Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πρώτη κατοικία:

Οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές πρώτης κατοικίας έχουν κάθε λόγο να είναι προβληματισμένοι με όσα προβάλλονται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Oμως τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι συμφέρει να προβούν σύντομα σε αγορά.
Πριν ψηφιστεί το νέο νομοσχέδιο και πριν χάσουν τα προνόμια που τους προσφέρονται σήμερα. Πιο συγκεκριμένα:
Αφορολόγητο εμβαδό πρώτης κατοικίας έως 200 τετραγωνικά μέτρα
Όσοι αποφασίζουν να αγοράσουν πρώτη κατοικία η οποία δεν ξεπερνάει τα 200 τετραγωνικά μέτρα σύμφωνα με την άδεια οικοδομής της τότε επωφελούνται από τη ρύθμιση του αφορολόγητου.
Δημοσιεύματα κάνουν λόγο ότι αυτό το εμβαδό θα μειωθεί σημαντικά με τις νέες ρυθμίσεις. Αρα είναι πιθανό σε λίγο καιρό εάν κάποιος επιθυμεί να αγοράσει μία κατοικία 160 τ.μ., να υποχρεούται να πληρώσει φόρο αγοράς διότι το αφορολόγητο εμβαδό μπορεί να έχει μειωθεί για παράδειγμα στα 120 τ.μ..
Αφορολόγητη αγορά ανεξαρτήτου αξίας
Σήμερα ο τρόπος υπολογισμού του αφορολόγητου για την αγορά πρώτης κατοικίας δεν θέτει περιορισμό ως προς την αξία του. Για παράδειγμα εάν αγοραστεί πρώτη κατοικία αξίας 200.000 ή 700.000 ευρώ δεν έχει καμία σημασία. Η ρύθμιση σήμερα ευνοεί τους αγοραστές απεριόριστα. Άρα το μόνο που μπορεί να αλλάξει είναι προς το χειρότερο.
Δημοσιεύματα του Αθηναϊκού Τύπου κάνουν λόγο για κατάργηση του απεριόριστου της αξίας για αγορά πρώτης κατοικίας θέτοντας συγκεκριμένα όρια.
Στις 19 Ιανουαρίου 2010 κάποιες εφημερίδες ανέφεραν όριο έως 150.000 με 200.000 ευρώ για άγαμους και έως 300.000 ευρώ για έγγαμους.
Ανοδος αντικειμενικών αξιών
Τα πιο πρόσφατα δημοσιεύματα και ρεπορτάζ κάνουν λόγο για αύξηση των αντικειμενικών αξιών εντός των πρώτων 5 μηνών του 2010. Αυτό επηρεάζει τους αγοραστές πρώτης κατοικίας τόσο σε σχέση με το όριο του αφορολόγητου, όσο και με τα υπόλοιπα έξοδα αγοράς. Οι αμοιβές του συμβολαιογράφου, του δικηγόρου αλλά και της μεταγραφής στο κτηματολόγιο επιβαρύνουν τους αγοραστές και υπολογίζονται βάση της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Άρα θα γίνει πιο ακριβή η αγορά του ακινήτου μετά που θα ισχύσουν οι νέες διατάξεις. Ενώ εφόσον αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες ώστε να πλησιάσουν τις εμπορικές και παράλληλα επιβληθούν όρια από 150.000 ευρώ γίνεται κατανοητό ότι θα μειωθούν οι επιλογές των αγοραστών για αφορολόγητες αγορές.
Ενδεχόμενο επιβολής Φ.Π.Α. σε αμοιβές συμβολαιογράφων και δικηγόρων
Αυτή τη στιγμή οι αμοιβές των δικηγόρων και των συμβολαιογράφων εξαιρούνται από την καταβολή Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.). Εφόσον επιβληθεί Φ.Π.Α. όπως συζητείται θα αυξηθεί αυτομάτως το κόστος για τους αγοραστές που θα το καταβάλλουν. Μάλιστα εάν αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες και παράλληλα επιβληθεί Φ.Π.Α. στις αμοιβές αυτών των επαγγελματιών η επιβάρυνση για τα έξοδα αγοράς θα γίνει ακόμη πιο αισθητή.
Τα συμφέροντα επιτόκια στεγαστικών δανείων
Οι σημερινές προσφορές τραπεζών σε κυμαινόμενα και σταθερά επιτόκια στεγαστικών δανείων θεωρούνται εξαιρετικά ακόμη και σε σύγκριση με αυτά των τελευταίων ετών. Όμως όλοι οι οικονομικοί αναλυτές θεωρούν δεδομένη την αύξηση του επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μετά τον Σεπτέμβριο του 2010. Αυτομάτως λοιπόν η αύξηση αυτή θα περάσει στο δανειολήπτη – αγοραστή.
Παράλληλα επειδή η Ελληνική οικονομία διανύει μία δύσκολη φάση αναμένεται τους επόμενους μήνες οι τράπεζες να γίνουν πιο αυστηρές στη χορήγηση στεγαστικών δανείων απορρίπτοντας πιο εύκολα τους υποψήφιους δανειολήπτες.
Το συμπέρασμα
Το συμπέρασμα είναι ότι υπάρχει λόγος που παράγοντες της κτηματαγοράς τονίζουν την ανάγκη προσεκτικής προσέγγισης των νέων ρυθμίσεων ώστε να μην δημιουργηθούν εμπόδια για την αγορά πρώτης κατοικίας. Δυστυχώς όμως όλα τα μυνήματα που εκπέμπονται οδηγούν στο συμπέρασμα ότι από τη στιγμή που θα ισχύσουν οι νέες διατάξεις η αγορά πρώτης κατοικίας θα γίνει πιο ακριβή από κάθε άποψη. Αντικειμενικά λοιπόν η ευκαιρία για αγορά πρώτης κατοικίας είναι τώρα. Διότι είναι πιθανό ότι πολύ σύντομα, ίσως και από την 1η Μαρτίου 2010, τα δεδομένα να είναι πολύ διαφορετικά.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα