Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΑΕΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Εκδήλωση με ιστορικά στοιχεία για Μεσκλιανούς μαχητές του ΕΛΑΣ και την εξόντωση Γερμανικού Τάγματος Ασφαλείας Άγνωστα, σε πολλούς, ιστορικά στοιχεία σχετικά με την εξόντωση του Τάγματος Ασφαλείας του Γερμανού λοχία Σούμπερτ από Μεσκλιανούς μαχητές του ΕΛΑΣ θα παρουσιαστούν στην εκδήλωση που διοργανώνει το Παράρτημα Χανίων της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, την Κυριακή 31 Ιανουαρίου, στις 11 το πρωί, στα Μεσκλά. Στα γεγονότα της εποχής αναφέρθηκε χθες περιληπτικά, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του Παραρτήματος Χανίων της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, Λευτέρης Ηλιάκης, ο οποίος έχει γράψει για όσα συνέβησαν τότε στο βιβλίο του με τίτλο: «Η Αντίσταση στον Νομό Χανίων».
Ο κ. Ηλιάκης τόνισε ότι «οι Γερμανοί προσπάθησαν, όπως έκαναν και στην άλλη Ελλάδα, με την “κατανόηση” και των Αγγλων, να οργανώσουν και στην Κρήτη “Τάγματα Ασφαλείας”. Η προσπάθειά τους ξεκίνησε από το Ηράκλειο, κυρίως από την περιοχή του Κρουσώνα και με επικεφαλής τον Σούμπερτ, έναν αιμοσταγή εγκληματία, κατάφεραν να εξαπατήσουν ή και να εξαναγκάσουν λίγους ασυνείδητους και να συγκροτήσουν μια ομάδα, το λεγόμενο “Τάγμα του Σούμπερτ”. Από την αρχή της συγκρότησης του Τάγματος οι άνδρες του επιδόθηκαν σ? ένα τρομοκρατικό όργιο, με ληστείες, βασανιστήρια, ακόμα και φόνους εναντίον πατριωτών».
Ο κ. Ηλιάκης πρόσθεσε ότι «το προδοτικό Τάγμα, από τους πρώτους μήνες της ίδρυσής του, πήρε μέρος στο κάψιμο του Καλλικράτη το 1943 και στις εκτελέσεις κατοίκων εκεί. Το φθινόπωρο του 1943, όπως αναφέρεται στο βιβλίο “Τα πρώτα βήματα του ΕΑΜ στην Κρήτη”, σελίδα 44, ο Σούμπερ μετέφερε τη δράση του στα Χανιά, αλλά εδώ μόνο έναν κατάφερε να στρατολογήσει, ο οποίος μάλιστα σκοτώθηκε γρήγορα από Κρητικό πατριώτη, που οι Γερμανοί του είχαν σκοτώσει δικό του. Ο Σούμπερτ επιχείρησε εξόρμηση στα Εννιά Χωριά στην Κίσαμο, αλλά τον κτύπησαν ένοπλοι πατριώτες στον δρόμο ανάμεσα σε Λούχι και Βάθη και αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω».
Ο κ. Ηλιάκης υπογράμμισε, ακόμη, ότι «άνδρες του προδοτικού Τάγματος του Σούμπερτ συμμετείχαν στην ισχυρή δύναμη των Χιτλερικών, που είχαν εκστρατεύσει στις 8 του Οκτώβρη 1943, στον Καλλικράτη Σφακίων κι αφού λεηλάτησαν κυριολεκτικά και τις τέσσερις γειτονιές του ηρωικού χωριού, καμένου οκτώ φορές από τους Τούρκους, εκτέλεσαν 20 άνδρες και 9 γυναίκες. Μάλιστα οι Σουμπερίτες, διακρίθηκαν ιδιαίτερα στις ληστείες των νοικοκυριών και ξεπέρασαν σε θηριωδίες και αυτούς τους Γερμανούς. Αρπούσαν ασημωτά μαχαίρια, σαλβάρια, πατανίες, τα χρυσαφικά, τα τυριά και τα μέλια», ανέφερε ο κ. Ηλιάκης, προσθέτοντας ότι «άνδρες του Τάγματος των Σούμπερτ πήραν μέρος και σε επιδρομή Γερμανών στις Βρύσες Αποκορώνου και στα μικρά γειτονικά χωριά, διακρίθηκαν στις ληστείες και υπέβαλαν όλους τους κατοίκους σε φριχτά βασανιστήρια».
Ο κ. Ηλιάκης επεσήμανε ότι «την πρώτη του Γενάρη του 1944, στα Μεσκλά, στο χωριό της πρώτης ομάδας του ΕΛΑΣ στον Ν. Χανίων, οι ντόπιοι ένοπλοι, μόνιμοι και εφεδρικοί ΕΛΑΣίτες, σταμάτησαν δια παντός την εγκληματική δράση του Τάγματος των μισητών προδοτών, ανάξιων Κρητικών που αποτέλεσε μελανό σημείο, στη δοξασμένη, ματωμένη ιστορία του Κρητικού λαού».
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Παραρτήματος Χανίων της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, Στέφανος Μυλωνάκης ανέφερε ότι «το πνεύμα που θέλουμε να αναδείξουμε με τέτοιες εκδηλώσεις είναι ακριβώς η αντίσταση που εκφράστηκε από τους απλούς ανθρώπους, από τον λαό, απέναντι σε κατακτητές και σε ανθρώπους που ήρθαν να καταλύσουν ό,τι ιερό και όσιο είχε αυτός ο λαός. Η ιστορία μας είναι μεγάλη και με την παρουσίαση αυτών των γεγονότων θέλουμε να αναδείξουμε το αντιστασιακό πνεύμα που πρέπει να υπάρξει και σήμερα, διότι, δυστυχώς και σήμερα, βιώνουμε πάρα πολύ έντονες πιέσεις από παντού. Προπάντων η νεολαία πρέπει να έχει γνώση, γιατί η γνώση είναι δύναμη για να αντισταθεί. Τίποτα δεν κατακτήθηκε χωρίς αγώνες και μάλιστα αιματηρούς αγώνες», σημείωσε ο κ. Μυλωνάκης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα