Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΔΙΑΚΟΠΗΚΕ Η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΒΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Νωρίτερα από κάθε προσδοκία υπερχείλισε χθες το Φράγμα Ποταμών Αμαρίου, καθώς λόγω των πρόσφατων ραγδαίων βροχοπτώσεων ο ταμιευτήρας γέμισε με νερό πριν το τέλος του μήνα που ήταν η αρχική εκτίμηση.
Το γεγονός ότι γέμισε ο ταμιευτήρας μέσα σε είκοσι μηνες μόνο, αποδεικνύει σύμφωνα με τα στελέχη του ΟΑΔΥΚ την αρτιότητα του έργου, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι το Φράγμα της Φανερωμένης χρειάστηκε επτά χρόνια για να γεμίσει.
Από νωρίς το πρωί οι άνθρωποι του ΟΑΔΥΚ ήταν στο Φράγμα παρακολουθώντας τη ροή του νερού, παραμένοντας σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων.
Περίπου στις 6 το απόγευμα ξεκίνησε η υπερχείλιση του Φράγματος, αφού με τη νέα βροχή ξεπεράστηκε ο συνολικός όγκος του ταμιευτήρα και το νερό άρχισε την «πορεία» του για να καταλήξει στον παρακείμενο ποταμό. Μέχρι το βράδυ δεν είχε παρουσιαστεί κανένα πρόβλημα, ωστόσο στελέχη του ΟΑΔΥΚ και του αστυνομικού Τμήματος Αμαρίου παρέμειναν στην περιοχή καθόλη τη διάρκεια της νύχτας. Άλλωστε οι επόμενες δυο ? τρεις μέρες είναι κρίσιμες και θα φανεί αν τελικά υπάρχει κάποιο πρόβλημα.
Πολλοί ήταν και οι κάτοικοι του Αμαρίου που βρέθηκαν χθες στο Φράγμα, περιμένοντας να δουν το πρώτο «τεστ» του μεγάλου αυτού και σημαντικού έργου για την περιοχή του Αμαρίου αλλά και του Ρεθύμνου που θα ωφεληθεί από το υδάτινο δυναμικό της περιοχής.
Για προληπτικούς λόγους, εξαιτίας των φόβων που υπήρχαν για φερτά υλικά που μπορεί να «κατέβαζε» το νερό και να δημιουργούσαν πρόβλημα στον υπερχειλιστή, η κυκλοφορία στον δρόμο βόρεια του Φράγματος διεκόπη προσωρινά για την αποφυγή τυχόν ατυχημάτων και θα δοθεί ξανά στην κυκλοφορία όταν εξασφαλιστούν οι συνθήκες ασφαλούς κυκλοφορίας των οχημάτων και των πεζών.
Η κυκλοφορία θα διεξάγεται με κατεύθυνση από το εργοστάσιο ζωοτροφών Ιερωνυμάκη – προσωρινή παράκαμψη φράγματος – Αγία Κυριακή – στέψη φράγματος – περιμετρικός δρόμος φράγματος προς Αποστόλους.
Το Φράγμα υπερχείλισε, αλλά θα ξεκινήσει τη λειτουργία του αρδεύοντας τον κάμπο του Ρεθύμνου όταν αποκατασταθεί η ζημιά στο κεντρικό τμήμα του αγωγού για το οποίο εκκρεμεί ακόμη η αποκατάστασή του. Στο επόμενο Δ.Σ. του ΟΑΔΥΚ θα αποφασιστεί πως θα επιλυθεί το πρόβλημα για την αξιοποίηση του νερού, αφού ο εργολάβος έχει αρνηθεί πως πρόκειται για δικής του ευθύνης πρόβλημα.
Όσον αφορά, δε, τη διαχείριση του έργου ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί ποιος θα έχει την ευθύνη του. Προς το παρόν την όποια ευθύνη έχει ο ΟΑΔΥΚ που κατασκεύασε το έργο και το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει περαιτέρω συζήτηση, αφού και η ΔΕΥΑΡ έχει δηλώσει από καιρό πως θα πρέπει η επιχείρηση να συμμετέχει στη διαχείριση του νερού.
Το Φράγμα με την υπερχείλισή του χθες, υπερκάλυψε τα 43 μέτρα, ξεπέρασε δηλαδή τα 23 εκατομμύρια κυβικά νερού.
Ήδη το Φράγμα Ποταμών έχει αρχίσει να γίνεται ένας σημαντικός πόλος έλξης επισκεπτών, αφού έχει δημιουργηθεί ένας νέος υδροβιότοπος και εχει αλλάξει μορφή η περιοχή, ενώ αναμένεται να καθοριστούν σύντομα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και οι χρήσεις γης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα