Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Πορτ Ο Πρενς
Την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας προκαλεί η στάση των Ηνωμένων Πολιτειών,
οι οποίες προσπαθούν να “μονοπωλήσουν” τη διαχείριση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα της Καραϊβικής.
Ενοχλημένες εμφανίζονται Ευρωπαϊκές χώρες, ενώ τα πυρά του κατά των
ΗΠΑ εξαπέλυσε και ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες με αφορμή την απόφαση τής Ουάσιγκτον να στείλει επιπλέον 4.000 Αμερικανούς στρατιώτες στη δοκιμαζόμενη Αϊτή, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό των Αμερικανικών δυνάμεων της περιοχής σε 15.000.
Η ‘σπουδή’ που έχουν επιδείξει οι Ηνωμένες Πολιτείες, να αναλάβουν συνολικά την τύχη της Αϊτής, προκαλεί τεράστια προβλήματα στη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας, την
ώρα που ο Αϊτινός πρόεδρος Ρενέ Πρεβάλ φαίνεται να συνομιλεί μόνο με τους απεσταλμένους της Ουάσιγκτον.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Αϊτής διαβεβαίωσε ότι η χώρα δε βρίσκεται “υπό κηδεμονία” και ότι η ανάπτυξη της αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης μετά τον καταστροφικό σεισμό της 12ης Ιανουαρίου, έγινε ύστερα από δικό της αίτημα. “Είναι σαφές ότι οι Αμερικανοί βρίσκονται εδώ ύστερα από δικό μας αίτημα για να μας βοηθήσουν στα θέματα της ασφάλειας και της ανθρωπιστικής βοήθειας”, δήλωσε χαρακτηριστικά στο Γαλλικό ραδιοσταθμό RTL ο πρωθυπουργός της Αϊτής Ζαν-Μαξ Μπελερίβ, ο οποίος υποστηρίζει ότι η βοήθεια από διαφορετικούς στρατούς σε ένα ελεγχόμενο βαθμό και στο πλαίσιο του διαλόγου είναι ευπρόσδεκτη.
Θύματα της όλης ιστορίας είναι οι ίδιοι οι σεισμόπληκτοι, που έχουν άμεση ανάγκη για φαγητό νερό και στέγη. “Μέχρι στιγμής έχουν δημιουργηθεί 447 καταυλισμοί στους οποίους έχουν καταφύγει το λιγότερο 500.000 άνθρωποι που προέρχονται μόνο από το Πορτ ο Πρενς” δηλώνουν εκπρόσωποι του Παγκόσμιου Οργανισμού για τους Πρόσφυγες (ΟΙΜ).
Η κυβέρνηση οργανώνει τη μετακίνηση μεγάλου αριθμού σεισμοπαθών σε χωριά υποδοχής στη βόρεια και στη νότια πλευρά της χώρας κάθε ένα από τα οποία μπορεί να υποδεχθεί 10.000 ανθρώπους. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι για το σκοπό αυτό επιτάχθηκαν περίπου 30 πούλμαν ώστε να μεταφέρουν τον κόσμο. Ανοικτά είναι πλέον και τα τέσσερα αεροδρόμια στην χώρα, γεγονός που, σύμφωνα με τις αρχές, αναμένεται να επιταχύνει το έργο των ανθρωπιστικών οργανώσεων για την άμεση ανακούφιση του πληθυσμού.
Την ίδια ώρα, οι δυνάμεις του ΟΗΕ συνεχίζουν τις προσπάθειες ανεύρεσης 180 συνολικά ατόμων που αγνοούνται στα ερείπια που άφησε πίσω του ο Εγκέλαδος. Τα σωστικά συνεργεία έχουν ανασύρει μέχρι στιγμής 60 πτώματα, μελών του Οργανισμού, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Σχέδιο “Μάρσαλ” προτείνει το ΔΝΤ
Πολυμερές σχέδιο βοήθειας για την ανοικοδόμηση της Αϊτής σαν το σχέδιο Μάρσαλ πρότεινε για τη διάσωση της χώρας ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν.
Σύμφωνα με τον Καν, η αύξηση των τιμών των τροφίμων μετά από τους πρόσφατους τυφώνες, κορυφώθηκε με το σεισμό της προηγούμενης εβδομάδα, κρίνοντας απαραίτητη την ενιαία και μεγάλη βοήθεια αντί αποσπασματικών μέτρων προσέγγισης.
«Όχι μόνο μία προσέγγιση για κάθε πλήγμα ξεχωριστά, αλλά κάτι που θα είναι πολύ πιο μαζικό για να βοηθήσουμε στην ανοικοδόμηση της χώρας: ένα είδος σχεδίου Μάρσαλ που πρέπει να εφαρμόσουμε αμέσως για την Αϊτή», δήλωσε ο επικεφαλής του ΔΝΤ, επισημαίνοντας όμως ότι αυτό το σχέδιο θα πρέπει να περιλαμβάνει την ακύρωση του χρέους της Αϊτής.
«Το πιο σημαντικό είναι το ΔΝΤ να συνεργαστεί τώρα με όλους τους δωρητές για να προσπαθήσει να σβήσει όλο το χρέος της Αϊτής, συμπεριλαμβανομένου και του νέου μας δανείου», εξήγησε.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα