Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΑΤΖΕΛΗ ΜΕ ΑΓΡΟΤΕΣ

Αθήνα
“Tα αιτήματα είναι κατανοητά και θα τα αντιμετωπίσουμε. Χρήματα δεν υπάρχουν, αλλά με θεσμικές παρεμβάσεις θα εξοικονομήσουμε πόρους”, τόνισε μεταξύ άλλων η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Μπατζελή, μετά το τέλος της συνάντησής της με τους αγρότες χθες το μεσημέρι.
“Σκοπός είναι να παταχθεί η αθέμιτη αγορά που μαστίζει και την αγροτική οικονομία. Οι αγρότες είναι μαζί μας και πρέπει να συνεχίσουμε τις βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές” τόνισε μετά το τέλος της συνάντησης.
Η κα Μπατζελή αρνήθηκε να σχολιάσει δηλώσεις που είχε κάνει στο Βήμα της Κυριακής, για «συνοθύλευμα χωρίς επαρκή νομιμοποίηση» αναφορικά με το ποιος στήνει τα μπλόκα.
Αρκέστηκε να τονίσει ότι οι αγρότες άκουσαν τις προτάσεις της κυβέρνησης και να δηλώσει ότι πιστεύει πως θα πάρουν τις σωστές αποφάσεις για την επίλυση της κατάστασης «που μαστίζει», όπως είπε. «την οικονομία και την αγροτική οικονομία ειδικότερα».
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχάλης Καρχιμάκης είπε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη «να συμπαραταχθεί με τους πολλούς που παράγουν» και όχι με τους «λίγους που ασυδοτούν στην αγορά».
«Ανοίγουμε διάλογο που πιστεύω θα είναι εποικοδομητικός και δημιουργικός» είπε, καλώντας τους αγρότες να συμμετάσχουν.
Σήμερα και αύριο στο Ζάππειο πραγματοποιείται εθνικός διάλογος για το αγροτικό, όπου όμως και πάλι οι αγρότες από τα περισσότερα μπλόκα έχουν δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχουν, ενώ όσοι μετέχουν στο μπλόκο της Νίκαιας έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας.
Σε συνέντευξή της στην κυριακάτικη εφημερίδα “Free Sunday” η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή, δήλωσε πως: “Εάν ισχύει ότι κάθε χειμώνα έχουμε εθιμοτυπική έξοδο των τρακτέρ στους δρόμους, τότε οι αγρότες αδικούν τους εαυτούς τους και στέλνουν λάθος μηνύματα στην κοινωνία που παρακολουθεί και κρίνει. Στο Ζάππειο θα βρίσκονται οι εκπρόσωποι όλων των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων και προφανώς, η πρόσκληση προς τους εκπροσώπους των αγροτών που βρίσκονται στα μπλόκα είναι ανοικτή προκειμένου να παρευρεθούν και να καταθέσουν τις θέσεις και τις προτάσεις τους για το αγροτικό ζήτημα. Με δεδομένο ότι οι δικαιούχοι αγροτικών ενισχύσεων ανέρχονται σχεδόν σε 900.000 αν δίναμε 15.000 ευρώ ανά αγροτική εκμετάλλευση, το συνολικό ποσό θα προσέγγιζε τα 13,5 δισεκατομμύρια ευρώ”.
Από τη Θεσσαλονίκη ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε: “Κατανοούμε όλοι την αγωνία του αγροτικού κόσμου, αλλά μόνο ο δρόμος του διαλόγου μπορεί να οδηγήσει σε λύσεις πρακτικές και βιώσιμες”.
Ο Α. Σαμαράς
Υπενθυμίζεται ότι και ο πρόεδρος της της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του, προχθές, χαρακτήρισε «ατόπημα» για τον πρωθυπουργό τη συνάντηση Μπορίσοφ στον Προμαχώνα.
«Αντί του πρωθυπουργού, μας ήλθε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός. Το είδαμε κι αυτό. Πράξη διπλωματικά αφύσικη και πέρα από τα εσκαμμένα» τόνισε ο κ. Σαμαράς.
Ο Αλ. Τσίπρας
Το μπλόκο των αγροτών της Αλαμάνας, στο 210ο χλμ. της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας επισκέφθηκε ο Αλέξης Τσίπρας χθες, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι στήνει φιέστες διαλόγου, χωρίς να λαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα.
«Ένιωσα μεγάλη έκπληξη όταν διάβασα σήμερα στις εφημερίδες τον απαξιωτικό τρόπο με τον οποίο σας αντιμετωπίζει η κυβέρνηση» σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο κ. Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων τονίζοντας πως «θα περίμενε κανείς από την κυβέρνηση, τον διάλογο να το κάνει πράξη, πηγαίνοντας και συζητώντας με τους εκπροσώπους των αγροτών που κινητοποιούνται. Αντ? αυτού διάβασα απαξιωτικά λόγια».
Και συνέχισε, απευθυνόμενος στους αγρότες, λέγοντας ότι «σας χαρακτηρίζει η υπουργός στον Τύπο -ελπίζω να είναι λάθος απόδοση και να μην τα έχει πει αυτά- αναρχοσυνδικαλιστές, επιχειρηματίες, ανθρώπους που τους ενδιαφέρει η δημοσιότητα και τρέχουν πίσω από τις κάμερες. Αναρωτιέται κανείς πώς είναι δυνατόν η κυβέρνηση, που έχει χαρακτηριστεί ως κυβέρνηση του διαλόγου, να αντιμετωπίζει με αυτό τον τρόπο τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου. Απαξιώνοντάς τες. Ταυτόχρονα να στήνει φιέστες διαλόγου με αυτούς που έχουν μέρος της ευθύνης για το πρόβλημα. Αναφέρομαι στο συνεταιριστικό κίνημα και στον τρόπο με τον οποίο έχει διαχειριστεί τα προβλήματα του κόσμου».
Η Αλ. Παπαρήγα
«Η κυβέρνηση πρέπει να βάλει ένα τέλος στον γκαιμπελισμό που έχει υιοθετήσει, γιατί κάθε φορά που συναντάει απεργίες εργαζομένων και ιδιαίτερα μπροστά στα μπλοκ των αγροτών, σπέρνει συκοφαντίες» σχολίασε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.
Η κυβέρνηση «συκοφαντεί τον αγώνα τους, όταν ξέρει πολύ καλά ότι για το μεγαλύτερο μέρος της αγροτιάς η ΚΑΠ είναι ένας μεγάλος εχθρός, όπως και οι προσαρμογές που έχει κάνει η ΝΔ και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ στην ΚΑΠ στην Ελλάδα» πρόσθεσε η κα Παπαρήγα.
Ο Γ. Καρατζαφέρης
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ με αντιπροσωπεία αγροτών για το άνοιγμα του Προμαχώνα
Ο κ. Καρατζφέρης είπε ότι προσβλήθηκε με αυτό που έγινε με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό, προσθέτοντας ότι στην ελληνική επικράτεια κάνει κουμάντο ο Έλληνας πρωθυπουργός και όχι ο Βούλγαρος, ενώ χαρακτήρισε αυτό που έγινε αδιανόητο.
Ο Στέλιος Παπαθεμελής
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης Στέλιος Παπαθεμελής σε δηλώσεις του για το αγροτικό, τόνισε μεταξύ άλλων: “Η ετήσια κάθοδος των αγροτών στους εθνικούς κόμβους με τα ίδια αιτήματα και τις ίδιες παράπλευρες συνέπειες αποδεικνύει την διαχρονική τραγική αδιαφορία και ανικανότητα των κυβερνήσεων να δώσουν λύση στα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής γεωργίας. Η κυβέρνηση οφείλει να αντιμετωπίσει σοβαρά τα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας να καταρτίσει σχέδιο, διότι δυστυχώς δεν έχει, για την παραγωγική δομή της χώρας και την ανταγωνιστικότητα. Να διαμορφώσει αγροτική πολιτική με έμφαση στην αναδιάρθρωση των γεωργικών καλλιεργειών”.

Στα μπλόκα

Απόντες από τη συνάντηση ήταν οι αγρότες από δέκα μπλόκα της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, που έχουν καταλήξει σε ένα βασικό διεκδικητικό πλαίσιο και σε κοινή έκφραση των διεκδικήσεών τους, οι οποίες είναι κυρίως οικονομικές.
Η νέα Συντονιστική Επιτροπή αγροτών στα Γρεβενά αποφάσισε να μην προχωρήσει σε αποκλεισμούς δρόμων, αλλά να παραμείνουν τα τρακτέρ δίπλα στις εθνικές οδούς. Πάντως, τα μέλη της Επιτροπής αποφάσισαν να μην προσέλθουν στο διάλογο που θα γίνει στο Ζάππειο σήμερα και αύριο.
Ο Προμαχώνας παρέμεινε ανοικτός από τα ξημερώματα χθες. Oι αγρότες σταμάτησαν τον αποκλεισμό εν όψει της συνάντησης με την υπουργό, αλλά εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους είναι διατεθειμένοι να κλιμακώσουν την κινητοποίησή τους, σύμφωνα με τους εκπροσώπους τους -χωρίς να αποκλείεται και ο αποκλεισμός της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης Βουλγαρίας.
Προβλήματα στην είσοδο αλλά και στην έξοδό τους από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας αντιμετωπίζουν δεκάδες φορτηγά και νταλίκες, που οι οδηγοί τους θέλουν είτε να επιβιβαστούν σε κάποιο πλοίο για να ταξιδέψουν προς Ιταλία, είτε μετά την αποβίβαση τους από πλοίο να αποχωρήσουν για το εσωτερικό της χώρας.
Αιτία των προβλημάτων είναι ο αποκλεισμός της μοναδικής εισόδου του λιμανιού από δεκάδες τρακτέρ, τα οποία οι αγρότες της Θεσπρωτίας τοποθέτησαν μπροστά από την είσοδο του λιμανιού.
Σήμερα οι αγρότες θα κλείσουν τις παρακαμπτήριες των Τεμπών από τις 11 το πρωί έως τις 2.30 το μεσημέρι.
Παραγωγοί της Νίκαιας θα κατέβουν σήμερα στην Αθήνα και θα συγκεντρωθούν έξω από το Ζάππειο, όπου θα διεξάγεται ο διάλογος για το Αγροτικό.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα