Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΑΠΟ ΕΦΟΡΙΑΚΟΥΣ – ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟΥΣ

Αθήνα
Απεργία στις 10 και 17 Φεβρουαρίου εξήγγειλαν οι εφοριακοί, αντιδρώντας στην πρόθεση της κυβέρνησης να βάλει “μαχαίρι” στα επιδόματά τους. Προειδοποιούν, μάλιστα, και για κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.
Με βάση τα σχέδια της κυβέρνησης, ένας εφοριακός που σήμερα έχει αποδοχές 2.720 ευρώ, από τα οποία τα 1.200 ευρώ είναι μισθός, τα 1.300 ευρώ επίδομα και τα 220 ευρώ έξοδα κίνησης θα χάσει 130 ευρώ από την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης, 195 ευρώ από τη μείωση των επιδομάτων, αν αυτά φορολογηθούν με 15% και τα 220 ευρώ των εξόδων κίνησης. Άρα, συνολικά οι αποδοχές του θα μειωθούν κατά 545 ευρώ.
Η επικείμενη κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και στους κόλπους των τελωνειακών. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, πάντως, φαίνεται αποφασισμένο να προχωρήσει στην κατάργηση του ειδικού καθεστώτος φορολόγησης σε 20 κατηγορίες αμοιβών. Εκτός από τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων, και:
? Στις βουλευτικές αποζημιώσεις.
? Στις αποδοχές δικαστικών, νομαρχών και δημάρχων.
? Στα συμβόλαια ποδοσφαιριστών.
? Στις αμοιβές αρχιτεκτόνων – μηχανικών.
? Στις εφημερίες των γιατρών.
Όλες αυτές οι αμοιβές θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα, που σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα επιβαρύνονται ανάλογα με τα εισοδήματά τους με συντελεστές έως 40%. Το υπουργείο έχει ξεκαθαρίσει, πάντως, ότι θα εξακολουθήσουν να φορολογούνται αυτοτελώς:
? Οι τόκοι καταθέσεων, ομολόγων, repos και 
? Η αποζημίωση των απολυμένων μισθωτών (20% στο καθαρό ποσό της αποζημίωσης μετά την αφαίρεση ποσού των 20.000 ευρώ.
Για να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα από το 12,7% στο 8,7% το 2010, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών βάζει “μαχαίρι” και στις περισσότερες από τις 980 φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν σήμερα επιχειρήσεις και φορολογούμενοι.
Στόχος των επιτελών του υπουργείου είναι το 2010 να διατηρηθούν μόνον όσες απαλλαγές έχουν ξεκάθαρο κοινωνικό ή αναπτυξιακό χαρακτήρα και να καταργηθούν όσες ροκανίζουν -χωρίς ουσιαστικό λόγο- τις εισπράξεις του Δημοσίου.
 Στην… πρέσα θα μπουν αρχικά οι φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν τα υψηλά εισοδήματα. To επικρατέστερο σενάριο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ψαλίδισμα στις εκπτώσεις φόρου για δαπάνες που αφορούν: Δίδακτρα, νοσήλια, ενοίκια, εγκατάσταση φυσικού αερίου, ασφαλιστικές εισφορές, αλλά μόνο για όσους δηλώνουν ετήσιο εισόδημα άνω των 60.000 ευρώ.
Για τους φορολογούμενους αυτής της κατηγορίας, ενδεχομένως να διατηρηθούν μόνον οι φοροαπαλλαγές για τα ασφάλιστρα και για τους τόκους στεγαστικών δανείων απόκτησης πρώτης κατοικίας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα