Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ
“Οχι” σε NATOϊκή παρουσία στην κεντρική Ευρώπη
Μόσχα
«Μεγάλη έκπληξη» εξέφρασε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για τις δηλώσεις του Πολωνού ομολόγου του ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να αναπτύξει δυνάμεις στην κεντρική Ευρώπη για να υπογραμμίσει τη σημασία που έχει η Βαρσοβία για τη Συμμαχία. Ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών, Ράντοσλαβ Σικόρσκι, είχε δηλώσει από την Ουάσιγκτον πως μετά την αναθεώρηση των αμερικανικών σχεδίων για την αντιπυραυλική ασπίδα στην κεντρική Ευρώπη, η χώρα του χρειάζεται «κάποια στρατηγική εξασφάλιση».
Ο Ρ. Σικόρσκι είχε δηλώσει πως όταν η Πολωνία είχε ενταχθεί προ 10ετίας στο ΝΑΤΟ είχαν δοθεί εγγυήσεις στη Ρωσία πως δεν θα αναπτύσσονταν συμμαχικές δυνάμεις στην περιοχή.
«Εντούτοις, ουδείς φανταζόταν τότε πως δεν θα αναπτύσσονταν καθόλου. Και τώρα πιστεύω πως αυτή είναι η δουλειά που θα πρέπει να γίνει» τόνισε.

ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Μορφή “χιονοστιβάδας” τα κρούσματα νέας γρίπης

Λονδίνο
Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από νέα γρίπη και χρειάζονται ιατρική περίθαλψη στη Βρετανία έχει λάβει τη μορφή «χιονοστιβάδας», σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας Υγείας. Ωστόσο, η Υπηρεσία διαπιστώνει μείωση του ρυθμού αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων.
Σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας Υγείας της Βρετανίας, 848 ασθενείς βρίσκονται σε νοσοκομεία λόγω της νέας γρίπης, οι 172 εκ των οποίων νοσηλεύονται σε μονάδα εντατικής θεραπείας.
Τον Σεπτέμβριο, λιγότεροι από 300 άνθρωποι νοσηλεύονταν με νέα γρίπη.
Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας, Λίαμ Ντόναλντσον, δήλωσε ότι ο λόγος της κατακόρυφης αύξησης των σοβαρών κρουσμάτων είναι άγνωστος, παρά το γεγονός ότι ο ιός δεν έχει μεταλλαχθεί.
«Ο αριθμός των σοβαρών κρουσμάτων έχει λάβει τη μορφή χιονοστιβάδας, κάτι που μας δημιουργεί ανησυχία», δήλωσε ο Λ. Ντόναλντσον.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Υπηρεσίας, περίπου 84.000 νέα κρούσματα της νέας γρίπης έχουν καταγραφεί στη Βρετανία, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ο ίδιος αριθμός ήταν 78.000. Πρόκειται για μία αύξηση της τάξεως του 7,7%.
Συνολικά, 620.000 άνθρωποι έχουν νοσήσει από τη νέα γρίπη στη Βρετανία.
Η Υπηρεσία Προστασίας Υγείας ανέφερε ότι ο ιός είναι γενικά ήπιος και δεν έχει παρουσιάσει σημαντικές αλλαγές.

ΣΤΗ ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑ
Σοβαρές ζημιές από
τον τυφώνα Άιντα

 Μαϊάμι
Ανυπολόγιστες είναι μέχρι τώρα οι ζημιές από το πέρασμα του τυφώνα Άιντα στην Νικαράγουα, καθώς όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση καταστροφών, Χοσέ Λουίς Πέρες, τα άτομα που έχουν πληγεί άμεσα ή έμμεσα από τον τυφώνα υπολογίζονται σε 40.000.
Όπως επισημαίνουν οι αρχές,ο αριθμός των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα θα μπορούσε να αυξηθεί εξαιτίας των βροχοπτώσεων που επικρατούν στην περιοχή. “Έχουμε προβλήματα επικοινωνίας, η ενέργεια (φυσικό αέριο, ηλεκτρική ενέργεια) δεν έχει αποκατασταθεί και σε μερικά χωριά δεν υπάρχει” πρόσθεσε ο Χοσέ Λουίς Πέρες. Οι νεώτεροι απολογισμοί κάνουν λόγο για 4.349 άστεγους οι οποίοι έχουν βρει στέγη σε πρόχειρα καταφύγια, 530 σπίτια κατεστραμμένα, 240 πηγάδια για την άντληση νερού ακατάλληλα για να χρησιμοποιηθούν και 1.900 εκτάρια γεωργικών εκτάσεων κατεστραμμένα. Ο τυφώνας που βρίσκεται στην κατηγορία 1 της κλίμακας Saffir-Simpson υποβιβάστηκε προχθές σε τροπική καταιγίδα σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ (NHC) στο Μαϊάμι.

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ
Απαισιόδοξη για συμφωνία
στην Κοπεγχάγη η Βρετανία

Λονδίνο
Η  βρετανική κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι μια νέα παγκόσμια συμφωνία για την επίλυση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγή είναι απίθανο να επιτευχθεί φέτος.
Πριν δύο χρόνια οι παγκόσμιες κυβερνήσεις συμφώνησαν να συνάψουν νέα συμφωνία για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη στη σύνοδο της Κοπεγχάγης το Δεκέμβριο του 2009.
Ο Βρετανός υπουργός Ενέργειας και Κλιματικών Αλλαγών, Εντ Μίλιμπαντ μέχρι τώρα υποστήριζε ότι η συμφωνία ήταν εφικτή. Ωστόσο, τώρα εκτιμά ότι μόνο μία πολιτική συμφωνία είναι πιθανή.
Κάποιες αναπτυσσόμενες χώρες δήλωσαν απογοητευμένες από το γεγονός.
“Όταν φύγαμε από το Μπαλί πριν δύο χρόνια, όλοι περιμέναμε ότι θα καταλήγαμε σε μία συμφωνία δεδομένης της επείγουσας κατάστασης καθώς βρισκόμασταν στο χείλος της καταστροφής. Οπότε είμαστε πολλοί απογοητευμένοι”, δήλωσε ο Σέλουιν Χαρτ εκ μέρους των νησιών Μπαρμπάντος. “Αν δε αναλάβουμε άμεση δράση, η πραγματικότητα είναι ότι κάποια μικρά νησιά των αναπτυσσόμενων κρατών δεν θα βρίσκονται στο χάρτη σε κανά δυο δεκαετίες. Σίγουρα πάντως όχι στο τέλος του αιώνα”.  

ΛΟΓΩ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ
Έξι νεκροί σε ναυάγιο
 σκάφους Μποντρούμ

Αγκυρα
Έξι άτομα, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά, πνίγηκαν μετά το ναυάγιο του σκάφους που τους μετέφερε κοντά στο Μποντρούμ, στις ακτές της νοτιοδυτικής Τουρκίας, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.
Στο σκάφος επέβαιναν 19 Αφγανοί και δύο Τούρκοι διακινητές ανθρώπων. Ήταν υπερφορτωμένο και ναυάγησε προχθές το βράδυ, ενώ επικρατούσαν κακές μετεωρολογικές συνθήκες. Δεκατρείς επιβάτες διασώθηκαν από κατοίκους των παραλίων που, όταν άκουσαν τις κραυγές των ναυαγών, πήραν τις βάρκες τους και πήγαν στο σημείο του ναυαγίου, ενώ ειδοποίησαν παράλληλα τις υπηρεσίες διάσωσης.
Η ακτοφυλακή περισυνέλεξε τα πτώματα πέντε Αφγανών -ενός ενηλίκου, τριών παιδιών και ενώ μωρού– καθώς και ενός τούρκου διακινητή. Οι έρευνες συνεχίζονται για να βρεθεί μια Αφγανή που θεωρείται αγνοούμενη. Ο δεύτερος τούρκος διακινητής πιστεύεται ότι κατάφερε να φτάσει στην ακτή κολυμπώντας. Δεν διευκρινίστηκε από πού είχε αποπλεύσει το σκάφος και πού κατευθυνόταν.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα