Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

ΣΤΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΧΑΝΙΩΝ

Τρία διαφορετικά κείμενα -ένα από κάθε παράταξη- με παρατηρήσεις για το σχέδιο “Καλλικράτης” θα σταλούν από το Νομαρχικό Συμβούλιο στο συνέδριο της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων (ΕΝΑΕ) – που θα πραγματοποιηθεί στις 4 Φεβρουαρίου – στο πλαίσιο του διαλόγου για τη διοικητική μεταρρύθμιση.
Παρά το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης διαπιστώθηκε ομοφωνία στα περισσότερα και βασικά σημεία της εισήγησης που πραγματοποίησε ο νομάρχης Χανίων Γρηγόρης Αρχοντάκης, όπως και στις παρεμβάσεις που έκαναν οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης Γιώργος Τζανακάκης και Γιώργος Αγοραστάκης, τελικά δεν κατέστη δυνατή η διαμόρφωση ενός κοινού τελικού κειμένου.
Ωστόσο, οι εισηγήσεις που πραγματοποιήθηκαν συνέκλιναν στο ότι θα πρέπει να μεταβιβαστεί το σύνολο των αρμοδιοτήτων των διορισμένων Περιφερειών στις αιρετές Περιφέρειες που θα δημιουργηθούν από την εφαρμογή του σχεδίου “Καλλικράτης”.
Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά η αυτοδιοίκηση θα πρέπει να ενισχυθεί και το κράτος να κρατήσει ένα επιτελικό ρόλο ασκώντας αρμοδιότητες που σχετίζονται με υπηρεσίες και ζητήματα που έχουν υπερτοπικό χαρακτήρα (στρατός, αστυνομία, άσκηση μεταναστευτικής πολιτικής κ.λπ.).
Διαφωνίες υπήρξαν κατά πόσο είναι συνταγματικά επιτρεπτό να πραγματοποιηθεί η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων προς την αιρετή Περιφέρεια άμεσα (θέση που υποστήριξε ο Γ. Αγοραστάκης αλλά διαφώνησε ο Γ. Τζανακάκης, τονίζοντας ότι μια τέτοια πρόταση θέτει σε κίνδυνο την εφαρμογή ολόκληρου του σχεδίου σε περίπτωση που προκύψει συνταγματικό κώλυμα).
Παράλληλα, η πλειονότητα των νομαρχιακών συμβούλων συμφώνησε, κατά τη συζήτηση, με την παρατήρηση – πρόταση του Γ. Αγοραστάκη ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί η διατήρηση της πολιτικής οντότητας της Νομαρχικών Αυτοδιοικήσεων μέσω της εκλογής των αντιπεριφερειαρχών από τους πολίτες κάθε Νομού (αντί του διορισμού τους που αναφέρει το βασικό κείμενο του σχεδίου).
Εκτός από τα παραπάνω, οι εκπρόσωποι όλων των παρατάξεων τόνισαν την ανάγκη να προσδιοριστεί με σαφήνεια πως το σύνολο των αρμοδιοτήτων θα μεταβιβαστεί στις αιρετές Περιφέρειες και παράλληλα να διασφαλιστεί η μεταβίβαση των απαραίτητων πόρων για την άσκηση των αρμοδιοτήτων.
Όλοι αναγνώρισαν την αναγκαιότητα της διοικητικής μεταρρύθμισης και τον προβληματικό χαρακτήρα που έχει η σημερινή διοικητική δομή (“Καποδίστριας”).
Ο κ. Αρχοντάκης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι “είναι θετικό που η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στη διοικητική μεταρρύθμιση ικανοποιώντας την απαίτηση της κοινωνίας για ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος”, ωστόσο, ανέφερε ότι το κείμενο που έχει δοθεί για δημόσια διαβούλευση “στερείται” – σε γενικές γραμμές – “τόλμης και οράματος”.
Ο κ. Τζανακάκης αναγνώρισε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η σημερινή διοικητική δομή, υπογράμμισε ότι ο “Καλλικράτης” θα πρέπει να υποστηριχθεί από όλους και πρόσθεσε ότι το κείμενο της διαβούλευσης δίνει απαντήσεις σε βασικά θέματα για τις αρμοδιότητες και τους πόρους.
Ο κ. Αγοραστάκης σημείωσε ότι είναι θετικό ότι η κυβέρνηση άνοιξε το θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης αλλά έως εκεί: “Ο “Καποδίστριας” απέτυχε διότι δεν υπήρξε μεταβίβαση των αναγκαίων πόρων και αρμοδιοτήτων σε τέτοιο βαθμό ώστε να είναι λειτουργικό το σχέδιο”, είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Αγοραστάκης τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει πρόνοια και στο θέμα της στελέχωσης των υπηρεσιών που θα λειτουργήσουν με την εφαρμογή του σχεδίου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα