Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΧΑΝΙΩΝ

Των ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΡΙΔΑΚΗ
Δυο Βρετανοί και ένας Ελληνας συνελήφθησαν και κατηγορούνται για τους εμπρησμούς στην Εβραϊκή Συναγωγή στα Χανιά, ενώ αναζητούνται δύο άτομα που φέρονται ως πολίτες ΗΠΑ.
Η υπόθεση εξιχνιάστηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χανίων ύστερα από εντατικές έρευνες.
Οι πέντε συνολικά εμπλεκόμενοι φέρεται ότι είχαν συστήσει ομάδα στο στόχαστρο της οποίας ήταν η Συναγωγή.
Στο ρεπορτάζ των “Χ.Ν.” από την περασμένη Πέμπτη είχε δημοσιευτεί ότι οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι “σφίγγει ο κλοιός για τους εμπρηστές”.
Τόσο ο Ελληνας, ηλικίας 23 χρόνων -ο οποίος ομολόγησε- όσο και οι Αγγλοι, οι οποίοι αρνούνται τις κατηγορίες, ηλικίας 32 ο ένας και 22 χρόνων ο άλλος, οδηγήθηκαν χθες στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χανίων και παραπέμφθηκαν στον ανακριτική στον οποίο θα απολογηθούν την ερχόμενη Δευτέρα στις 10.30 το πρωί.
Και οι τρεις αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος. “Εγκέφαλος” θεωρείται ο μεγαλύτερος εκ των δύο Βρετανών οι οποίοι, όπως και ο Ελληνας, εργάζονταν περιστασιακά, σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομία, ως κράχτες σε καταστήματα στο παλιό λιμάνι της πόλης. Ο δε Ελληνας έχει καταγωγή από το Ηράκλειο και διέμενε στα Χανιά.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, “κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών και βιντεοσκοπικού υλικού, προέκυψε ότι ο δράστης ο οποίος στις 5 Ιανουαρίου στη 1.15 τα ξημερώματα, εισήλθε στον αύλειο χώρο της Εβραϊκής Συναγωγής και προκάλεσε πυρκαγιά σε εξωτερική σκάλα αυτής προκαλώντας φθορές και υλικές ζημιές, είναι ένας πολίτης ΗΠΑ, ο οποίος αναζητείται”. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι κατά την ίδια επίθεση, έξω από τη Συναγωγή επόπτευαν τον χώρο περιμένοντάς τον οι δύο Βρετανοί και ο Ελληνας, οι οποίοι συνελήφθησαν, και ο δεύτερος Αμερικανός, ο οποίος αναζητείται.
Ακολούθησε στις 16 Ιανουαρίου, στις 4 τα ξημερώματα, η δεύτερη επίθεση. Τότε ο ένας από τους Βρετανούς μπήκε μέσα από γειτονικό θερινό κατάστημα το οποίο δεν λειτουργούσε στον αύλειο χώρο της Εβραϊκής Συναγωγής και “αφού παραβίασε θύρα πρώτου ορόφου αυτής, προκάλεσε πυρκαγιά σε διώροφο κτίσμα με ενδιάμεσο ξύλινο πάτωμα με αποτέλεσμα την καταστροφή μέρους του αρχείου και του υλικοτεχνικού εξοπλισμού προκαλώντας παράλληλα φθορές”. Κατά την επίθεση αυτή, τον χώρο επιτηρούσαν ο άλλος Βρετανός και ο Ελληνας.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Χθες, σε συνέντευξη Τύπου ο αναπληρωτής διευθυντής της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, Φώτης Λιοτσάκης, ανέφερε ότι η υπόθεση εξιχνιάστηκε “μετά από κοπιώδη και λεπτομερή αξιολόγηση πληροφοριών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων”.
Ο κ. Λιοτσάκης ανέφερε ότι στις 5 Ιανουαρίου “οι 4 αλλοδαποί και ο Έλληνας προχώρησαν, έχοντας ένταχθεί σε εγκληματική ομάδα με διαρκή δομή και δράση, πήγαν πεζή έξω από τη Συναγωγή μπήκαν στον αύλειο χώρο και χωρίς ίχνη παραβίασης της εξωτερικής πόρτας προκάλεσαν πυρκαγιά στην εξωτερική σκάλα που οδηγούσε σε έναν εξώστη που ήταν στη βιβλιοθήκη. Στις 16 Ιανουαρίου ο ένας εκ των δύο αλλοδαπών βοηθούμενος από τον ομοεθνή του μαζί με τον Έλληνα αφού πέρασαν μια αυλή που υπήρχαν καρέκλες και τραπέζια από νυχτερινό κατάστημα μπήκαν μέσα στη Συναγωγή και έβαλαν στο ενδιάμεσο ξύλινο πάτωμα φωτιά με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρές υλικές ζημιές το διώροφο κτήριο. Η προανάκριση συναχίζεται, αναμένονται κάποια αποτελέσματα από την έκθεση αυτοψίας της Πυροσβεστικής, η οποία συνέδραμε στην προσπάθειά μας και θα οδηγηθούν εντός της ημέρας στον εισαγγελέα”.
Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο κ. Λιοτσάκης είπε ακόμα ότι οι κατηγορίες είναι σε βαθμό κακουργήματος, σύμφωνα με το άρθρο 187 του ποινικού κώδικα.
ΠΕΡΙ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ
Σε ερώτηση αν η ομάδα των πέντε ήταν ακροδεξιού προσανατολισμού, ο κ. Λιοτσάκης απάντησε:
“Δεν έχουμε μέχρι στιγμής τέτοια στοιχεία. Εκτιμούμε ότι είναι προσωπικές θέσεις και αντιπάθεια προς τη Συναγωγή εκ μέρους των δραστών”.
Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ
ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Εξάλλου, ο διοικητής της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων, Αρτέμης Κουτσαυτάκης, ανέφερε ότι “η συγκεκριμένη υπόθεση απασχόλησε σοβαρά την Υποδιεύθυνση Ασφαλεία όπως και την Αστυνομία γενικότερα. Θεωρώ ότι η Αστυνομία έκανε τη δουλειά της όπως θα έκανε σε κάθε τέτοιο σοβαρό ζήτημα το οποίο ανέκυψε”.
Σε ερώτηση αν προέκυψε κάποια σχέση των δραστών με τον εμπρησμό στο Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών, απάντησε:
“Μέχρι τώρα δεν έχει προκύψει κάποια συσχέτιση με τον εμπρησμό που είχε γίνει στο Κοινωνικό Στέκι”.
ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Σημειώνεται τέλος ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας και κατά την προσαγωγή και σύλληψη των Βρετανών και του Ελλήνα έγινε αναπαράσταση των επιθέσεων, παρουσία εισαγγελέα υπηρεσίας, σύμφωνα με την ομολογία του Έλληνα.
Ο ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΣΥΓΧΑΙΡΕΙ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Με ανακοίνωσή του ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων “συγχαίρει τις Αστυνομικές Αρχές της πόλης μας για την επιτυχία που είχαν στην ανεύρεση των δραστών του εμπρησμού της Εβραϊκής Συναγωγής.
Η σύλληψη των δραστών και η παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη ικανοποιεί το λαϊκό αίσθημα και εδραιώνει το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών.
Τέτοιου είδους πράξεις όπως του εμπρησμού και καταστροφής της Εβραϊκής Συναγωγής είναι καταδικαστέες ως πράξεις βίας, δεν συνάδουν με το φιλόξενο αίσθημα του Κρητικού Λαού και προσβάλλουν βάναυσα τον πολιτισμό μας”.

ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ
Καταδίκη της επίθεσης
Με ανακοίνωσή της η Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου συντάσσεται με το Οικουμενικό Πατριαρχείο που καταδίκασε την επίθεση στη Συναγωγή. Στην ανακοίνωση αναφέρει:
“Απευθυνόμενη προς την Εβραϊκή Κοινότητα και την Χανιώτικη Κοινωνία καταδικάζει τον βανδαλισμό, ο οποίος δεν συνάδει με το ήθος και την ιστορία μας ως λαού φιλήσυχου και ευγενικού.
Το παρελθόν μας έχει διδάξει την ευγένεια και αυτοθυσία πολλών ανθρώπων προγόνων μας και δη κατά τον Β? Παγκόσμιο Πόλεμο, οι οποίοι πολλάκις τιμωρήθηκαν γιατί περιέθαλψαν ανθρώπους που η ιστορία απεδείκνυε ότι είναι εβραϊκής καταγωγής πόσο δε μάλλον εμείς οι νεώτεροι οφείλουμε να σεβαστούμε τον τόπο λατρείας κοινωνικής ομάδος που βρίσκεται στον τόπο μας.
Πέραν των ανωτέρω η πράξη αυτή προσβάλει τα χρηστά ήθη, την ευγένεια προς ανθρώπους συμπολίτες μας με Ελληνική ιθαγένεια. Προάγει την κοινωνική διάσπαση, την ανασφάλεια, την κοινωνική διαταραχή και εν τέλει κατηγορούμαστε ως Εθνικιστές πράγμα που δεν συμβαίνει στον τόπο μας.
Με τις σκέψεις αυτές και πάλι καταδικάζουμε το γεγονός πυρπολισμού, το χαρακτηρίζουμε ως βαρβαρότητα και καλούμε την κοινωνία των Χανίων με τη θαυμαστή ιστορία που φέρει στους ώμους της να καταδικάσει και αυτή το γεγονός το οποίο προσβάλει όλους μας.
Από την Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου”


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα