Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΣΟΥΓΙΑΣ

Την προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου προκειμένου να προχωρήσει, επιτέλους, το έργο του βιολογικού καθαρισμού Παλαιόχωρας ζητά ο Σύλλογος Επαγγελματιών Σούγιας.
Με επιστολή του προς τον κ. Παπανδρέου ο πρόεδρος του Συλλόγου Ευτύχης Παπαγρηγοράκης κάνει λόγο για «τραγική κατάσταση και η εγκληματική αδιαφορία, που έχουν ως αποτέλεσμα την τεράστια οικολογική και κατ? επέκταση την οικονομική καταστροφή του τόπου».
Ο Παπαγρηγοράκης επισημαίνει στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό ότι «δυστυχώς, ορισμένα θέματα τα οποία από χρόνια θα έπρεπε να έχουν επιλύσει οι τοπικές κοινωνίες αναγκαζόμαστε να ζητήσουμε τη δική σας παρέμβαση για να γίνουν τα αυτονόητα».
Ειδικότερα, ο κ. Παπαγρηγοράκης τονίζει ότι «η Παλιόχωρα, έδρα του Δήμου Πελεκάνου, είναι ένας τουριστικός προορισμός στην Νοτιοδυτική Κρήτη, με πληθυσμό δύο χιλιάδες μόνιμους κατοίκους και περίπου επτά χιλιάδες τουρίστες κατά τη θερινή περίοδο. Τη δεκαετία του ?90 κατασκευάστηκε δίκτυο αστικών λυμάτων, καταργήθηκαν οι παραδοσιακοί τρόποι διάθεσης και τα λύματα οδηγήθηκαν χωρίς καμία επεξεργασία στη θάλασσα με την προοπτική τα επόμενα χρόνια να κατασκευαστεί και ο βιολογικός καθαρισμός».
Ο κ. Παπαγρηγοράκης σημειώνει ότι «τα επόμενα χρόνια ξεκίνησε μια ατελείωτη διαμάχη όσο αφορά τη χωροθέτηση του βιολογικού με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα το έργο να μην έχει καν αρχίσει και χωρίς καμία προοπτική να κατασκευαστεί στο εγγύς μέλλον. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι να συνεχίζεται η διάθεση των αστικών λυμάτων στη θάλασσα χωρίς καμία επεξεργασία».
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Σούγιας υπογραμμίζει ότι «η κατάσταση στην περιοχή είναι τραγική και άκρως επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία, αφού ο αγωγός εκβάλλει λίγες εκατοντάδες μέτρα από τις “βραβευμένες με γαλάζια σημαία παραλίες”, Παχιά Αμμο και Χαλίκια».
Και προσθέτει: «Η τοπική κοινωνία σιωπά, αφού κλείσιμο του αγωγού σημαίνει υψηλό κόστος μεταφοράς των λυμάτων, με βυτιοφόρο στους βιολογικούς των Χανίων, περίπου ογδόντα χιλιόμετρα μακριά. Το θέμα είναι γνωστό σε όλες τις υπηρεσίες εδώ και χρόνια, έχει άλλωστε επανειλημμένως δημοσιευθεί στον τοπικό Τύπο. Ο εισαγγελέας Χανίων έχει διατάξει το κλείσιμο του αγωγού από το καλοκαίρι του 2009, κάτι που φυσικά δεν έγινε. Ο νομάρχης Χανίων έκανε επανειλημμένες προσπάθειες για την επίλυση του θέματος με τοποθέτηση προσωρινού βιολογικού τύπου κόμπακτ, όμως υπήρξε μεγάλη αντίδραση από την τοπική κοινωνία», σημειώνει στην επιστολή του ο κ. Παπαγρηγοράκης.
Παράλληλα, τονίζει ότι σήμερα, πλέον, «είμαστε στο σημείο μηδέν, όλοι σηκώνουν τα χέρια ψηλά και κανείς δεν θέλει ή δεν μπορεί να αναλάβει τις ευθύνες του σε τοπικό επίπεδο για το κλείσιμο του αγωγού. Είστε ο μόνος», αναφέρει ο κ. Παπαγρηγοράκης, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, «που μπορεί να το κάνει και να δώσει οριστικό τέλος για να σταματήσει αυτή η τραγική κατάσταση και η εγκληματική αδιαφορία που έχουν ως αποτέλεσμα την τεράστια οικολογική και κατ? επέκταση την οικονομική καταστροφή του τόπου».
Καταλήγοντας, ο κ. Παπαγρηγοράκης αναφέρει ότι «το θέμα, προσπάθησαν να αποκρύψουν για πολλά χρόνια, καθώς η δημοσιοποίησή του θα είχε καταστροφικές συνέπειες στην τοπική οικονομία που προέρχεται κατά κύριο λόγο από τον τουρισμό. Πλέον είναι όμως γνωστό και σε αρκετούς ξένους επισκέπτες και σύντομα θα είναι γνωστό και στα αρμόδια Κοινοτικά Όργανα με αποτέλεσμα ένα νέο διασυρμό της χώρας μας».
Σημειώνεται, τέλος, ότι ο κ. Παπαγρηγοράκης κοινοποίησε την επιστολή του στα Υπουργεία: Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Υγεία και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθώς και στην Περιφέρεια Κρήτης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα