Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΤΟ 2009

Η αύξηση της χρήσης του πλαστικού χρήματος μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην καταπολέμηση της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής, επεσήμανε ο Νίκος Καμπανόπουλος, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Visa Europe στην Ελλάδα, με αφορμή τη δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2009.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις μελετών όπως ανέφερε ο κ. Καμπανόπουλος η παραοικονομία αντιπροσωπεύει 26% του ελληνικού ΑΕΠ (50 – 70 δισ. ευρώ).
Όπως ανέφερε ο κ. Καμπανόπουλος οι προοπτικές ανάπτυξης των καρτών πληρωμών στην Ελλάδα είναι σημαντικές καθώς για κάθε 33 ευρώ που δαπανώνται, ένα ευρώ μόνο δαπανάται με κάρτες Visa, όταν στην Ευρώπη για κάθε εννέα ευρώ το ένα δαπανάται με κάρτα Visa.
Στην ελληνική αγορά, ο συνολικός αριθμός των καρτών Visa (χρεωστικές, πιστωτικές, εταιρικές) σημείωσε το 2009 αύξηση της τάξης του 2,8% αγγίζοντας τα 8,4 εκατομμύρια, αύξηση που προέρχεται αποκλειστικά από τις χρεωστικές κάρτες. Παράλληλα, η δαπάνη στα σημεία πώλησης αυξήθηκε για τις χρεωστικές κάρτες κατά 22,7% (689 εκατ. ευρώ), ενώ η συνολική χρήση των καρτών Visa στα σημεία πώλησης σημείωσε πτώση κατά 2% (5,3 δισ. ευρώ).
Ειδικότερα, οι χρεωστικές κάρτες Visa έφτασαν τα 4,9 εκατομμύρια, αύξηση κατά 9,7% σε σχέση με το 2008, η καταναλωτική δαπάνη μέσω χρεωστικών καρτών στα σημεία πώλησης κατέγραψε εντυπωσιακή άνοδο κατά 22,7 % (689 εκατ.ευρώ), ο αριθμός συναλλαγών μέσω χρεωστικών καρτών στα σημεία πώλησης σημείωσε σημαντική αύξηση κατά 28,1% (αγγίζοντας τα 8,1 εκατομμύρια), ενώ και οι συναλλαγές ανά χρεωστική κάρτα στα σημεία πώλησης αυξήθηκαν κατά 10,2%. Όσον αφορά τις πιστωτικές κάρτες, ο συνολικός αριθμός των καρτών μειώθηκε κατά 5,4% στα 3,52 εκατομμύρια, ενώ η καταναλωτική δαπάνη στα σημεία πώλησης ανήλθε στα 4,3 δισ. ευρώ (-5,2%).
Τέλος, για τις εταιρικές κάρτες, η καταναλωτική δαπάνη στα σημεία πώλησης κατέγραψε άνοδο κατά 0,8% (αγγίζοντας τα 286,4 εκατ. ευρώ), ενώ ο αριθμός συναλλαγών στα σημεία πώλησης σημείωσε σημαντική αύξηση κατά 3,7% (1,2 εκατομμύρια).
Ο κ. Καμπανόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι στις προτεραιότητες για την ελληνική αγορά για το 2010 περιλαμβάνεται η βελτίωση του περιβάλλοντος αποδοχής καρτών και υιοθέτηση καινοτομιών (ανέπαφες πληρωμές κ.λπ.).


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα