Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ MORGAN STANLEY

Αθήνα
Τρία σενάρια αναφορικά με τη μελλοντική πορεία της Ελλάδας στη διάρκεια εφαρμογής των μέτρων του ΠΣΑ είναι το αντικείμενο 18σέλιδης έρευνας της Morgan Stanley. Το βασικό σενάριο προβλέπει πως η σχέση «σκληρής αγάπης»- όπως τη χαρακτηρίζει η Μorgan Stanley- μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης θα οδηγήσει εν τέλει στην βελτίωση των δημοσιονομικών της χώρας. Πιο αναλυτικά:
Ως “σκληρή αγάπη” εννοείται η υπέρμετρη αυστηρότητα, “για το καλό μας”. Τα άλλα δύο σενάρια που παρουσιάζονται στην έκθεση του οίκου, διαχωρίζονται σε “θετικό” και “αρνητικό” και σύμφωνα με την M.Stanley, έχουν από 20% πιθανότητα να επαληθευθούν, έναντι 60% που συγκεντρώνει το βασικό σενάριο.
Όπως αναφέρει η Morgan Stanley οι επενδυτές δεν θα πρέπει να αγνοήσουν το ενδεχόμενο να επαληθευτούν ακραία σενάρια, αν και η διάσπαση της ευρωζώνης θεωρείται εξαιρετικά απίθανη. Σημειώνεται πως το κλειδί για την πορεία της χώρας είναι ο τρόπος εφαρμογής του ΠΣΑ, με ενδεχόμενο νέας ύφεσης σε περίπτωση που τηρηθούν κατά γράμμα τα σκληρά μέτρα του προγράμματος. Παρόλα αυτά όμως αν η χώρα καταφέρει να ανταπεξέλθει στις διαρθρωτικές της αδυναμίες η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης δεν θα αργήσει να έρθει.
Οι λεπτομέρειες των τριών σεναρίων έχουν ως εξής:
-Βασικό σενάριο (60%)
Αυτό προβλέπει ύφεση μέσα στο 2010 που θα ακολουθηθεί από ανάκαμψη της οικονομίας μέσα στο 2011. Το σενάριο αυτό, υποθέτει πως η εφαρμογή των μέτρων του ΠΣΑ θα φέρει ύφεση στο δεύτερο μισό του έτους ενώ η ανάκαμψη του εμπορίου θα αμβλύνει κάπως την ύφεση. Η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται μέχρι το 12% στις αρχές του 2011 και η ανάκαμψη που θα αρχίσει τότε θα είναι εύθραυστη. Στο τέλος του 2011 τα σπρεντ αναμένεται στο βασικό σενάριο να κυμαίνονται στις 190 μονάδες βάσης.
-Θετικό σενάριο (20%)
Η οικονομία θα συνεχίσει την ύφεση με ρυθμούς όπως αυτούς του 2010, αλλά θα ανακάμψει πολύ γρήγορα μέσα στο 2011. Το έλλειμμα αναμένεται να μειωθει όπως είναι ο στόχος αλλά δεν θα επιτευχθούν όλοι οι οικονομικοί στόχοι. Η ανάκαμψη του 2011 σε αυτό το σενάριο υπολογίζεται στο 1,5% του ΑΕΠ.
-Αρνητικό σενάριο (20%)
Στο αρνητικό σενάριο, το ΑΕΠ της χώρας θα συνεχίσει να μειώνεται για τρία συνεχόμενα χρόνια. Η εφαρμογή των μέτρων συνεχίζεται με αυστηρό τρόπο αλλά η οικονομία δεν αντέχει και πέφτει σε ύφεση 3,5% το 2010 και 1,5% το 2011. Η επιδείνωση αυτή ενδέχεται να φέρει κοινωνικές αναταραχές οι οποίες θα επιδεινώσουν την κατάσταση και θα οδηγήσουν σε περίοδο αποπληθωρισμού.
H επίδραση της Ελλάδας στο ευρώ και το ενδεχόμενο βοήθειας
Στην μελέτη αναφέρεται πως η Ελλάδα αποτελεί την πρώτη πραγματική περίπτωση που δοκιμάζεται η αντοχή του ευρώ στις ευρωπαϊκές κρίσεις. Σύμφωνα με την Morgan Stanley η επίδραση που θα έχει στο ευρώ, δεν θα εξαρτηθεί από την Ελλάδα, αλλά από την αντιμετώπιση που θα έχει η χώρα από την Ε.Ε. Τονίζεται πως είναι σημαντικό καθώς η αντιμετώπιση της χώρας θα αποτελέσει οδηγό για παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον.
Οι τομείς που θα δοκιμαστούν είναι το Σύμφωνο Σταθερότητας, η ανεξαρτησία της ΕΚΤ και ο κανόνας “μη διάσωσης”. Ο οίκος αναφέρει πως οι δύο πρώτοι ενδέχεται να κριθούν μέσα στο έτος ενώ ο κανόνας “μη διάσωσης” μπορεί να τεθεί υπό εξέταση σύντομα. Σύμφωνα με τη Μ. Stanley το άρθρο 125 της συνθήκης ίδρυσης της Ε.Ε αναφέρει ξεκάθαρα πως δεν θα υπάρξει βοήθεια για το χρέος οποιασδήποτε χώρας-μέλους. Όμως, συνεχίζει η έκθεση, δεν είναι τελείως ξεκάθαρο το αποτέλεσμα σε ενδεχόμενη αντιπαράθεση του άρθρου 125 με το άρθρο 122 που προβλέπει τις περιπτώσεις “βοήθειας έκτακτης ανάγκης” προς ένα κράτος-μέλος.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα