Μουσείο Τυπογραφείας

Κινητικότητα στο μεταναστευτικό

ΣΕ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Αθήνα
Κινητικότητα με αφορμή το μεταναστευτικό θέμα παρουσιάζεται σε πολιτικά επιτελεία και κοινωνικές οργανώσεις, ενώ υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο σημειώθηκαν επεισόδια όταν ομάδα νεαρών πραγματοποίησε επίθεση εναντίον συμμετεχόντων σε αντιρατσιστική συγκέντρωση στους Αμπελόκηπους. Οι συλληφθέντες απολογήθηκαν στον εισαγγελέα και παραμένουν κρατούμενοι.
Την νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, καθώς και τη χορήγηση ιθαγένειας στους νέους με την ενηλικίωσή τους εφόσον το επιθυμούν προτείνει μεταξύ άλλων το ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του.
Κατηγορεί, μάλιστα, τις κυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ότι ακολούθησαν πολιτική καταστολής και ομηρείας των μεταναστών.
Αναφερόμενο στο σχέδιο νόμου που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, το ΚΚΕ τονίζει ότι αφορά μόνο ένα τμήμα των μεταναστών και δεν αντιμετωπίζει το μεταναστευτικό ζήτημα στο σύνολό του.
«Κινείται στην κατεύθυνση χειραγώγησης και ενσωμάτωσης των μεταναστών στις κυρίαρχες ‘αξίες’ της κοινωνίας της εκμετάλλευσης», αναφέρει το ΚΚΕ.
Για την επίλυση του προβλήματος το ΚΚΕ προτείνει μεταξύ άλλων:
-Αμεση νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και κατοχύρωση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.
-Κατάργηση της τροπολογίας της ΝΔ που προβλέπει απέλαση για λόγους «δημόσιας τάξης και ασφάλειας» κάθε μετανάστη και τη συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές με δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι για όσους έχουν πενταετή πραγματική παραμονή στη χώρα.
-Νομιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις των παιδιών μεταναστών που γεννιούνται ή μεγαλώνουν στην Ελλάδα.
-Ισότιμη πρόσβαση των παιδιών όλων των μεταναστών στις δομές της ελληνικής δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, που θα περιλαμβάνει και την εκμάθηση της μητρικής γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού τους.
-Δημιουργία πολύγλωσσων δημόσιων κέντρων για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού για τους ενήλικες μετανάστες.
-Παύση των τρομοκρατικών επιχειρήσεων και απελάσεων των μεταναστών χωρίς χαρτιά.
-Χορήγηση ασύλου ή προσωρινού ανθρωπιστικού καθεστώτος στους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικής κατοχής και εμφυλίων.
Εθνική συνδιάσκεψη για το μεταναστευτικό, με θέμα «ψήφος και ιθαγένεια στους μετανάστες» πραγματοποίησε χθες το μεσημέρι ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός, με κεντρικό σύνθημα «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες».
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης στην ομιλία του, η οποία έκλεισε τις εργασίες της συνδιάσκεψης, προέτρεψε τα μέλη και τα στελέχη του ΛΑΟΣ να βγουν στους δρόμους και να συλλέξουν όσο το δυνατόν περισσότερες υπογραφές για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το μεταναστευτικό.
Είμαι έτοιμος να σταματήσω το δημοψήφισμα, είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, εάν ο κ. Παπανδρέου δεχθεί να γίνει δημοψήφισμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Είπε ακόμη ότι η Ελλάδα λέει «όχι» στο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση γιατί δεν θέλει να νοθευτεί ο Ελληνισμός. 
Διώξεις από τον εισαγγελέα
Ποινική δίωξη με τις επιβαρυντικές περιστάσεις που προβλέπει ο νόμος για την κουκούλα  άσκησε ο εισαγγελέας σε βάρος των 44 ακροδεξιών που συνελήφθησαν το Σάββατο, σε επεισόδια κατά τη διάρκεια αντιρατσιστικής εκδήλωσης στους Αμπελόκηπους. Σε βάρος των συλληφθέντων ο εισαγγελέας άσκησε δίωξη με τις κατηγορίες της διατάραξης κοινής ειρήνης, σωματικής βλάβης, απειλής, εξύβρισης και παράνομης οπλοφορίας και οπλοχρησίας. Οι κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν να απολογηθούν σε τακτικό ανακριτή και ως τότε παραμένουν κρατούμενοι.
Η ομάδα των ακροδεξιών κινήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου με απειλητικές διαθέσεις -κραδαίνοντας ξύλινα κοντάρια και εκτοξεύοντας ύβρεις- εναντίον κατοίκων και φορέων των Αμπελοκήπων που συμμετείχαν σε αντιρατσιστική συγκέντρωση στην Πλατεία Κανελλοπούλου στους Αμπελόκηπους (σταθμός μετρό Πανόρμου). Ακολούθησαν αντεγκλήσεις και συμπλοκή μεταξύ τους, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών ατόμων από τους αρχικά συγκεντρωθέντες και ενός ατόμου από την ομάδα που προσέγγισε στο σημείο. Οι αστυνομικές δυνάμεις απώθησαν τα επιτιθέμενα άτομα και μετά από επιχείρηση προχώρησαν στις συλλήψεις.
Σε συντονισμένη τέλος, αντιρατσιστική κινητοποίηση σε πολλές πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα, Ρέθυμνο, Χανιά και Ηράκλειο) προχωρούν αύριο, Τρίτη 26 Ιανουαρίου μαζικοί φορείς, πολιτικές οργανώσεις, κοινότητες μεταναστών, σωματεία εκπαιδευτικών, φοιτητικοί σύλλογοι και μαθητές. Στόχος της κινητοποίησης είναι η προώθηση του αιτήματος “Ιθαγένεια για όλα τα παιδιά – Νομιμοποίηση όλων των μεταναστών”. Στην Αθήνα η συγκέντρωση θα γίνει στις 6 μ.μ. στην Ομόνοια.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.