Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΠΙΘΑΝΩΣ ΣΕ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ

Mε χρηματοδοτήσεις από εθνικούς πόρους, Γ? Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και ΕΣΠΑ προχωρά η ολοκλήρωση του φράγματος Βαλσαμιώτη, του οποίου το κόστος εκτινάχθηκε από τα 28 εκατ. ευρώ που είχε αρχικό προϋπολογισμό στα 38 εκατ. ευρώ! Τα προβλήματα που προκλήθηκαν από τις κατολισθήσεις τμήματος της ανατολικής πλευράς του φράγματος αύξησαν το κόστος του, την ίδια στιγμή που έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια ένταξης των συμπληρωματικών έργων που απαιτούνται στο ΕΣΠΑ.
Σύμφωνα με τον ΟΑΔΥΚ που έχει την επίβλεψη μέρους των εργασιών, το υπόλοιπο το έχει η τεχνική υπηρεσία της Νομαρχίας, θα απαιτηθεί μια διετία προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο.
“Κατά τη διάρκεια της κατασκευής του το φράγμα χρηματοδοτήθηκε αρχικά από εθνικούς πόρους, η ροή των οποίων ήταν πολύ χαμηλή. Πέρα όμως από αυτό είχε και μεγάλα τεχνικά προβλήματα, πολλές κατολισθήσεις, κάτι που μας ανάγκασε να κάνουμε τροποποίηση των μελετών και να φέρουμε συμβούλους από τον Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και τον Καναδό ειδικό στα φράγματα κ. Μίλιγκαν” δηλώνει ο προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών του ΟΑΔΥΚ κ. Μάρκος Πατρελάκης.
Αυτή τη στιγμή ο ΟΑΔΥΚ αγωνίζεται προκειμένου η συνέχιση των εργασιών να ενταχθεί στο τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Και αυτό γιατί μια ανάλογη προσπάθεια που είχε γίνει για ένταξη των συμπληρωματικών εργασιών στο Γ΄ΚΠΣ δεν είχε γίνει αποδεκτή από τις αρχές διαχείρισης των ευρωπαικών προγραμμάτων.
“Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να προχωρήσουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες και ενέργειες που αφορούν την ένταξη του φράγματος Βαλσαμιώτη στο ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα στα τομεακά προγράμματα του Υπουργείου. Είμαστε σε καλό δρόμο, υπάρχει βέβαια μια καθυστέρηση σε όλο το έργο αλλά πιστεύουμε ότι σε μια διετία το έργο θα ολοκληρωθεί” αναφέρει ο κ. Πατρελάκης.
Οι οφειλές προς την εργολαβική εταιρεία για το εκτελεσμένο έργο ανέρχονται στα 8 εκ. ευρώ. “Η κατασκευαστική κάνει καλή δουλειά. Της οφείλονται κάποια χρήματα αλλά εξοφλεί τους λογαριασμούς στις τράπεζες και χρεώνει τόκους. Εμείς θέλουμε να γίνει το έργο και ας κοστίσει παραπάνω. Πιστεύουμε ότι με την πολιτική βούληση του νέου γ.γ. θα πληρωθούν οι τόκοι από μεριά της περιφέρειας και δεν θα υπάρξει πρόβλημα”, καταλήγει ο κ. Πατρελάκης.

Το φράγμα με αριθμούς

– Το συνολικό του κόστος θα φτάσει τα 38 εκατ. ευρώ περίπου.
– Το νερό που θα αποθηκεύεται θα φτάνει τα 5.000.000 κυβικά.
– Θα χρησιμοποιηθούν πάνω από 500.000 κυβικά μπετόν.
– Το συνολικό μήκος στέγης φτάνει τα 165 μέτρα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα