Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΤΟ ΛΑΪΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

O κόσμος που ζούμε δεν μπορεί να γίνει καλύτερος εάν οι ίδιοι οι άνθρωποι δεν αλλάξουν νοοτροπία. Αυτό επεσήμανε η καθηγήτρια Φιλοσοφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κ. Αλεξάνδρα Δεληγιώργη στο πλαίσιο διάλεξης με θέμα: “Σύγχρονοι προβληματισμοί για έναν καλύτερο κόσμο” που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο πλαίσιο του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου του Δήμου Χανίων.
Παράλληλα η κ. Δεληγιώργη επεσήμανε ότι φιλοδοξίες των ανθρώπων σήμερα πρέπει να αρχίσουν να αλλάζουν, καθώς στόχος δεν είναι πλέον η υπερανάπτυξη και η υπερσυσσώρευση του πλούτου αλλά η διάσωση του πλανήτη.
Όπως ανέφερε η ίδια “η διάλεξη γίνεται πάνω σε ένα θέμα φιλοσοφικό: “προβληματισμοί για έναν καλύτερο κόσμο”. Πρόκειται για ένα ερώτημα σχετικά με το τι μπορεί να ελπίσει κανείς για το μέλλον. Ένα ερώτημα που δεν είναι καινούριο, αφού έχει τεθεί σε διάφορες εποχές και σε διάφορες φάσεις και κρίσιμες φάσεις που ο κόσμος βρισκόταν σε μια καμπή. Αυτό το ερώτημα δεν είναι εύκολο να απαντηθεί από την φιλοσοφία χωρίς συνεργασία των επιστημών και κυρίως των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών.
“Υπάρχουν πολλές συνιστώσες, παράμετροι του προβλήματος, καθώς το ερώτημα είναι πολύπλευρο και δύσκολο να το απαντήσει κανείς στο σύνολό του. Τo θέμα είναι, τι μπορoύμε να ελπίσουμε για το μέλλον και τι μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι της εποχής μας γι αυτό. Το πιο σημαντικό είναι ο σημερινός άνθρωπος να ξεκαθαρίσει τι θέλει, τι σημαίνει γι΄ αυτόν ένας καλύτερος κόσμος.
Θεωρώ ότι στο μέλλον αυτό που θα μπορέσουμε να ελπίσουμε, δεν θα είναι ένας κόσμος με περισσότερη υλική ευημερία αλλά ένας κόσμος με λιγότερη απαθλίωση και δυστυχία.
Διότι οι φυσικοί πόροι έχουν εξαντληθεί, γιατί η ενέργεια είναι πανάκριβη και ψάχνουμε για φθηνότερες μορφές ενέργειας, έτσι ώστε να καταφέρουμε να διασώσουμε τον πλανήτη και να εξασφαλίσουμε περισσότερες θέσεις εργασίες” τόνισε η κ. Δεληγιώργη .
Και πρόθεσε πως: “Σήμερα δεν έχουμε εκείνες τις φιλοδοξίες που είχαμε κάποτε, της υπερανάπτυξης, της υπερσυσσώρευσης του υπερ-πλούτου.
Τώρα οι προτεραιότητες μας είναι άλλες: να διασωθεί ο πλανήτης, ο ίδιος ο άνθρωπος και η ικανότητά του να κρίνει, να συνθέτει, να δημιουργεί.
Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ένας κόσμος δεν γίνεται καλύτερος εάν οι ίδιοι οι άνθρωποι δεν αλλάξουν νοοτροπία. Δεν μπορεί ένας κόσμος να γίνει καλύτερος αν οι άνθρωποι συνεχίσουν να ενδιαφέρονται μόνο για τον εαυτό τους, αδιαφορούν για την κοινωνία και υπάρχει ατομικισμός, καταναλωτισμός. Πράγματα δηλαδή που δεν έχουν καμία σχέση με την κοινωνική συνείδηση”.
Ελ.Φ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα