Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΣΕ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ

 Αθήνα
Την πλήρη κατάργηση της θητείας σε Ναυτικό και Αεροπορία από το 2011, ανακοίνωσε χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλάζοντας ότι ίσχυε μέχρι σήμερα στις Ένοπλες Δυνάμεις και εισάγοντας νέα δεδομένα. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, μέχρι την κατάργηση της θητείας στο Ναυτικό και την Αεροπορία, τα δύο σώματα θα παίρνουν φαντάρους με βάση τις ανάγκες που θα υπάρχουν σε ειδικότητες. Για παράδειγμα το σώμα της Αεροπορίας έχει ανάγκη από γιατρούς, μετεωρολόγους, χημικούς και τεχνικούς αεροσκαφών. Για τον λόγο αυτό θα πάρει μόνο όσους έχουν τέτοιες γνώσεις και όχι απλούς φαντάρους. Το ίδιο πρόκειται να ισχύσει και για το Ναυτικό, όπου σε αυτό θα στρατεύονται μόνο όσοι έχουν σχέση με ναυτικά επαγγέλματα. Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται να επέλθει δραματική μείωση των ανθρώπων που κατατάσσονται σε αυτά τα σώματα, η οποία σε κάποιες σειρές αναμένεται να φτάσει έως και το 70%.
ΒιογραφικΟ και
στοΝ στρατΟ
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ανήγγειλε τη θέσπιση ενός είδους βιογραφικού για το Στρατό Ξηράς, βάσει του οποίου θα αποφασίζεται που θα κατατάσσεται και θα υπηρετεί ο φαντάρος. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία το 2,7% των υπηρετούντων έχει μεταπτυχιακό τίτλο και το 10% πτυχίο. Όπως έγινε γνωστό, οι φαντάροι πλέον θα υπηρετούν σε θέσεις που θα αξιοποιείται το μεταπτυχιακό τους ή το πτυχίο τους.
Στον ΟΑΕΔ οι φαντΑροι
Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έπειτα από συνεννόηση μεταξύ του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου και της υπουργού Παιδείας, Άννας Διαμαντοπούλου, όλοι οι στρατεύσιμοι θα ανοίγουν μερίδα στον ΟΑΕΔ.
Επίσης, σε συνεννόηση με την κα Άννα Διαμαντοπούλου, θα διευκολύνονται όσοι στρατεύσιμοι θέλουν να παρακολουθούν μαθήματα σε ΚΕΚ ή και σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας. Παράλληλα η θητεία των φαντάρων, που είναι γνώστες τεχνικών επαγγελμάτων, θα υπολογίζεται ως χρόνος προϋπηρεσίας υπό την προϋπόθεση όμως ότι ο φαντάρος θα είναι Ι1 και θα υπηρετεί σε μάχιμη μονάδα, δηλαδή σε μονάδες πρώτης γραμμής. Επίσης ο απλός φαντάρος που θα υπηρετεί σε αυτές τις μονάδες θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το χρόνο της θητείας του ως προϋπηρεσία για τυχόν απασχόλησή του σε εταιρείες φύλαξης. Δημιουργείται, άτυπα, με αυτό το τρόπο, μια νέα ειδικότητα ‘φύλαξης στρατοπέδου’.
ΑντιδρΑσεις απΟ τα κΟμματα
To KKE σχολίασε: «Η κατάργηση της θητείας στην Αεροπορία και το Ναυτικό οδηγεί στην πλήρη κατάργηση της θητείας και τη μετατροπή των ΕΔ σε μισθοφορικό στρατό, όπως επιτάσσει η συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ. Αυτή η εξέλιξη είναι επικίνδυνη και για τα δικαιώματα του λαού και για την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας». Ο ΛΑΟΣ επίσης εκφράζει αντιρρήσεις, αλλά από διαφορετική σκοπιά: «Εάν ήμασταν χώρα της Κεντρικής Ευρώπης, τέτοιες εισηγήσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν θέμα συζήτησης. Στην περιοχή που είμαστε, με ανοιχτά μέτωπα με Τουρκία και Σκόπια και τη ρευστότητα που υπάρχει με την Αλβανία, η εισήγηση αυτή ισοδυναμεί με αυτοκτονία».
O ΣΥΡΙΖΑ έκανε επίσης λόγο για υλοποίηση του σχεδίου μετατροπής των ΕΔ σε επαγγελματικό στρατό.
«Είναι άλλο πράγμα όμως ο επαγγελματισμός και άλλο η συγκρότηση ανεξέλεγκτων μηχανισμών ενταγμένων σε υπερεθνικούς και νατοϊκούς σχεδιασμούς. Για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις η νέα δομή προβλέπει ακριβώς αυτό. Δηλαδή την ένταξη στους υπερεθνικούς και νατοϊκούς σχεδιασμούς».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα