Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΤΕΚΙ

“Ναι” στο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια, λέει το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών το οποίο σε σχετική ανακοίνωσή του αναφέρει:
“Η ελληνική πολιτεία επιτέλους ανοίγει τα μάτια και αναγνωρίζει την ανάγκη δρομολόγησης ενός άλλου νομικού πλαισίου σε σχέση με τους μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα. Προσπαθεί να δώσει τέλος στην ομηρία της δεύτερης γενιάς μεταναστών κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια. Παράλληλα επανεξετάζει τις προϋποθέσεις για πολιτογράφηση των ενηλίκων και το δικαίωμα ψήφου των μεταναστών στις Δημοτικές εκλογές. Αλλάζει τη φιλοσοφία της ιθαγένειας όπως μέχρι σήμερα ισχύει στην Ελλάδα. Αυτή η θετική καταρχήν
εξέλιξη προέκυψε έπειτα από τον πολύχρονο αγώνα φιλομεταναστευτικών κοινωνικών οργανώσεων, πολιτικών κινήσεων, κομμάτων αλλά κυρίως μιας μερίδας των μεταναστών και ενός μεγάλου τμήματος της Ελληνικής κοινωνίας. Το νέο νομοσχεδιο, παρόλο που έχει ξεσηκώσει ξενοφοβικές αντιδράσεις, αφήνει απέξω πολλές κατηγορίες. Δεν δίνει λύση για παιδιά που δεν έχουν γνωρίσει άλλη πατρίδα εκτός από την Ελλάδα, αλλά οι γονείς τους δεν διαμένουν νόμιμα στην χώρα, κι αυτό όχι με δική τους ευθύνη. Ας αναλογιστούμε τις περιπτώσεις όλων αυτών των ανθρώπων που εκκρεμεί για χρόνια η αίτησή τους για πολιτικό άσυλο. Δεν μπορούν να μπουν στην διαδικασία απόκτησης πράσινης κάρτας και έτσι τα παιδιά τους δεν μπορούν να διεκδικήσουν ιθαγένεια. Δεν δίνει λύση για μια πολύ ευάλωτη κοινωνική ομάδα, τα παιδιά μονογονεϊκων οικογενειών. Και βέβαια δεν θέτει τέλος στη συνεχιζόμενη ομηρεία χιλιάδων μεταναστών που διαμένουν μόνιμα αλλά όχι… νόμιμα στην Ελλάδα.
Κάτω από την πίεση ακραίων ξενοφοβικών κύκλων που χειραγωγούν την κοινωνία, η ελληνική πολιτεία διστάζει και δεν τολμά να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στη ρίζα του.
Σε κάθε περίπτωση η ιθαγένεια είναι ένα μόνο ζήτημα. Παραμένει σταθερό για τα
κινήματα το αίτημα για μια νέα διαδικασία νομιμοποίησης και για άσυλο στους πρόσφυγες. Εμείς συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε την κοινωνία των ανθρώπινων δικαιωμάτων και συνεχίζουμε να παλεύουμε για δίκαιη και ανθρώπινη πολιτική πάνω στο μεταναστευτικό ζήτημα”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα