μια νέα κρίση. Ο Γιώργος Παπανδρέου εκτός των παρεμβάσεων που θα κάνει κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής του Φόρουμ θα έχει και επαφές με αρχηγούς ευρωπαϊκών κρατών και κυβερνήσεων με στόχο την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα