Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

ΣΤΟ ΤΕΞΑΣ

Ουάσιγκτον
Υπό κράτηση βρίσκεται ο ταγματάρχης Νιντάλ Μαλίκ Χασάν, ο οποίος άνοιξε πυρ στη στρατιωτική βάση Φορντ Χουντ στο Τέξας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 13 άτομα. Οι Αρχές αναζητούν τώρα τα κίνητρα του δράστη, ενώ ερευνούν και το διαμέρισμά του.
 Νωρίς χθες το πρωί  αστυνομικοί πραγματοποίησαν έφοδο στο διαμέρισμα του ταγματάρχη -και στρατιωτικού ψυχιάτρου-, προκειμένου να διαπιστώσουν τι τον οδήγησε να ανοίξει πυρ κατά των στρατιωτών.
Ο ταγματάρχης τραυματίστηκε στη διάρκεια του επεισοδίου και έχει τεθεί υπό κράτηση.
Αν και δεν έχουν γίνει γνωστά τα κίνητρα του δράστη, πληροφορίες κάνουν λόγο για δυσαρέσκεια του Νιντάλ Μαλίκ Χασάν για το γεγονός ότι επρόκειτο να σταλεί στο Ιράκ ή το Αφγανιστάν.
Συγγενής του δράστη δήλωσε σε τηλεοπτικό δίκτυο ότι παραπονιόταν για παρενόχληση εξαιτίας της ιορδανικής καταγωγής του.
«Είχε προσλάβει στρατιωτικό δικηγόρο για να επιλύσει το ζήτημα. Ήταν έτοιμος να αποζημιώσει το κράτος για να εγκαταλείψει τον στρατό, αλλά είχε εξαντλήσει τα περιθώριά του και μόλις είχε μάθει ότι θα σταλεί στο Ιράκ» εντός του Νοεμβρίου.
Ο μουσουλμάνος στρατιωτικός είχε γεννηθεί στις ΗΠΑ και οι έρευνες απομακρύνονται από το ενδεχόμενο να πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια, μιας και ο ταγματάρχης δεν είχε βγει ποτέ από αμερικανικό έδαφος.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους New York Times το FBI εξετάζει μηνύματα που δημοσιεύτηκαν στο Διαδίκτυο από έναν άνδρα ονόματι Νιντάλ Χασάν -δεν είναι γνωστό εάν πρόκειται για τον δράστη-, ο οποίος φαίνεται να στηρίζει τις επιθέσεις αυτοκτονίας.
Ο αντιστράτηγος Ρόμπερτ Κόουν ερωτώμενος εάν πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια δήλωσε ότι δεν μπορεί να το αποκλείσει, «αλλά σας λέω ότι τώρα, τα στοιχεία δεν υποστηρίζουν κάτι τέτοιο».
Αργότερα δήλωσε ότι σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, πριν ανοίξει πυρ, ο ταγματάρχης Νιντάλ Χασάν φώναξε: «Allahu Akbar!» που σημαίνει «Ο Θεός είναι μεγάλος».
Το χρονικό
της επίθεσης
Ο ταγματάρχης άνοιξε πυρ οπλισμένος με δύο περίστροφα σε κτήριο της βάσης, όπου οι στρατιώτες περνούσαν από ιατρικές εξετάσεις πριν από την αποστολή τους στο Ιράκ ή στο Αφγανιστάν.
Στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς μια αίθουσα όπου διεξαγόταν τελετή επίδοσης διπλωμάτων, στην οποία συμμετείχαν 600 άτομα.
«Πολλοί στρατιώτες αντέδρασαν με ταχύτητα κλείνοντας τις πόρτες του αμφιθεάτρου», δήλωσε ο αντιστράτηγος Κόουν, διευκρινίζοντας ότι μια πολίτης ήταν η πρώτη που πυροβόλησε εναντίον του δράστη, τερματίζοντας τη σφαγή.
Το Πεντάγωνο έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες τραυματιών που απομακρύνονταν με φορεία προς τα ασθενοφόρα, ενώ επίλεκτοι σκοπευτές περικύκλωναν το κτήριο.
Στην επίθεση σκοτώθηκαν 13 άτομα και τραυματίστηκαν 30.
Θρήνος στο
Φορντ Χουντ
Στο πένθος έχει βυθιστεί η στρατιωτική βάση στο Φορντ Χουντ μετά τη φονική επίθεση. Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του εμφάνισης ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έκανε λόγο για «τρομακτική έκρηξη βίας».
«Οι σκέψεις και οι προσευχές μου κατευθύνονται προς τους τραυματίες και τις οικογένειες των νεκρών», είπε.
Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς διαβίβασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και σύμφωνα με εκπρόσωπο του Πενταγώνου «παρακολουθεί στενά την κατάσταση».
Το Συμβούλιο Αμερικανο-Ισλαμικών Σχέσεων (CAIR) καταδίκασε την επίθεση, ενώ μέλος της οργάνωσης εξέφρασε φόβους ότι η τραγωδία στο Φορτ Χουντ θα στραφεί κατά των Αμερικανών μουσουλμάνων.
Φόβοι έχουν εκφραστεί ότι το μακελειό ενδέχεται να κάμψει ακόμη περισσότερο το ηθικό των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων που τελούν υπό την πίεση της βιαιότητας των συγκρούσεων, της συχνότητας και της διάρκεια των αποστολών στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Οι επαναλαμβανόμενες αυτές αποστολές διαρκούν δώδεκα μήνες με μια μόνη άδεια διάρκειας δεκαπέντε ημερών και θεωρούνται μία από τις βασικές αιτίες για τον πολλαπλασιασμό των αυτοκτονιών στις τάξεις του αμερικανικού στρατού.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα