Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΠΡΗΣΜΟ ΤΗΣ ΣΥΝΑΓΩΓΗΣ

Εννιά ακροδεξιές επιθέσεις σε δύο μήνες στα Χανιά!
Διευρύνονται οι αντιδράσεις -σε παγκόσμιο επίπεδο- για την ανεξέλεγκτη – ανησυχητική δράση αγνώστων ατόμων μετά και τον δεύτερο εμπρησμό της Εβραϊκής Συναγωγής στην παλιά πόλη των Χανίων. Σύσσωμοι οι φορείς των Χανίων καταδικάζουν τις ενέργειες αυτές.
Οι υποψίες των αρχών αλλά και των φορέων στρέφονται σε ακροδεξιά κατεύθυνση, ενώ μέχρι στιγμής έχουν γίνει προσαγωγές υπόπτων στην Αστυνομία. Ωστόσο, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση “γίνονται επισταμένες έρευνες προς όλες τις πιθανές κατευθύνσεις”. Ο δεύτερος εμπρησμός της Συναγωγής είναι η ένατη επίθεση με ρατσιστικό – φασιστικό υπόβαθρο που γίνεται στα Χανιά μέσα σε δύο μόλις μήνες! Κάποιοι φορείς συνδέουν ορισμένες από αυτές τις επιθέσεις, όπως τον εμπρησμό της Συναγωγής με τον εμπρησμό στο Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών. Οπως και να ‘χει από τα μέχρι στιγμής στοιχεία της Αστυνομίας, προκύπτει ότι οι δράστες ήξεραν καλά τον χώρο, μπήκαν από παράπλευρα, θερινά (υπαίθρια) καταστήματα -παραβιάζοντας ένα παράθυρο- στον αύλειο χώρο της Συναγωγής. Από την πυρκαγιά καταστράφηκαν 2.500 τίτλοι σπάνιων βιβλίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει κάμερα παρακολούθησης στο σημείο από το οποίο εισήλθαν στα καταστήματα για να συνεχίσουν προς τη συναγωγή. Από τις έρευνες προέκυψε ότι οι δράστες αρκετές μέρες πριν είχαν ξεσυνδέσει την κάμερα που θα κατέγραφε τις κινήσεις τους! Η Εβραϊκή Συναγωγή των Χανίων -Ετζ Χαγίμ όπως ονομάζεται- είναι κτίσμα του τέλους του 15ου αιώνα – αρχών του 16ου αιώνα. Αποκαταστάθηκε και ξανάρχισε να λειτουργεί το 1999 αποτελώντας ένα σημαντικό μνημείο της πόλης.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Για επίθεση που εξαπλώνει τον αντισημιτισμό και τον ρατσισμό στην Ελλάδα κάνει λόγο ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Κογκρέσου (UHAC), Άντριου Άθενς.
Τη συμπαράστασή του στα μέλη της Εβραϊκής Κοινότητας εξέφρασε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρης Καστανίδης.
Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι εκθέτουν και ντροπιάζουν, και έξω από τα όρια της χώρας, την Κρήτη, οι απανωτές απόπειρες εμπρησμού της Συναγωγής των Χανίων.
“Καλώ -είπε- την κυβέρνηση και την ηγεσία της αστυνομίας να πράξουν ό,τι απαιτείται για να συλληφθούν και να δώσουν λόγο ενώπιον της Δικαιοσύνης οι βάνδαλοι που προκαλούν και ζημιώνουν τον τόπο μας” τόνισε, σημειώνοντας ότι “τα Χανιά αλλά και ευρύτερα η Κρήτη δοκιμάζονται και ταλαιπωρούνται από αριθμητικά ασήμαντες, ξένες προς το αίσθημα του λαού μας μειοψηφίες οι οποίες δίνουν την εντύπωση ότι το κράτος έχει καταλυθεί”.
Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ
Ο νομάρχης Χανίων Γρηγόρης Αρχοντάκης δήλωσε χθες ότι “αυτονόητη είναι η καταδίκη τέτοιων πράξεων. Τα Χανιά είναι μια κατ’ εξοχήν φιλήσυχη περιοχή, οι κάτοικοί της επιθυμούν τη συνύπαρξη με όλους τους λαούς και τις θρησκείες του κόσμου. Εκτιμώ ότι η συγκεκριμένη πράξη είναι μεμονωμένη, όχι κάτι οργανωμένο. Σε κάθε περίπτωση η Ελληνική Αστυνομία πρέπει να επιληφθεί του θέματος και να διαλευκάνει την υπόθεση”.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
Ο δήμαρχος Χανίων Κυριάκος Βιρβιδάκης σημείωσε ότι ήδη μετά τον πρώτο εμπρησμό της Συναγωγής το δημοτικό συμβούλιο Χανίων με ψήφισμά του του καταδίκασε την ενέργεια αυτή ενώαναμένεται και νέο ψήφισμα για τη δεύτερη επίθεση.
ΤΟ ΤΕΕ
Το τμήμα Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) καταδικάζει τον εμπρησμό της Συναγωγής και σημειώνει: “Το τελευταίο διάστημα βιώνουμε στην κοινωνία της πόλης μας επαναλαμβανόμενα φαινόμενα βίας και ρατσισμού, με πολύ πρόσφατο τον εμπρησμό της συναγωγής στην παλιά πόλη (για δεύτερη μάλιστα φορά σε διάστημα 10 ημερών), που δεν τιμούν την κοινωνία και την ιστορική διαδρομή της περιοχής μας. Υπενθυμίζουμε τις, επίσης πρόσφατες, βίαιες επιθέσεις σε μετανάστες, που από καθαρή τύχη δεν είχαν τραγική κατάληξη.
Εμπρησμοί και πισώπλατες επιθέσεις που καταπιέζουν βασικά δικαιώματα (θρησκευτικά, κοινωνικά κ.ά.) μπορούν να αντιμετωπιστούν και να απομονωθούν μόνο μέσα από κοινωνικές πρωτοβουλίες και επαγρύπνηση συλλογική, αλλά και του καθενός από εμάς. Είναι η δημοκρατική κοινωνία της ανοχής και της αξιοπρέπειας, αλλά και του κάθε απλού πολίτη που οφείλει να σταθεί απέναντί τους, διότι αυτή η ίδια είναι εντέλει ο στόχος, εντέλει αυτών των επιθέσεων. Είναι θέμα παιδείας και κουλτούρας που προϋποθέτει τη συμμετοχή και ευαισθητοποίηση όλων μας. Κι επίσης ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι γίνονται στόχος χαρακτηριστικά μνημεία της παλιάς πόλης των Χανίων, τα οποία έχουμε χρέος να προστατεύσουμε, αλλά και να αναδείξουμε, ως ζωντανό κομμάτι της ιστορίας μας.
Δεν μπορούμε λοιπόν παρά να καταδικάσουμε απερίφραστα και προς κάθε κατεύθυνση αυτές τις ενέργειες και θεωρούμε ότι είναι υπόθεση τιμής για την κοινωνία μας, αλλά και καθήκον του καθενός από εμάς ξεχωριστά να τις απομονώσουμε και να τις εξαλείψουμε”.
ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ 
Η Περιφερειακή Γραμματεία Κρήτης των Οικολόγων Πράσινων καταγγέλλει τη νέα εμπρηστική επίθεση στη συναγωγή και προσθέτει: “Οι εμπρησμοί αυτοί έρχονται να προστεθούν σε σειρά ολόκληρη ρατσιστικών επιθέσεων εναντίον οικονομικών μεταναστών και δημοκρατικών πολιτών στα Χανιά, σε απόπειρες εμπρησμών σπιτιών τους και του Στεκιού Μεταναστών κ.ά., αλλά και σε επιθέσεις εναντίον θρησκευτικών χώρων σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Πολλοί κοινωνικοί και πολιτικοί φορείς, τόσο στα Χανιά όσο και σε όλη την Ελλάδα, έχουν εκφράσει τη διαμαρτυρία τους για τις επιθέσεις αυτές. Ωστόσο, φοβόμαστε πως η κοινωνία συνολικά δεν έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος της απειλής που αυτές αντιπροσωπεύουν και αντιδρά υποτονικά. Η ανοχή στις επιθέσεις κατά των όποιων «διαφορετικών» (σε θρησκεία, καταγωγή, εμφάνιση, πολιτικές πεποιθήσεις κ.λπ.) δυναμιτίζει τη δημοκρατία και στρώνει τον δρόμο στον φασισμό, ιδιαίτερα σε εποχές κοινωνικής και οικονομικής κρίσης όπως η τωρινή”.
Η ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
Η Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Χανίων αναφέρει ότι “νοιώθει απέχθεια γι? αυτούς που στοχοποίησαν ένα πολιτιστικό μνημείο του τόπου μας” και συνεχίζει:
“Η πόλη μας, κουβαλάει πολλά πολιτιστικά μνημεία ,πράγμα που την κάνει πόλο έλξης τουριστών, της δίνει την αίγλη που της πρέπει και την ανάπτυξη που προσδοκά, τέτοιες καταστροφικές ενέργειες δεν βρίσκουν σύμφωνη τη Χανιώτικη κοινωνία από όπου και εάν προέρχονται”.
Ο ΣΥΡΙΖΑ
Τον εμπρησμό της Συναγωγής καταδίκασαν και ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη μετά την πρώτη επίθεση, το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών αλλά και το Φόρουμ Μεταναστών.
ΤΟ ΣΕΚ
Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (ΣΕΚ) σε χθεσινή ανακοίνωσή του αναφέρει:
“Η δεύτερη επίθεση στη Εβραϊκή Συναγωγή και ο εμπρησμός της, είναι μια αποτρόπαια πράξη που φέρνει στο μυαλό την εξολόθρευση των Εβραίων από τους Ναζί. Οι φασίστες εμπρηστές είναι οι ίδιοι που χτυπούσαν μετανάστες και αγωνιστές στους δρόμους της πόλης μας το προηγούμενο διάστημα.
Είναι ίδιοι με αυτούς που βεβήλωσαν το τάφο του αγωνιστή Ν. Τεμπονέρα στην Πάτρα”. Ακόμα αναφέρει μεταξύ άλλων: “Κάτω τα χέρια από τους Εβραίους της πόλης μας, την παράδοσή τους, την ιστορία τους και την πολιτιστική τους κληρονομιά. Ποτέ ξανά φασισμός”.
Εννιά επιθέσεις σε δύο μήνες!
Εννιά επιθέσεις σε διάστημα δύο μηνών, σε μετανάστες, φοιτητές και κοινωνικά στέκια, έχουν καταγραφεί στα Χανιά:
– 17 Νοεμβρίου 2009: Εισβολή την ώρα της πορείας για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου σε σπίτι μεταναστών στην Αμπεριά.
– 21 Νοεμβρίου: Αγριος ξυλοδαρμός δύο Χανιωτών που συμμετέχουν σε διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις σε θέματα ελευθεριών και δικαιωμάτων.
– 6 Δεκεμβρίου: Σχηματισμός «στόχων» και συμβόλων που παραπέμπουν σε νεοναζιστές, σε σπίτια φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης.
– 7 Δεκεμβρίου: Σχηματισμός “στόχων” και συμβόλων που παραπέμπουνσε νεοναζιστές, αναγραφή ρατσιστικών συνθημάτων στην είσοδο του Κοινωνικού Στεκιού – Στεκιού Μεταναστών στην οδό Χατζημιχάλη Νταλιάνη.
– 8 Δεκεμβρίου: ξυλοδαρμός δύο ανυποψίαστων μεταναστών στην πλατεία 1866.
– 15 Δεκεμβρίου: μολότοφ στο πατρικό σπίτι Χανιώτη ακτιβιστή.
– 16 Δεκεμβρίου: Εμπρησμός και αναγραφή της Σβάστικας στο Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών στην παλιά πόλη.
– 5 Ιανουαρίου: Εμπρησμός της Εβραϊκής Συναγωγής στην παλιά πόλη.
– 16 Ιανουαρίου: Δεύτερος εμπρησμός της Εβραϊκής Συναγωγής.
Η αστυνομία
Ο αστυνομικός διευθυντής Χανίων Βασίλης Στεφανουδάκης σημείωσε: “Η Αστυνομική Διεύθυνση αποδοκιμάζει κάθε βία η ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή και καταστρέφει την περιουσία των πολιτών, που διασαλεύει την κοινωνική συνοχή και ασεβεί απέναντι στο συνάνθρωπο ανεξαρτήτως φύλου, εθνικότητας, θρησκείας ή οικονομικής κατάστασης. Για τα συγκεκριμένα συμβάντα γίνονται επισταμένες έρευνες προς όλες τις πιθανές κατευθύνσεις, αξιοποιώντας τα υπάρχοντα στοιχεία και τις σχετικές πληροφορίες. Γίνονται προσαγωγές υπόπτων, έρευνες, εξετάσεις μαρτύρων, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουμε καταλήξει στον δράστη ή στους δράστες”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα