Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ο κύριος Κανείς;

«Ο νόμος του Μέρφυ» του Αρθ. Μπλοκ, είναι ένα πόνημα στο οποίο, με επιστημονικοφανή τρόπο, κριτικάρονται γελοιογραφούμενα τα κακώς κείμενα στις κοινωνίες μας. Και αναζητά το «Πώς και το γιατί ΠΑΝΕ ΟΛΑ ΣΤΡΑΒΑ».

? Ε, αυτό το Πώς και το ΓΙΑΤΙ έχουν πάει τόσο στραβά τα πράγματα ώστε ο βιολογικός Κισάμου (δήμων Κισάμου και Μηθύμνης), α) Να κινδυνεύει με απένταξη, β) Να μην μπορεί να ολοκληρώσει τα δίκτυα και τις συνδέσεις που απαιτούνται για την λειτουργία του και γ) Να μην μπορεί να υποβάλλει πρόταση χρηματοδότησης στο ΕΣΠΑ της επέκτασης και ολοκλήρωσής του, μας? κινήσανε να τα καταγράψουμε μετά την τελευταία ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ σύσκεψη στις 14-1-10 υπό τον ΓΓ Περιφέρειας κ. Καρούντζο στην Νομαρχία Χανίων. Παρενθετικά όμως να πούμε, ότι στο ξεκίνημα του έργου υπήρξαν σωστοί χειρισμοί και από τους δυο δήμους. Και ευαισθησία και καλή διαχείριση του προβλήματος (ο Μηθύμνης φιλοξενεί και τις εγκαταστάσεις και ο Κισάμου έκανε τότε τις απαραίτητες ενέργειες απεμπλοκής του έργου).
ΕΝΑ το ζητούμενο
? Να τα βρουν οι δυο δήμοι, ήταν, όμως το μετέπειτα και -δυστυχώς- και το σημερινό ζητούμενο. Διότι, η ΜΗΤΕΡΑ πασών των προβλημάτων που «στραβώνουν» τον βιολογικό, το μοναδικό ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ μετά τα δυο πρώτα χρόνια, από το 2007, όταν πλέον έγινε φανερό ότι ο βιολογικός Κισάμου κατασκευάζεται, ήταν και είναι: Ότι δεν δημιουργήθηκε -έστω- ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΣ φορέας παραλαβής, διαχείρισης και λειτουργίας του έργου. Για μόνιμο φορέα, δεν το συζητάμε. Όλες οι διαδικασίες έχουν πάει τόσο πίσω που μάλλον δεν θα προλάβει να γεννηθεί ΠΡΙΝ την εφαρμογή του «Καλλικράτη».
? Γιατί δεν υπάρχει φορέας, τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη του έργου και ΔΥΟ χρόνια μετά τις παραινέσεις και «πιέσεις» της επικεφαλής της διαχειριστικής αρχής του ΠΕΠ Κρήτης κας Μπρεδάκη, προς τους δύο δήμους να προχωρήσουν ΑΜΕΣΑ στην σύστασή του;
Πολιτική αβελτηρία
? Τα γραπτά, τα πρακτικά συσκέψεων και δημοτικών συμβουλίων, οι γραπτές προτάσεις, αναλύσεις και οι απανωτές επιστολές? αγωνίας του δήμου Μηθύμνης προς ΟΑΔΥΚ, δήμο Κισάμου και Νομαρχία (με κοινοποίηση προς όλους τους επικεφαλής των παρατάξεων μειοψηφίας) οι προτάσεις όσων παρέστησαν και του αντιδημάρχου Μηθύμνης που έχουν γραπτά κατατεθεί, οι τοποθετήσεις και επισημάνσεις πρώην και νυν κοινοβουλευτικών του νομού σε επίσημα πρακτικά και στον τοπικό Τύπο, μένουν.
? Και η μελέτη τους, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο ένας από τους δήμους, ο δήμος Κισάμου, έχει κωλυσιεργήσει τόσο, ώστε τα πράγματα να «σπρώχνονται» σήμερα στην υπό αφόρητη πίεση -και άρα ενδεχομένως με χειρότερες προοπτικές χρηματοδότησης και για τους δύο δήμους- δημιουργία προσωρινού φορέα μέσω προγραμματικής Σύμβασης των δύο δήμων και του ΟΑΔΥΚ.
? Ο φορέας παραλαβής, λειτουργίας και διαχείρισης του έργου είναι ΑΜΕΣΑ αναγκαίος διότι α) Αφ? ενός οι κοινοτικοί μπορούν ανά πάσαν στιγμή να έλθουν (και βαλτοί) να διαπιστώσουν ότι λέμε ψέματα για την λειτουργία του έργου και β) διότι μόνο ο φορέας αυτός μπορεί να εκτελέσει άμεσα τα αναγκαία μικροέργα έργα ΣΥΝΔΕΣΗΣ των υπαρχόντων και νέων αγωγών μεταξύ τους.
Πολιτική απόφαση -ευθύνη
? Πέρυσι, 24/3/09, με πρωτοβουλία του δήμου Μηθύμνης πραγματοποιήθηκε μία ανοικτή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Μηθύμνης, στην οποία είχαν προσκληθεί και παρέστησαν η δήμαρχος Κισάμου, οι επικεφαλής των άλλων παρατάξεων, ο νομάρχης κ. Αρχοντάκης, πρώην και νυν βουλευτές του νομού, και υπηρεσιακοί παράγοντες του Ο.Α.Δ.Υ.Κ.
? Το συμπέρασμα δείχνει ότι -παρά τις συνεχείς δηλώσεις καλών προθέσεων και συνεργασίας και? και- τελικά ο δήμος Κισάμου έβαζε τόσα προαπαιτούμενα για τη σύσταση του φορέα (παρά το, από τότε, ΕΠΕΙΓΟΝ της σύστασης) ώστε αυτός να μην μπορεί να συσταθεί μέσα στις προθεσμίες που προβλεπόταν. Και δεν συστάθηκε.
? Τα προβλήματα που έμπαιναν από τον δήμο Κισάμου, ήταν το οικονομικό κόστος λειτουργίας του φορέα που είναι ένα ζήτημα. Αλλά εν τέλει είναι και ζήτημα ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ απόφασης του δήμου.
? Και, μπορούσε να λυθεί και με πιέσεις στην τότε κυβέρνηση. Μάλιστα αργότερα ο τότε υπουργός κ. Μπούρας που? εγκαινίασε! το έργο έδωσε στα? χαρτιά 400 +600.000 ευρώ. Αλλά, εάν ο φορέας είχε συσταθεί πιθανότατα να είχαν προλάβει να εισπράξουν τα πρώτα 400.000 ευρώ.
? Εβαζε όμως και άλλα τεχνοκρατικά ή πολιτικο-νομικά ζητήματα ο δήμος Κισάμου. Τα οποία, δεν τα συζητάς επ άπειρον. Και -κυρίως- δεν τα λύνεις σε συνεδριάσεις Δ.Σ. Δεν θα τα λύσουν οι δημοτικοί σύμβουλοι, ούτε ο νομάρχης, ούτε οι βουλευτές (το είπαν, άλλωστε). Ο κάθε δημοτικός άρχοντας τα θέτει στις νομικές του υπηρεσίες, παίρνει απάντηση (π.χ. εάν θα δημιουργηθεί φορέας Ιδιωτικού ή Δημοσίου Δικαίου) συνεννοείται με την δημοτική του ομάδα και το δημοτικό συμβούλιο και αναλαμβάνει τις ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ αυτοδιοικητικές του ΕΥΘΥΝΕΣ. Γι? αυτό εκλέγεται. Όχι για να τις μεταθέτει. Όχι για να αναβάλει, να διστάζει, να φοβάται, να υπολογίζει το -δήθεν- πολιτικό κόστος, να μετρά κουκιά για την επόμενη αυτοδιοικητική αναμέτρηση. Γιατί, την πολιτική του αναποτελεσματικότητα την πληρώνουν μετά οι πολίτες.
Συμφώνησαν ότι? δεν διαφωνούν
? Σε εκείνη, λοιπόν, την συνεδρίαση αγωνίας, αποφασίστηκε να? αποφασίσουν. Αλλά, αν και ο δήμος Μηθύμνης κατέθεσε προτάσεις δεν έγινε το ίδιο και από το δήμο Κισάμου. Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι ο μεν κ. Σκουλάκης, απευθυνόμενος, τότε, στην δήμαρχο Κισάμου, ζήτησε «Να καταλήξετε». Ο δε κ. Δαμιανάκης, εύστοχα, διαπίστωσε, (αυτό που μέχρι σήμερα συνέβη) «Συμφωνήσαμε ότι δεν διαφωνούμε πουθενά»!!!
? Και, απευθυνόμενος στην δήμαρχο Κισάμου, είπε «Και μην περιμένεις Φρόσω μου, όλα αυτά τα θέματα που έβαλες να τα απαντήσει μια οικονομοτεχνική μελέτη για τη βιωσιμότητα του φορέα. Θα σου δώσει τα στοιχειώδη? Γι? αυτό πρέπει να της βάλετε και μία προθεσμία?».
Ο κύριος Κανείς;
? Σήμερα, 10 και πλέον ημέρες μετά την τελευταία ΝΟΤΑ του ΓΓ Περιφέρειας, υπάρχει πρόοδος στο θέμα; Οι πληροφορίες μας λένε ΟΧΙ.
? Εάν, το έργο απενταχθεί, ποιος θα πρέπει να επιστρέψει τα χρήματα στην ΕΕ, χωρίς να έχουμε έργο; Το Ελληνικό δημόσιο, ή πλέον -μετά τον «Καλλικράτη»- ο νέος διευρυμένος δήμος Κισάμου;
Ποιος θα φταίει, που ο νέος δήμος θα έχει υποθηκεύσει το περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό του μέλλον;
Ο κύριος Κανείς;


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα