Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΝΙΤΣΑΚΗ

Γράφει ο αρχιμανδρίτης ΙΓΝΑΤΙΟΣ Θ. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ*
Αξιοθαύμαστη και αξιέπαινη η παρουσία και προσφορά της αγαπητής μας συμπολίτισσας κας Αθηνάς Κανιτσάκη στον πνευματικό χώρο του τόπου μας και τα πολύτιμα άρθρα ? στοχασμοί της.
Με χαρά σας εντρυφούμε στα γραφτά της, που πολλές φορές συμβαδίζουν με τους στοχασμούς και τους προβληματισμούς μας.
Η κα Αθηνά Κανιτσάκη και ως χαρακτήρας και ως συνάνθρωπός μας, επιβάλλεται και πείθει, διδάσκει και παιδαγωγεί, ανακουφίζει και ευθυμεί. Το ίδιο κάνει και με τα γραφτά της και τα αρκετά, μέχρι σήμερα, εκδοθέντα βιβλία της μέχρι και το προσφάτως κυκλοφορήσαν (2010) με τίτλο «Κλεμμένη ευτυχία» το οποίον με ευγενική αφιέρωσή μου απέστειλε: «Η “Κλεμμένη ευτυχία” που όπως και τα προηγούμενα προέκυψαν από το συγκλονιστικό ταξίδι μου, στο παρελθόν του τόπου μας», όπως θα σημειώσει στον Πρόλογο, και θα συνεχίσει «δεν αναφέρονται μόνο στα δύσκολα αυτά χρόνια. Μιλούν και για τον έρωτα, για την αναζήτηση της ευτυχίας, τη μοναξιά νέων και γέρων, για τις μικρές και μεγάλες επιθυμίες αλλά και για τις αδυναμίες των φανταστικών πρωταγωνιστών τους! Δεν τους λείπουν τα αινίγματα, το μυστήριο και οι… αστυνομικές υποθέσεις. Ούτε και το χιούμορ!»
Ως κύριο θέμα του βιβλίου, στο οποίο κυρίως αναφερόμαστε, έχει την κατάκτηση της ευτυχίας. Οι ήρωές του περνούν μέσα από τις προσδοκίες και ταλαντεύσεις της ζωής και πολλές φορές βουλιάζουν μέσα σ? αυτές.
Για να γραφτεί αυτό το βιβλίο της πάλεψε πολύ η εκλεκτή μας συγγραφέας, κάτι που και η ίδια θα ομολογήσει: «Πάλεψα πολύ για ν? αποφασίσω, ποιές πληροφορίες ή ιστορικά στοιχεία από την πεντάχρονη μελέτη μου, θα συμπεριελάμβανα στο βιβλίο, έχοντας πάντα κατά νου, ότι δεν θα πρέπει να υστερεί σε ανθρώπινα συναισθήματα, να μην στερείται το χιούμορ, να μην απωθεί με την ξερή απαρίθμηση μαχών και ηρωϊκών κατορθωμάτων μόνον, να μην του λείψει το μυστήριο των… αστυνομικών υποθέσεων, που χαρακτηρίζουν όλο μου το έργο».
Και θα συνεχίσει η κα Κανιτσάκη την εξομολόγησή της: «Προσπάθησα, όσο γινόταν, να αποδώσω την εποχή, χωρίς φανατισμό, με σεβασμό πάντα προς τους συντάκτες των άρθρων ή τους συγγραφείς του τότε, απ? τους οποίους άντλησα χρήσιμες πληροφορίες και πολύτιμη γνώση για την εποχή.
Βάδισα μέρα ? νύχτα, όλον αυτόν τον καιρό, τον κοπιαστικό, μακρύ και μοναχικό δρόμο του δημιουργού, κι είμαι σήμερα στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι η δεύτερη ιστορία μου, για τα Χανιά του 1911 ? 12, μόλις … πήρε το δρόμο για το Τυπογραφείο…».
Ανεπιφύλακτα προσυπογράφομε την παραπάνω κατάθεση ? εξομολόγηση της κας Κανιτσάκη, τονίζοντας επίσης ότι η επίμοχθη εργασία της επέτυχε απόλυτα. Και να σημειώσω ακόμη ότι διατηρώ την σελίδα 28 της εφημερίδας «Χανιώτικα νέα» του Σαββάτου 5 Μαρτίου του 2005, όπου η καταξιωμένη συγγραφέας κα Αθηνά Κανιτσάκη δίνει συνέντευξη στην Μαρία Α. Δρακάκη, η οποία (Μ. Δρακάκη) στην αρχή αναφερόμενη στην κα Κανιτσάκη, θα σημειώσει «Η κα Αθηνά Κανιτσάκη καθηγήτρια Αγγλικών, είναι μια γυναίκα που υπηρετεί αθόρυβα την τέχνη μέσα από συνεχή προσπάθεια αναζήτησης τρόπων έκφρασης στον τομέα της ζωγραφικής και χαρακτικής. Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται ενεργά ως συγγραφέας κυρίως αστυνομικών μυθιστορημάτων μια και δεν έπαψε ποτέ να παρατηρεί και να συλλέγει ιδέες, ανθρώπινες συμπεριφορές και γεγονότα από το περιβάλλον της.
Το αστυνομικό μυθιστόρημα για εκείνη, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, είναι το πρόσχημα, ένας καλός τρόπος για να αντιμετωπίσει την αδικία και να διαμαρτυρηθεί για τα κακώς κείμενα της κοινωνίας μας. Δεν προσπαθεί να εντυπωσιάσει με πολύπλοκες σκέψεις ή προχωρημένο λογοτεχνικό ύφος, εξομολογείται η ίδια.
Απλοποιεί το λόγο της συνεχώς και φροντίζει οι ιστορίες της να είναι σύντομες και να μην κουράζουν».
Εμείς, για άλλη μια φορά εκφράζομε τον θαυμασμό μας και την τιμήν μας προς το πρόσωπο και το έργο της συγγραφέως κας Αθηνάς Κανιτσάκη, με τα εγκάρδια συγχαρητήριά μας και τις διάπυρες ευχές μας.

*Θεολόγος –
τ. λυκειάρχης
– ακαδημαϊκός


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα