Μουσείο Τυπογραφείας

Αμερικανική πρωτοβουλία για το Παλαιστινιακό

ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ

Ραμάλα
Παλαιστίνιος αξιωματούχος αποκάλυψε ότι παρουσιάστηκε στον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς
μια νέα αμερικανική πρωτοβουλία για την επανέναρξη του διαλόγου με το Ισραήλ.
Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στη δημιουργία “ευνοϊκής ατμόσφαιρας” για την επανέναρξη των συνομιλιών που έχουν διακοπεί εδώ και έναν χρόνο. Σύμφωνα με τον Παλαιστίνιο αξιωματούχο, ο οποίος ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, το σχέδιο παρουσιάστηκε από τον Αμερικανό απεσταλμένο για τη Μέση Ανατολή, Τζορτζ Μίτσελ, στην τελευταία επίσκεψή του στην περιοχή.
Το αμερικανικό σχέδιο προβλέπει κυρίως τον τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων εκ μέρους του Ισραήλ στη “ζώνη Α” της Δυτικής Όχθης που βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο της Παλαιστινιακής Αρχής και την απόσυρση των δυνάμεών του από ορισμένες περιοχές της “ζώνης Β”, στην οποία η Παλαιστινιακή Αρχή ασκεί τον διοικητικό έλεγχο. Παράλληλα, το Ισραήλ θα προχωρήσει στην απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων και θα περιορίσει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας (η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Χαμάς), επιτρέποντας την εισαγωγή οικοδομικών υλικών.
Η ίδια πηγή υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, “ζήτησε επίσημη συνάντηση με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς για να συζητηθούν αυτά τα θέματα”.
Ωστόσο, ισραηλινές πολιτικές πηγές ανέφεραν ότι δεν έχουν ενημερωθεί για τα δευτερεύοντα θέματα που τίθενται, όπως το ζήτημα των Παλαιστίνιων κρατουμένων. Έκαναν λόγο μάλιστα για συνομιλίες σε υπουργικό ή ακόμη χαμηλότερο επίπεδο με στόχο να αμβλυνθούν οι διαφορές στα “κεντρικά ζητήματα”, όπως είναι τα μελλοντικά σύνορα του παλαιστινιακού κράτους, το καθεστώς της Ιερουσαλήμ και η τύχη των Παλαιστίνιων προσφύγων.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.