Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΓΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΙΛΑΕΙ Η UNICEF

Πορτ Ο Πρενς
Τουλάχιστον δεκαπέντε περιπτώσεις εξαφανίσεων παιδιών από τα νοσοκομεία, κατέγραψε η Unicef τις τελευταίες ημέρες στην Αϊτή.
Παιδιά που είχαν εισαχθεί για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, αγνοούνται και η Unicef ανησυχεί κάνοντας λόγο για εμπόριο παιδιών προς το εξωτερικό με σκοπό τις υιοθεσίες.
“Έχουμε καταγράψει περίπου 15 περιπτώσεις εξαφανίσεων παιδιών από νοσοκομεία, που δεν βρίσκονται με τις οικογένειές τους αυτή τη στιγμή”, δήλωσε ο σύμβουλος του οργανισμού, Jean Luc Legrand, προσθέτοντας ότι “η UNICEF εργάζεται στην Αϊτή για πολλά χρόνια και γνωρίζαμε το πρόβλημα που υπήρχε με το εμπόριο παιδιών στην περιοχή. Δυστυχώς πολλά από αυτά τα δίκτυα εμπορίου σχετίζονται με τη διεθνή “αγορά” υιοθεσιών”.
Οι αριθμοί των νεκρών και των τραυματιών “μονοπωλούν” τις στατιστικές τις τελευταίες ημέρες, αδιευκρίνιστος όμως παραμένει ο αριθμός των παιδιών που έμειναν ορφανά ή που δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν τους δικούς τους. Μαζί με την ανθρωπιστική βοήθεια, κατέφθασαν δυστυχώς και μέλη κυκλωμάτων με σκοπό να εντοπίσουν τα παιδιά αυτά και να τα μεταφέρουν στο εξωτερικό για υιοθεσία.
Οι Βρετανικές οργανώσεις αρωγής, Save the Children, World Vision και η Βρετανική επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, ζήτησαν να σταματήσουν όλες οι νέες υιοθεσίες παιδιών, τα οποία έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους μετά το σεισμό της 12ης Ιανουαρίου. Οι οργανώσεις αυτές απαιτούν να επιβληθεί μορατόριουμ στις νέες υιοθεσίες και να εξαντληθεί κάθε προσπάθεια επανασύνδεσης των παιδιών με τις οικογένειές τους.
“Η μεταφορά παιδιών εκτός της χώρας θα χωρίσει μόνιμα χιλιάδες παιδιά από τις οικογένειές τους -ένας χωρισμός που θα επιδεινώσει το οδυνηρό τραύμα από το οποίο ήδη υποφέρουν” επισήμανε η Τζάσμιν Ουίτμπρεντ, διευθύνουσα σύμβουλος της οργάνωσης “Save The Children”. Ο διευθύνων σύμβουλος της World Vision Τζάστιν Μπάιγουορθ πρόσθεσε ότι “δε θα πρέπει να φεύγουν παιδιά από την Αϊτή σε αυτό το στάδιο εκτός εάν φεύγουν μαζί με επιζήσαντα μέλη της οικογένειάς τους ή εάν βρίσκονταν ήδη σε εξέλιξη διαδικασίες υιοθεσίας με όλα τα απαιτούμενα εχέγγυα και έγγραφα”.
Αρκετές χώρες, ανάμεσά τους η Γαλλία και ο Καναδάς, έχουν επιταχύνει τις διαδικασίες υιοθεσίας για να επιτραπεί σε εκατοντάδες παιδιά από την Αϊτή να ενταχθούν σε νέες οικογένειες.
Στη Γαλλία πάντως, η υπουργός εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ επισήμανε ότι επιταχύνονται μονάχα οι διαδικασίες για τις υιοθεσίες που είχαν ξεκινήσει πριν το σεισμό, τονίζοντας σε δηλώσεις της πως “η Γαλλία δεν πρέπει να κατηγορηθεί για απαγωγή παιδιών” .
Το 2007, έξι μέλη Γαλλικής οργάνωσης αρωγής είχαν καταδικαστεί όταν προσπάθησαν να μεταφέρουν 103 παιδιά από το Τσαντ στη Γαλλία, υποστηρίζοντας ότι ήταν προσφυγόπουλα του πολέμου στο Νταρφούρ.

Την ίδια ώρα, διασώστες ανέσυραν ζωντανή από τα συντρίμμια μια 69χρονη Αϊτινή, δέκα ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό.
Κοντά στις προσπάθειες απεγκλωβισμού τον θυμάτων, εικόνες βίας συγκλονίζουν το Πορτ Ο Πρενς.
Κάμερες του Αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN, κατέγραψαν αστυνομικούς να πυροβολούν δύο άνδρες που κουβαλούσαν πέντε σακιά ρύζι, σκοτώνοντας τον έναν και τραυματίζοντας σοβαρά τον άλλο στην πλάτη.
Εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας δήλωσε στο CNN ότι οι δύο άνδρες είχαν κλέψει τα πέντε σακιά ρύζι, αντίθετα όμως ο επιζήσας ύποπτος ανέφερε ότι τα σακιά είχαν πέσει στο δρόμο γιατί το φορτηγό που τα μετέφερε ήταν ασφυκτικά γεμάτο και ο οδηγός του οχήματος τους τα χάρισε. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι οι δύο άνδρες δεν ήταν κλέφτες.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα