Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΠΡΗΣΜΟ ΤΗΣ ΣΥΝΑΓΩΓΗΣ

Συνεχίζεται η έκδοση, από κόμματα και φορείς, ανακοινώσεων καταδίκης του εμπρησμού της Εβραϊκής Συναγωγής.
Η Ν.Ε. Χανίων του ΠΑΣΟΚ “καταδικάζει με κατηγορηματικό τρόπο τις επιθέσεις που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στην πόλη των Χανίων με αποκορύφωμα τον εμπρησμό της Εβραϊκής Συναγωγής για δεύτερη φορά τους τελευταίους δύο μήνες. Οι βίαιες και αντιδημοκρατικές αυτές πράξεις καταλύουν τις αδιαπραγμάτευτες αρχές της ισονομίας, ισοπολιτείας και της θρησκευτικής ελευθερίας που αποτελούν θεμέλιο λίθο κάθε ευνομούμενης προοδευτικής κοινωνίας. Επιπλέον, η στρεβλή αυτή αίσθηση «πατριωτισμού» και οι ρατσιστικές διαθέσεις ορισμένων μειοψηφιών εκθέτουν τον τόπο μας αλλά και τη χώρα μας διεθνώς και τελικά ζημιώνουν τα εθνικά μας συμφέροντα.
Η πολιτεία αλλά και η κοινωνία των Χανίων δεν θα αφήσουν να συνεχισθούν τέτοια φαινόμενα βίας και ρατσισμού τα οποία δυναμιτίζουν την ομαλή μετάβαση στην πολυπολιτισμική πραγματικότητα της Ελλάδας του 21ου αιώνα”, καταλήγει το ΠΑΣΟΚ Χανίων.
Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό ο βουλευτής Σήφης Βαλυράκης, για τον εμπρησμό της Συναγωγής κάλεσε τη Χανιώτικη κοινωνία να καταδικάσει την πράξη και να παράσχει κάθε βοήθεια για τη σύλληψη και την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων.
Δήλωσε:
«Θεωρώ απολύτως απαράδεκτο για τον πολιτισμό μας να βεβηλώνεται τόπος λατρείας και να καταστρέφονται ιερά κειμήλια οποιασδήποτε θρησκείας. Θεωρώ την πράξη άκρως αντιδημοκρατική, φασιστική ναζιστική και προσβολή για την κοινωνία των Χανίων. Τέτοιες ενέργειες μας δυσφημούν, πλήττουν την καλή μας φήμη και ζημιώνουν ανεπανόρθωτα την τοπική οικονομία και τον τουρισμό. Καλώ τις υπηρεσίες ασφαλείας για τη διαλεύκανση του εγκλήματος το οποίο μάλιστα επαναλήφθηκε δύο φορές μέσα σε λίγες μέρες. Καλώ -κατέληξε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ- την τοπική κοινωνία να καταδικάσει την πράξη και να παράσχει κάθε βοήθεια για τον εντοπισμό, τη σύλληψη και την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων».
Ο ΣΥΡΙΖΑ
Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ “καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη νέα ρατσιστική επίθεση στην Εβραϊκή Συναγωγή που βρίσκεται στην πόλη των Χανίων” και συνεχίζει:
“Η επανάληψη της επίθεσης αυτής έρχεται να προστεθεί σ? ένα καλλιεργούμενο από ακροδεξιούς και δεξιούς κύκλους και επικίνδυνα αναδυόμενο κλίμα μισαλλοδοξίας, ρατσισμού και ξενοφοβίας με ισχυρή, πλέον, παρουσία στη δημόσια σφαίρα και στην καθημερινότητα των πολιτών.
Η διαφορετικότητα γίνεται όλο και λιγότερο ανεκτή και γι? αυτό η κυβέρνηση και τα κόμματα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Μόνο ένα μαζικό κίνημα υπέρ της αλληλεγγύης, του σεβασμού της διαφορετικότητας και της πολιτισμικής ανεκτικότητας σε συνδυασμό με φιλομεταναστευτικές και φιλοδικαιωματικές πολιτικές που θα θεσπίζουν δικαιώματα για κάθε είδους μειονότητες μπορούν να αποτελέσουν ανάχωμα στην πλημμυρίδα της ρατσιστικής υστερίας και των μισαλλόδοξων, εγκληματικών πρακτικών.
Η κυβέρνηση, πρώτα απ? όλα, πρέπει να λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα για να μη συμβαίνουν τέτοιες επιθέσεις της και η αστυνομία επιβάλλεται να προστατεύσει τις μειοψηφίες και τις μειονότητες που δέχονται επιθέσεις. Ειδικά στα Χανιά, έχουν τεράστιες ευθύνες για την ανεξέλεγκτη εγκληματική δράση φασιστικών ομάδων εδώ και μήνες με μηδενικά αποτελέσματα των ενεργειών(;;;) της τοπικής αστυνομίας”.
Εξάλλου το Διοικητικό Συμβούλιο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου συνήλθε έκτακτα προχθές με θέμα τον εμπρησμό και την καταστροφή της Συναγωγής των Χανίων. Σε ψήφισμά του:
– Καταδικάζει απερίφραστα το γεγονός του διπλού εμπρησμού της Συναγωγής «Ετς Χαΐμ» των Χανίων, μιας Συναγωγής που ξανακτίστηκε πάνω στα ερείπια, που είχε αφήσει η Ναζιστική θηριωδία αφανίζοντας ολόκληρη την Εβραϊκή Κοινότητα του νησιού, ενός Μνημείου του Εβραϊσμού, μιας κοιτίδας πολιτισμού για την περιοχή και για όλο τον κόσμο, με τη σπάνια συλλογή βιβλίων από τα οποία 2.500 τόμοι κάηκαν ή σχεδόν καταστράφηκαν, με το πολύτιμο αρχείο, με τις πολυάριθμες εκδηλώσεις και δραστηριότητες στον τομέα της σύγκλισης των μονοθεϊστικών θρησκειών, ενός χώρου θρησκευτικής και κοινωνικής συνεύρεσης για όλους τους φίλους και περαστικούς από όλο τον κόσμο.
– Χαρακτηρίζει την πράξη αυτή ως πράξη οργανωμένης ρατσιστικής βίας, που μάλιστα επαναλήφθηκε σε δέκα μέρες και έρχεται σαν απόρροια επικίνδυνων ρατσιστικών ιδεολογιών και πρακτικών ενός μέρους του πληθυσμού αλλά και γενικότερα των συγκεκριμένων εκφραστών του αντισημιτισμού και του ναζισμού στις μέρες μας, που ωθούν με τον γραπτό και προφορικό λόγο τους σε τέτοια φαινόμενα (και που μάλιστα αθωώνονται από την Ελληνική Δικαιοσύνη!!). Τέτοιες πράξεις κλονίζουν τις αξίες της Δημοκρατίας και του πολιτισμού στη χώρα μας.
– Θεωρεί τουλάχιστον ανεπαρκή την αντιμετώπιση του γεγονότος από την τοπική κοινωνία και τις τοπικές αρχές και τους καλεί να υπερασπιστούν τη Συναγωγή των Χανίων και το αναφαίρετο δικαίωμα στην ελευθερία άσκησης θρησκευτικών καθηκόντων και να αγωνιστούν για την απομόνωση των οπαδών του Φασισμού και του ναζισμού, όπως έπραξαν οι αδούλωτοι πρόγονοί τους.
– Καλεί την πολιτεία να λάβει άμεσα μέτρα για τη σύλληψη και τιμωρία των ενόχων, για την επαγρύπνηση για μη επανάληψη τέτοιων αποτρόπαιων φαινομένων, που θυμίζουν τη Νύχτα των Κρυστάλλων και τη Ναζιστική θηριωδία, για την πάταξη του ρατσισμού και του αντισημιτισμού με όλα τα μέσα, για την προστασία και αποκατάσταση της Ιεράς Συναγωγής των Χανίων.
– Αποφασίζει να εκφράσει τη βαθιά θλίψη και τα αισθήματα αλληλεγγύης και συμπάθειας προς τον κύριο Νίκο Σταυρουλάκη και την ομάδα των ανθρώπων, που τον βοηθούν και τον στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια για την επίτευξη του τόσο σημαντικού έργου του, που συνέβαλε στην αναβάθμιση όλης της περιοχής.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα