Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΕ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ
Πρόεδρος
ο Ε. Δαμιανάκης

Πρόεδρος της αρμόδιας υποεπιτροπής της Βουλής για θέματα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και ιδιαίτερα για την παρακολούθηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, η οποία συστάθηκε με απόφαση του Προέδρου του σώματος Φίλιππου Πετσάλνικου, αναλαμβάνει ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ Ευτύχης Δαμιανάκης, μετά από πρόταση του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Ο κ. Δαμιανάκης είναι αντιπρόεδρος της διαρκούς επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, μέλος της επιτροπής ευρωπαϊκών υποθέσεων και επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ελληνικού κοινοβουλίου στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ.
Τη σύσταση της υποεπιτροπής για τους εξοπλισμούς, η οποία οργανικά ανήκει στη διαρκή επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Η λειτουργία της αναμένεται να ενισχύσει το ρόλο του κοινοβουλίου και την άσκηση πολιτικού ελέγχου στα εξοπλιστικά προγράμματα, καθώς για πρώτη φορά η Βουλή θα ενημερώνεται για την πορεία τους, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της διαφάνειας και σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα των δημόσιων δαπανών.
Στην ειδική υποεπιτροπή για τους εξοπλισμούς μετέχουν 15 βουλευτές ? μέλη της διαρκούς επιτροπής Άμυνας. Συγκεκριμένα: Ε. Δαμιανάκης (πρόεδρος), Γ. Νικητιάδης, Β. Οικονόμου, Π. Οικονόμου, Θ. Παπαδόπουλος, Δ. Παπουτσής, Β. Τόγιας, Γ. Χαραλαμπόπουλος (ΠΑΣΟΚ), Π. Καμμένος, Β. Μεϊμαράκης, Γ. Πλακιωτάκης, Κ. Τασούλας (Ν.Δ.), Θ. Παφίλης (ΚΚΕ), Ι. Κοραντής (ΛΑΟΣ) και Θ. Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ).

ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΜΕ
Σύσκεψη για
την απεργία

Σύσκεψη για την καλύτερη οργάνωση της απεργιακής κινητοποίησης της 10ης Φεβρουρίου πραγματοποίησε χθες το απόγευμα το ΠΑΜΕ στα Χανιά (φωτ.). Στη σύσκεψη πήραν μέρος εργαζομένοι και συνδικαλιστές και συζητήθηκαν οι τρόποι δράσης προκειμένου η απεργία να έχει την επιτυχία της προηγούμενης κινητοποίησης της 17ης Δεκεμβρίου.

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Συνάντηση Καρούντζου
με οφειλέτες του ΟΑΔΥΚ

Συνάντηση με τους δημάρχους οι οφειλές των οποίων προς τον ΟΑΔΥΚ είναι μεγάλες θα έχει σήμερα στις 10 το πρωί στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού στην Αγιά, ο γ.γ. της Περιφέρειας Κρήτης κ. Αθανάσιος Καρούντζος. Ο κ. Καρούντζος αναμένεται να ζητήσει από τους δημάρχους να προχωρήσουν άμεσα σε μια διαδικασία εξόφλησης προς τον ΟΑΔΥΚ καθώς σε διαφορετική περίπτωση η Περιφέρεια δεν θα εγκρίνει έργα που θα υποβάλλουν για το ΕΣΠΑ. Αργότερα ο γ.γ. θα έχει συνάντηση και με τον δήμαρχο Χανίων Κ. Βιρβιδάκη.

ΓΙΑ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΟ ΚΟΛΥΜΠΑΡΙ
“Οχι” αποζημιώσεις
λέει ο ΕΛΓΑ

Δεν θα πάρουν αποζημιώσεις από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων οι παραγωγοί του Δήμου Κολυμπαρίου που επλήγησαν από τις ανεμοθύελλες που σημειώθηκαν στις 13 Οκτωβρίου και 1 Νοεμβρίου 2009, επειδή εκτίμησε ότι υπέστησαν… μικρές ζημιές. Ωστόσο, αν επιθυμούν μπορούν να υποβάλουν ένσταση.
Τα παραπάνω ανακοίνωσε χθες το Γραφείο ΕΛΓΑ του Δήμου Κολυμπαρίου.
Συγκεκριμένα απευθυνόμενο στους παραγωγούς του Δήμου Κολυμπαρίου, που είχαν δηλώσει ζημιά στις καλλιέργειές τους επισημαίνει ότι κοινοποιήθηκε στο Δήμο Κολυμπαρίου το πόρισμα εκτίμησης και εξηγεί:
“Σύμφωνα με την παραπάνω κοινοποίηση, το υποκ/μα ΕΛΓΑ Ηρακλείου μας γνωστοποιεί ότι από τις δειγματοληπτικές εκτιμήσεις που διενέργησαν στις καλλιέργειες του Δήμου μας, διαπίστωσαν πως δεν συντρέχει περίπτωση ασφαλιστικής κάλυψης των ζημιών από τον ΕΛΓΑ, επειδή τα ποσοστά ζημιάς που εκτιμήθηκαν είναι μικρότερα του 20%. Η επιπλέον πτώση που παρατηρήθηκε οφείλεται σε μη καλυπτόμενα από τον ΕΛΓΑ αίτια. Το πόρισμα των δειγματοληπτικών εκτιμήσεων θεωρείται ως πόρισμα εκτίμησης των ζημιών όλων των αγροτεμαχίων που δηλώθηκαν.
Οι παραγωγοί που επιθυμούν να υποβάλουν ένσταση κατά του αποτελέσματος των δειγματοληπτικών εκτιμήσεων, μπορούν να το κάνουν μέχρι και την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010 στα γραφεία του Δήμου Κολυμπαρίου, στις εργάσιμες ημέρες και ώρες από 9 π.μ. ? 2 μ.μ.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2824340117″.

ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Τροχαίο
με νεκρή 60χρονη

Θανατηφόρο τροχαίο με θύμα 60χρονη γυναίκα σημειώθηκε χθες στο ύψος του Πόρου. Η άτυχη γυναίκα επιχείρησε να περάσει στην απέναντι πλευρά του δρόμου από την διαχωριστική νησίδα και όχι από την διάβαση πεζών, με αποτέλεσμα να παρασυρθεί από μοτοσυκλέτα μεγάλου κυβισμού, για περισσότερα από 30 μέτρα και να τραυματιστεί πολύ σοβαρά. Περίοικοι και άλλοι οδηγοί ειδοποίησαν το ΕΚΑΒ που έφτασε στο σημείο της σύγκρουσης απ΄ όπου παρέλαβε την γυναίκα η οποία παρά τις προσπάθειες των γιατρών του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου, έχασε τη μάχη με το θάνατο. Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε και ο νεαρός οδηγός της μοτοσυκλέτας, ο οποίος νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΣΤΕΚΙ
“Πόσοι μετανάστες
χωράνε στην Ελλάδα;”

“Πόσοι μετανάστες χωράνε στην Ελλάδα;”. Μια κριτική ανάλυση του ερωτήματος θα γίνει σε εκδήλωση στο Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών αύριο, Παρασκευή 29 Ιανουαρίου, στις 9 το βράδυ. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:
“Στο Κοινωνικό Στέκι- Στέκι Μεταναστών ξεκινάμε ένα κύκλο συζητήσεων με άξονα τα μεταναστευτικά ζητήματα που απασχολούν τόσο την πόλη μας όσο και ευρύτερα όσους μένουν και ζούν στη χώρα μας.
Την Παρασκευή 29/1 και ώρα 9 μ.μ. η συζήτησή μας θα έχει τίτλο “Πόσοι Μετανάστες χωράνε στην Ελλάδα;”. Την εισήγηση θα κάνει ο Σπύρος Λαπατσιώρας, που διδάσκει στο Πανεπιστήμιο στο Ρέθυμνο.
Θα προσεγγίσει κριτικά το ερώτημα και θα παρουσιάσει μία ανάλυση διάφορων άλλων υποερωτημάτων που σχετίζονται με αυτό. Συγκεκριμένα τη σχέση ανεργίας και μεταναστευτικών ροών στην Ελλάδα, το ζήτημα αν η παρουσία μεταναστών επηρεάζει τους μισθούς, όπως και διάφορες απόψεις που αφορούν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, που βιώνουν όσοι μένουν και ζούν στη χώρα μας, από τις πολιτικές διαχείρισης της μετανάστευσης”.

ΣΤΗΝ ΚΑΝΤΑΝΟ
Ανάγκη για δάσκαλο
ειδικής αγωγής

“Άμεσο διορισμό δασκάλου ειδικής αγωγής στο δημοτικό σχολείο Καντάνου” ζητά με επιστολή της στην υπουργό Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου η Κίνηση Πολιτών Δήμου Καντάνου. Μεταξύ άλλων σημειώνει:
“Αν και έχει θεσμοθετηθεί 2 χρόνια τώρα τμήμα ένταξης -ειδική τάξη- για μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες, δεν λειτούργησε ποτέ διότι δεν έχει έλθει ο δάσκαλος της ειδικής Αγωγής”. Και καταλήγει: “Ζητούμε άμεσα να αποκατασταθεί αυτή η αδικία και να διορίσετε εκπαιδευτικό ειδικής αγωγής”.

ΑΠΟ ΤΟΝ Λ. ΑΥΓΕΝΑΚΗ
Παρουσίαση e-book
για τη Δημόσια Διοίκηση

Σήμερα, Πέμπτη 28 Ιανουαρίου και ώρα 8 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Ανδρόγεω του Δήμου Ηρακλείου η παρουσίαση της προ-έκδοσης του ηλεκτρονικού βιβλίου e-book του βουλευτή Ηρακλείου της ΝΔ, Λευτέρη Αυγενάκη, με τίτλο: «Δημόσια Διοίκηση ώρα μηδέν και ο Θεός φοβάται το Ελληνικό Κράτος».

ΣΤΟ ΜΑΙΧ
Κρητική Γαστρονομία

Το δίκτυο Κρητικής Γαστρονομίας έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του χθες το απόγευμα σε αίθουσα του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων. Στην διάρκεια της εκδήλωσης έγινε απονομή βραβείων στους διακριθέντες μαθητές του Επαγγελματικού Λυκείου Ακρωτηρίου για την συμμετοχή τους στην δημιουργία του λογότυπου του Δικτύου Κρητικής Γαστρονομίας. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο αντινομάρχης Χανίων Χαράλαμπος Κουκιανάκης ο οποίος σε δήλωση του τόνισε ότι “ως νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Χανίων στηρίζουμε την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει, τώρα και ενάμισυ χρόνο, από το Δίκτυο Κρητικής Γαστρονομίας, και έχει σαν στόχο την προώθηση και προβολή των κρητικών προϊόντων δια μέσου της κρητικής κουζίνας. Εμείς από την πλευρά μας προσπαθούμε μέσω του τουρισμού να κάνουμε όσο το δυνατόν γνωστή την κρητική διατροφή, την οποία δεν πρέπει ποτέ να παραβλέπουμε, και να τη στηρίζουμε με κάθε τρόπο”.
Από την μεριά του ο πρόεδρος του Δικτύου Γιάννης Αποστολάκης είπε ότι “είναι η πρώτη φορά μετα την ίδρυση του δικτύου, που κόβουμε την πρωτοχρονιάτικη πίτα, ενώ πιστεύουμε ότι το Δίκτυο συμβάλει ουσιαστικά στην καλύτερη γνωριμία των κρητικών προϊόντων και της κρητικής κουζίνας, σε Έλληνες και ξένους, αλλά και να στηρίξουμε τα ντόπια προϊόντα μέσα από σειρά εκδηλώσεων που προγραμματίζουμε μέσα στην φετινή χρονιά, πάντα με την βοήθεια και την στήριξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων, αλλά και άλλων φορέων του τόπου”.
Ο Γιάνης Καλούτσης, αντιπρόεδρος του Δικτύου τόνισε: “μέσα στα πλαίσια των εκδηλώσεων προγραμματίζουμε κάποιες θεματικές βραδιές, τις οποίες θα διοργανώνουμε μία φορά τον μήνα, με στόχο την καλύτερη προβολή των ντόπιων κρητικών προϊόντων”.
Στην εκδήλωση παρευρέθησαν επίσης, διδακτικό προσωπικό, μέλη του ΔΣ, αλλά και μαθητές της Σχολής Τουρισμού Hotelier.
ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΑΡΚΑΝΤΩΝΑΚΗΣ

ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Πρόγραμμα
συνεργείων ελέγχου
Από τη Διεύθυνση Εμπορίου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων, ανακοινώθηκε ότι καταρτίστηκε το πρόγραμμα εργασιών των συνεργείων περιοδικού ελέγχου μέτρων και σταθμών από 2 Ιανουαρίου 2010 έως 30 Σεπτεμβρίου 2010. Επίσης, συγκροτήθηκαν τα συνεργεία ελέγχου για τον περιοδικό έλεγχο μέτρων και σταθμών έτους 2010.
?

ΣΤΑ ΤΣΙΚΑΛΑΡΙΑ
Παρεμπόδιση κυκλοφορίας
Παρεμπόδιση κυκλοφορίας θα γίνει σήμερα και αύριο στην περιοχή Τσικαλαριών και συγκεκριμένα του δυτικού τμήματος της οδού Χατζημιχάλη Γιάνναρη στη συμβολή της με την οδό Ελευθερίου Βενιζέλου λόγω εκτέλεσης έργων αποχέτευσης λυμάτων.
ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΜΟΥΡΝΙΩΝ
Διακοπή κυκλοφορίας θα γίνει αύριο επί της οδού Μουρνιών στο ανατολικό ρεύμα (προς Χανιά) από την Αγίας Μαρίνας έως την οδό Γογονή λόγω εκτέλεσης εργασιών για την κατασκευή του έργου: “Υλοποίηση σχεδίων πόλης”. Η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από παράπλευρους δρόμους. Οπως ανακοίνωσε ο Δήμος Ελευθερίου Βενιζέλου, ο εργολάβος είναι υποχρεωμένος για πλήρη σήμανση των οδών σύμφωνα με τις υποδείξεις της επιβλέπουσας υπηρεσίας.
?

ΣΤΟ 17ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Συνάντηση για γονείς
Ενημερωτική συνάντηση σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών Ν. Χανίων, διοργανώνουν τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου, στις 6.30 το απόγευμα, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων και ο Σύλλογος Διδασκόντων του 17ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων, ξεκινώντας έτσι έναν κύκλο δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης μαθητών και γονέων.
Τα θέματα της συνάντησης θα είναι:
– Η οικογένεια στη σύγχρονη κοινωνία και η συμβολή της στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης των παιδιών. – Πώς η οικογένεια συμβάλλει στην προαγωγή της ψυχικής υγείας των παιδιών.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του σχολείου (οδός Ανωπόλεως – Παχιανά). Πληροφορίες: Τηλέφωνο σχολείου 2821097640.

ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Συζήτηση
35 θεμάτων
Συνεδριάζει σήμερα, στις 8 το βράδυ, το δημοτικό συμβούλιο Χανίων με 35 θέματα ημερήσιας διάταξης. Ειδική δημόσια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χανίων με θέμα “Απολογισμός πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής”, θα πραγματοποιηθεί αύριο και ώρα 8 μ.μ., στο Δημαρχείο Χανίων.

ΑΠΟ ΤΟ ΚΚΕ(μ-λ)
Συμπαράσταση στους αγρότες
“Να συμπαρασταθούμε στον δίκαιο αγώνα των αγροτών”, καλεί το ΚΚΕ(μ-λ) και μεταξύ άλλων τονίζει: “Η αγροτιά, όπως και όλος ο λαός, μόνο με αγώνες σύγκρουσης με την πολιτική του κεφαλαίου και της Ε.Ε. μπορούν να βρουν το δίκιο τους. Και για να υπάρξει αυτή η σύγκρουση με τους καρχαρίες του κεφαλαίου πρέπει οι αγρότες να έχουν την ολόψυχη και ενεργή συμπαράσταση των εργαζομένων της πόλης.
Οι αγρότες έχουν δίκιο να διεκδικούν την άμεση αναπλήρωση του εισοδήματός τους που εξανεμίστηκε από τις εξευτελιστικές τιμές!
Έχουν δίκιο να διεκδικούν ελάχιστες εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα τους για να μπορούν να ζήσουν από το χωράφι τους.
Έχουν δίκιο να αρνούνται το Μητρώο Αγροτών που θέλει να εκτοπίσει από τις ενισχύσεις τους πιο φτωχούς που αναγκάζονται σε δεύτερη δουλειά.
Έχουν δίκιο να στήνουν μπλόκα στην πολιτική της φτώχειας και του ξεκληρίσματός τους.
Μαζί τους για ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης – Ε.Ε. που θέλει εργαζόμενους και αγρότες που παράγουν τον πλούτο σύγχρονους δούλους στον βωμό των κερδών του κεφαλαίου”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα