Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Αθήνα
Θεσμικές παρεμβάσεις που αφορούν στη διαφάνεια των συναλλαγών των καταναλωτών με εμπόρους, τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες προανήγγειλε η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, τονίζοντας ότι υπάρχουν κενά εποπτείας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα ως προς την προστασία των καταναλωτών.
Η υπουργός από το βήμα του 5ου Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτή και Αγοράς τόνισε ότι «δε θα έρθει το επιθυμητό αναπτυξιακό αποτέλεσμα αν η αγορά λειτουργεί με στρεβλώσεις».
Αναφερόμενη στις προτεραιότητες του υπουργείου για το 2010 σχετικά με την προστασία του καταναλωτή είπε ότι στο πρώτο εξάμηνο του έτους θα έρθει προς διαβούλευση νομοσχέδιο για τη διαφάνεια στις ασφαλιστικές υπηρεσίες.
Όπως είπε η υπουργός «παραδείγματος χάριν σήμερα ο ασφαλισμένος δεν ενημερώνεται για το πραγματικό κόστος του προϊόντος που έχει συμφωνήσει» και σημείωσε ότι σκοπός είναι να υπάρξει αντίστοιχο καθεστώς όπως για τις υπηρεσίες επενδυτικών υπηρεσιών και για τις τράπεζες.
Η υπουργός, στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη λειτουργία του Παρατηρητηρίου Τιμών, το οποίο θα καταστήσει τους καταναλωτές ρυθμιστές της αγοράς, ενώ τα στοιχεία του θα αποτελέσουν πηγή πληροφοριών διαχρονικά για τις υπηρεσίες του υπουργείου και της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τον εντοπισμό εναρμονισμένων πρακτικών ή άλλων πρακτικών που λειτουργούν σε βάρος της διαφάνειας και της ορθής λειτουργίας της αγοράς.
Η καταπολέμηση των καρτέλ θα αποτελέσει αντικείμενο μιας υπηρεσίας που θα λειτουργήσει εντός της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και στη συνέχεια θα συνδεθεί και με την Επιτροπή Ανταγωνισμού για καλύτερη διερεύνηση των μηχανισμών κοστολόγησης.
Παράλληλα, υπενθύμισε ότι προωθείται και η αναθεώρηση του πλαισίου λειτουργίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού και το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο θα έρθει για διαβούλευση τους προσεχείς μήνες.
Η υπουργός αναφέρθηκε και στις ρυθμίσεις του νέου νόμου που αφορά στη ρευστότητα της αγοράς και όπως είπε πήρε ΦΕΚ και πλέον ο νόμος 3816 μπορεί να αξιοποιηθεί από τους επιχειρηματίες.
Σημείωσε ότι τις επόμενες μέρες θα κατατεθεί στη Βουλή και το σχέδιο νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά για το οποίο θα καθιερωθεί και γραμμή ενημέρωσης των καταναλωτών όπως έγινε και με το άλλο νομοσχέδιο για τη ρευστότητα στην αγορά και πρόσθεσε ότι ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στην εκπαίδευση των φορέων για τους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς, ενώ ανέφερε ότι στόχος του υπουργείου είναι να καθιερωθούν αμεσα και προγράμματα συμβουλών σε θέματα υπερχέωσης και όπως είπε σχεδιάζεται ένα μόνιμο δίκτυο ενημέρωσης το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ.
Μέσα στο επόμενο δίμηνο θα προωθηθεί στη διαβούλευση και το σχέδιο νόμου που αφορά στη διαφάνεια των τραπεζικών συναλλαγών που θα περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα ρυθμίσεων που αφορούν στην αρχή του υπεύθυνου δανεισμού και τη διαφάνεια (κρυφές χρεώσεις μέσα από τα ψιλά γράμματα των συμβάσεων, επιτόκια, πρόωρες εξοφλήσεις δανείων, αθέμιτες παρενοχλήσεις και μεθοδεύσεις).
Τις επόμενες μέρες θα προωθεί και σχέδιο προεδρικού διατάγματος για τους φορείς και τις υπηρεσίες πληρωμών, ενώ αρχές Μαρτίου θα ενσωματωθεί και η οδηγία για την καταναλωτική πίστη που δίνει έμφαση στα οικονομικά στοιχεία της πίστωσης.
Ακόμα, η υπουργός ανέφερε ότι θα υπάρξει τροποποίηση, συμπλήρωση και επικαιροποίηση του νόμου για την προστασία του καταναλωτή και εκεί θα συμπεριληφθεί και ρύθμιση για την ανέξοδη διαδικασία αποζημίωσης καταναλωτή από αθέμιτες πρακτικές εμπόρων. Θα υπάρξουν στο ίδιο νομοσχέδιο ρυθμίσεις για την αναβάθμιση του Συνηγόρου του Καταναλωτή.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα