Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κλεινόμαστε έξω από τα «τείχη» της Περιφέρειας;

Γράφει η ΝΑΝΩ ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗ – ΚΟΥΤΣΑΚΗ
nanok@otenet.gr

Να κρατήσουμε μεγάλο η μικρό «καλάθι» για τα πολλά-όπως άφησε να εννοηθεί- έργα ΠΝΟΗΣ που θα γίνουν στην Κρήτη, μέσω του ΕΣΠΑ ο υφυπ. Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας κ. Στ. Αρναουτάκης, κατά την ομιλία του στην «ημερίδα» που διοργάνωσε το περασμένο Σάββατο ο Σύνδεσμος Διπλωματούχων Οικονομικών Επιστημών ν. Χανίων; ? Διότι, η αλήθεια είναι ότι όλο και κάτι περιμένανε/περιμέναμε (διοργανωτές, τοπικοί άρχοντες και -γιατί να το κρύψομε- και το τοπικό ΠΑΣΟΚ και πολίτες) ότι θα ανακοινώσει ο κ. υφυπουργός. Γι? αυτό και, σχεδόν σύσσωμοι, κοινοβουλευτικοί, τοπικοαυτοδιοικητικοί όλων των βαθμίδων πρώην και νυν όλων των παρατάξεων, και όχι μόνο? κατέπλευσαν στο ΕΒΕΧ για να δώσουν αφ ενός το παρόν και αφ ετέρου να ακούσουν τα «νέα».
«Κρητικάρχης»;

? Της οποίας το ενδιαφέρον (με δεδομένη και την εντελώς τεχνοκρατική ομιλία του ΓΓ αποκρατικοποιήσεων κ. Γ Χριστοδουλάκη) περιορίστηκε στην -γενικόλογη πάντως- ομιλία του κυρίου υφυπουργού.
? Γιατί ήθελαν να δώσουν το παρόν, τόσο οι κοινοβουλευτικοί όσο και οι αυτοδιοικητικοί και κομματικά στελέχη και πολίτες, όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ;
? Ο κόσμος τό ?χει τούμπανο, και ο ίδιος -λέγεται- «κρυφό»στόχο. Τι κρυφό δηλαδή. Αφού μέχρι και το ΕΘΝΟΣ της περασμένης Κυριακής, το έγραφε στην ανάλυσή του. Και βέβαια το έκανε και? λίγο «βούκινο» με την προσφώνησή του ο κ. Μπαουράκης του Συνδέσμου. Όταν αποκάλεσε τον μεν κ. Αρναουτάκη «Κρητικάρχη» τον δε Γ.Γ. κ. Χριστοδουλάκη (οποία σύμπτωση με τον πρώην υπουργό) «Χανιώτη».
? Τι να σημαίνει «κρητικάρχης» στο νέο σχέδιο των αιρετών Περιφερειαρχών; Το αυτονόητο. Ότι και ο κ. Στ. Αρναουτάκης (από θέσεως ισχύος -έναντι άλλων Ηρακλειωτών που αναφέρονταν- καθώς έχει(;) στα χέρια του την κατανομή κονδυλίων του ΕΣΠΑ), στοχεύει να εκλεγεί Περιφερειάρχης Κρήτης. Άρα, χρειάζεται να «πλαισιωθεί» και κομματικά και? ευρύτερα προκειμένου να αποκτήσει και στα Χανιά τα αναγκαία πολιτικά ερείσματα ευρύτερης Κρητικής αποδοχής. Περιμέναμε όμως κάποιες «δεσμεύσεις» για έργα στα Χανιά.

Τι υποσχέθηκε
για τα Χανιά;

? Αλλά, δεν τις ακούσαμε. Το θέμα της ημερίδας ήταν: «Προοπτικές και δυνατότητες αξιοποίησης του ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Κρήτης». Αλλά οι αναφορές για την ΚΡΗΤΗ και τα Χανιά ήταν γενικόλογες και γνωστές: Για την ΚΡΗΤΗ Α.Ε. και γενικότητες για έργα πράσινης ανάπτυξης (δηλαδή το γνωστό πρόγραμμα των Ορεινών όγκων που μετονομάζεται).
? Γενικά βέβαια, στην ομιλία του ο κ. Αρναουτάκης, ήταν φανερό, ότι έψαχνε να βρει τρόπους «θερμής» αναφοράς στα Χανιά, στους συμπολίτες που βραβεύτηκαν, στους δήμους των Χανίων που πρέπει να χρηματοδοτηθούν?, αλλά… μέχρι εδώ. Τίποτα χειροπιαστό.

Διαβούλευση

? Σημειώσαμε, από την ομιλία του, και θεωρούμε ότι πιθανόν να χρειάζεται να μπει στο τραπέζι των διαβουλεύσεων για τις αρμοδιότητες της Περιφέρειας, την αναφορά του κ. Αρναουτάκη στα τομεακά των υπουργείων. Όπου, ξεκάθαρα, είπε, ότι τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα της Κρήτης πρέπει να μπουν στα τομεακά. Σωστά. Αλλά, μετά την αιρετή περιφέρεια, εάν τα υπουργεία έχουν τον τελικό ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΛΟΓΟ στην επιλογή των έργων που θα εντάσσονται στα τομεακά, τι είδους αποκέντρωση αποφάσεων και αρμοδιοτήτων θα μείνει στην Περιφέρεια; Αυτή που είχε για την διαχείριση του ΠΕΠ; Αφήστε που πάνω από την Περιφέρεια θα υπάρχει και η Γενική διοίκηση π. χ. Νήσων Αιγαίου και Κρήτης για την οποία προορίζεται -λέγεται και μακάρι- ο κ. Αθαν. Καρούντζος.
? Δεν έπρεπε, λοιπόν, να έχει ξεκινήσει ΤΟΠΙΚΑ η συζήτηση για αυτά τα θέματα και άλλα, όπως π.χ. του αιρετού ή όχι αντιπεριφερειάρχη ; (Ο αιρετός αντιπεριφερειάρχης διασφαλίζει -τουλάχιστον- ότι δεν θα είναι στο «έλεος» του Ηρακλειώτη (;) περιφερειάρχη που τον ορίζει ή τον καταργεί κατά βούληση). Και βέβαια, να συζητηθεί το θέμα και της πληθυσμιακής εκπροσώπησης που? διασφαλίζει την Ηρακλειώτικη πρωτοκαθεδρία, εις το άμεσο μέλλον τουλάχιστον. Στο χθεσινό νομαρχιακό συμβούλιο Χανίων (το κείμενο γράφεται μεσημέρι Τετάρτης) είδαμε ότι θα συζητιόταν το πρόγραμμα «Καλλικράτης». Ελπίζουμε να συζητηθούν όλα αυτά. Αλλά χρειάζεται και συζήτηση στα κόμματα ΤΟΠΙΚΑ. Και στο ΠΑΣΟΚ ειδικότερα. Να μάθουμε τις τοπικές προτάσεις-θέσεις τους για όλα τα παραπάνω και άλλα που προκύπτουν.

Δικλείδες ή? πολιτικό κόστος

? Είδαμε, ήδη, ότι στην σύσκεψη για το Εφετείο, προχθές, οι φορείς του Ηρακλείου αντέδρασαν αρνητικά στην πολύ λογική πολιτική πρόταση του νομάρχη Χανίων κ. Γρ. Αρχοντάκη. Ότι, προκειμένου να συζητηθεί η διάσπαση του Εφετείου Κρήτης, είναι λογικό, εν όψει και της νέας αρχιτεκτονικής της διοίκησης, της οικονομίας του σπάταλου κράτους κλπ κλπ, να συζητηθεί από ΜΗΔΕΝΙΚΗ βάση η αποκέντρωση υπηρεσιών στους νομούς της Κρήτης. Ρουσφέτι θέλουν. Ο φαταουλισμός, του Ηρακλείου, είναι υπαρκτός. Πότε θα πάρει ΘΕΣΕΙΣ και θα κάνει ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ η χανιώτικη κοινωνία; Ο «Καλλικράτης» είναι αναγκαίος. Αλλά είναι και μια ΕΥΚΑΙΡΙΑ να θέσουμε ως Χανιά, σε συνεννόηση και με τους άλλους νομούς, κάποιες ασφαλιστικές δικλείδες για την περίφημη ισόρροπη ανάπτυξη. Εάν δεν τις αποδεχτεί η κυβέρνηση, διακινδυνεύει να πληρώσει το πολιτικό κόστος στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Έχουμε? «λειψανδρία» υποψηφίων;

? Έπειτα. Ως προς τα πρόσωπα. Δεν υπάρχει κανείς από τα Χανιά (από το χώρο του ΠΑΣΟΚ ιδιαίτερα) που να φιλοδοξεί και να ΔΥΝΑΤΑΙ να γίνει Περιφερειάρχης; Δεν έχουμε αντίστοιχους? Αρναουτάκηδες στα Χανιά;
? Ο πρώην υπουργός κ. Ν. Χριστοδουλάκης δεν είναι μία εξαίρετη και δυναμική υποψηφιότητα (από το χώρο του ΠΑΣΟΚ) που θα διασφαλίζει μία μίνιμουμ αμεροληψία στις αποφάσεις για ισόρροπη ανάπτυξη ΟΛΗΣ της Κρήτης ?παρά το γεγονός ότι στο περιφερειακό συμβούλιο είναι δεδομένο ότι θα πλειοψηφούν οι Ηρακλειώτες και τα ανατολικά συμφέροντα; Δεν θα διασφαλίσει και μία μίνιμουμ συναίνεση, σε όλη την Κρήτη και πέρα και από το χώρο του ΠΑΣΟΚ; Δεν συνηγορούν όλ? αυτά για να υποστηριχτεί από όλη την τοπική κοινωνία διασφαλίζοντας έτσι και μηδενικό πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση και στους άλλους νομούς, οι οποίοι όχι μόνο δεν πρέπει να είναι αλλά και να μην αισθανθούν ριγμένοι από την Ηρακλειώτικη πλειοψηφία στο Π.Σ; Άλλος πολιτικός ή πολιτικό στέλεχος από τα Χανιά δεν υπάρχει να τον στηρίξουν ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ;
? Επιβεβαιώνουμε τους «ψιθύρους» ότι στα Χανιά μας τρώνε τα «καπετανάτα»;


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα