Μουσείο Τυπογραφείας

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΤΟΕ
Προτάσεις
για την κρίση

Αθήνα
Υπόμνημα με τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση της κρίσης παρέδωσε στον υπουργό Οικονομικών το προεδρείο της ΟΤΟΕ.
Το προεδρείο της ΟΤΟΕ ζήτησε επίσης να συμμετάσχει στο διάλογο για να επιλυθούν τα προβλήματα στην οικονομία.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ, Σταύρος Κούκος, αναφέρθηκε επώνυμα στην διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας την οποία κατήγγειλε ότι συνεχίζει τις επιθέσεις εναντίον της ΟΤΟΕ και των τραπεζοϋπαλλήλων.
Ο κ. Κούκος έκανε λόγο για απειλές της διοίκησης στα μισθολογικά σημειώματα των υπαλλήλων και για νέες αγωγές εναντίον της ΟΤΟΕ με στόχο την ακύρωση της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.
O υπουργός αναγνώρισε ότι υπάρχουν ορισμένες καθυστερήσεις σε σχέση με τις προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τις τράπεζες, αλλά ξεκαθάρισε «θα ισχύσουν κατά γράμμα και το πρόγραμμα της κυβέρνησης θα εφαρμοστεί κανονικά».
Επισήμανε ότι το θέμα των bonus θα εξεταστεί συνολικά μαζί με άλλα ζητήματα που αφορούν στην εποπτεία, στις πρακτικές των Τραπεζών και στην τήρηση των θεσμών, καταλήγοντας ότι στη συνέχεια θα συναντηθεί με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

ΜΕ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Ανεξαρτητοποίηση της ΕΣΥΕ

Αθήνα
Στα πρότυπα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς θα λειτουργεί η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Συγκεκριμένα, η ΕΣΤΕ θα γίνει Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και θα διοικείται από διευρυμένο Διοικητικό Συμβούλιο, στο οποίο θα μετέχουν πανεπιστημιακοί και εκπρόσωποι φορέων, όπως η ΓΣΕΕ.
Την επόμενη εβδομάδα θα οριστεί ο νέος γενικός γραμματέας της ΕΣΥΕ, ενώ το σχέδιο νόμου για την ανεξαρτητοποίηση της Στατιστικής θα δοθεί το απόγευμα στο σύλλογο των εργαζομένων και αμέσως μετά, για δημόσια διαβούλευση.
Ο υπουργός διαβεβαίωσε, ότι με το νομοσχέδιο δεν θα θιγούν τα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα των υπαλλήλων της Στατιστικής.
Όπως μετέδωσε το Μega, στη διάρκεια της συνάντησής του με τους διευθυντές της ΕΣΥΕ, ο κ. Παπακωνσταντίνου αποκάλυψε ότι στο πρόσφατο ταξίδι του στις Βρυξέλλες, όπου είχε συνάντηση με τον Χοακίν Αλμούνια, επί τάπητος τέθηκε ακόμα και η δυνατότητα ανεξαρτητοποίησης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΟΑΕΔ
Στους 650.000 φτάνουν
οι εγγεγραμμένοι άνεργοι
Αθήνα
Τους 650.000 φτάνουν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, αποκάλυψε μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος.
Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΚΕ ο Ανδρ. Λοβέρδος σημείωσε πως οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ είναι πολλοί περισσότεροι από όσο αναμενόταν. Ακόμη τόνισε πως ο ΟΑΕΔ, είναι ένας οργανισμός ο οποίος μέχρι σήμερα δεν έχει προσφέρει τα αναμενόμενα και πως θα αναδιοργανωθεί. Επίσης πρόσθεσε πως θα φέρει νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις και θα ξαναθέσει το θέμα του ασφαλιστικού, με ρυθμίσεις δίκαιες για τους εργαζόμενους. Από τη μεριά του το ΚΚΕ, με ανακοίνωση τύπου που εξέδωσε, χαρακτήρισε υποκριτική την “δήθεν έκπληξη του υπουργού Εργασίας για τους 650 χιλιάδες άνεργους καθώς και για την κατάσταση και το ρόλο του ΟΑΕΔ”. Όπως υποστηρίζει το ΚΚΕ τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνηση γνωρίζουν “ότι η πολιτική της ΕΕ, η πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ υπέρ του κεφαλαίου γεννάει και γιγαντώνει την ανεργία, ιδιαίτερα σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης”.
Όπως καταλήγει η ανακοίνωση “Όσο υπάρχει η εξουσία των μονοπωλίων, θα υπάρχει και η ανεργία. Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι: Ταυτόχρονα με την πάλη για τη μείωσή της, το εργατικό – λαϊκό κίνημα να ανασυνταχθεί και να αντεπιτεθεί, για να ανατρέψει την αντιλαϊκή πολιτική”.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟ
Αισιοδοξία για το μέλλον
Ναυπηγείων Σκαραμαγκά
Αθήνα
Αισιόδοξος για το μέλλον των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, εμφανίστηκε στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, ύστερα από την πρόσφατη συμφωνία της κυβέρνησης και του γερμανικού ομίλου Thyssenkrupp, να αναλάβει ο τελευταίος να υποβάλει προτάσεις για διάδοχα επιχειρηματικά σχήματα, σε διεθνή εκτιμητικό οίκο, ο οποίος να απολαμβάνει της έγκρισης της ελληνικής κυβέρνησης.
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, σχετικά με την καταγγελία της σύμβασης μεταξύ της γερμανικής εταιρείας και του ελληνικού Δημοσίου εκ μέρους της πρώτης, ο υπουργός ανέφερε πως η νέα κυβέρνηση, δήλωσε στην εταιρία ότι “είναι απαράδεκτη η οποιαδήποτε απειλή για δήλωση παύσης πληρωμών, ή για κίνηση διαδικασίας πτώχευσης των Ναυπηγείων” και πως τελικά επήλθε συμφωνία για μια ομαλή ολοκλήρωση των συμβάσεων της εταιρείας με τις ένοπλες δυνάμεις για όλα τα υποβρύχια, πλην του προβληματικού Παπανικολή, που ναυπηγήθηκε στο Κίελο.

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΟΚΕ
Υποχώρηση ανταγωνιστικότητας
της ελληνικής οικονομίας
Αθήνα
Οι αδυναμίες και τα πάγια διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας και η αδυναμία προσέγγισης των στόχων της Λισαβόνας καταγράφονται στους δείκτες παρακολούθησης της Στρατηγικής της Λισαβόνας, που εξετάζει η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή. Στην Ολομέλειά της που συνήλθε το προηγούμενο διάστημα προκειμένου να εγκριθεί η Γνώμη Πρωτοβουλίας με θέμα «Δείκτες Παρακολούθησης του Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων 2008 – 2010» υπογραμμίζεται ότι οι τελευταίες μετρήσεις έδειξαν συνεχή υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Το υψηλό επίπεδο των επενδύσεων των προηγούμενων χρόνων δεν μπόρεσε να αξιοποιηθεί επαρκώς για τη βελτίωση της παραγωγικότητας της οικονομίας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και το διαρκώς διογκούμενο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου. Επιπλέον, το ποσοστό του πληθυσμού, το οποίο βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας, παραμένει σταθερό και οι επιδοματικές πολιτικές δεν βελτίωσαν τα επίπεδα της φτώχειας, ενώ η βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών παρέμενε επισφαλής, σύμφωνα με την ΟΚΕ. Το δημόσιο έλλειμμα είχε σχεδόν υπερτριπλασιαστεί σε σχέση με το στόχο του προϋπολογισμού του 2008.

Νέο καμπανάκι για το Ε9
από το υπουργείο
Οικονομικών
“Υπενθύμιση” στους φορολογούμενους που μέχρι σήμερα δεν έχουν διορθώσει το Ε9 μέσω τηλεφωνικού κέντρου και διαδικτύου, στέλνει με την αποστολή δεύτερης σειράς ειδοποιητηρίων το υπουργείο Οικονομικών. Τα ειδοποιητήρια που αναμένεται να φτάσουν σύντομα στα γραμματοκιβώτια των υπόχρεων για διορθώσεις δίνουν και πάλι περιθώριο δέκα ημερών για την τακτοποίηση της υποχρέωσης. Όπως σημειώνεται από το υπουργείο Οικονομικών οι υπενθυμίσεις αφορούν τους φορολογούμενους που έχουν πάρει ειδοποιητήρια τύπου Α’ και Β’ και όχι αυτούς που είχαν λάβει ειδοποιητήρια τύπου Γ’ και τους ζητούσε την επαναϋποβολή της δήλωσης Ε9.

Σε 1.200 απολύσεις
προχωρά η British Airways
Στα 208 εκατ. στερλίνες διευρύνθηκαν οι ζημίες της British Airways στο εξάμηνο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, από 42 εκατ. στερλίνες το αντίστοιχο διάστημα του 2008, όπως ανακοινώθηκε χθες.
Τα έσοδα υποχώρησαν κατά 13,7% στα 4,1 δισ. στερλίνες. «Με τα έσοδα να είναι πιθανότατα μειωμένα κατά 1 δισ. στερλίνες φέτος, δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς και πλέον είναι αναγκαίες περαιτέρω περικοπές δαπανών», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος, Γουίλι Γουόλς.
«Μειώνουμε τη χειμερινή μας χωρητικότητα κατά 6% και προχωράμε σε περαιτέρω μείωση των θέσεων εργασίας κατά 3.000 μέχρι το Μάρτιο του 2010 και σε μόνιμες αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο διοικούμε την εταιρεία» προσέθεσε. Η ΒΑ έχει ήδη «κόψει» 1.900 θέσεις εργασίας. Η εταιρεία θα προβεί σε επιπλέον 1.200 περικοπές, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 3.000.
Πάνω από τα 80 δολάρια
ανήλθε το πετρέλαιο
Ανοδικά, πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, κινήθηκαν χθες οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, με τους επενδυτές να εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι στις προβλέψεις τους για την ανάκαμψη της ζήτησης.
Το αμερικανικό αργό, στα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου, σημείωσε άνοδο 0,63% στα 80,12 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Μπρεντ ενισχύθηκε κατά 0,72% στα 78,55 δολάρια.
Στην αγορά της Νέας Υόρκης, η τιμή του αργού έκλεισε προχθές μειωμένη κατά 78 σεντς στα 79,62 δολάρια. Στο Λονδίνο, η τιμή του Μπρεντ υποχώρησε κατά 90 σεντς για να κλείσει στα 77,89 δολάρια.
Αυτή την εβδομάδα, η τιμή του αργού ενισχύθηκε κατά 4%, έναντι απωλειών 4,4% την περασμένη εβδομάδα. Από την αρχή του 2009, είναι υψηλότερα κατά 80%
Αντιρρήσεις τραπεζών
στο ν/σ ρύθμισης χρεών
Σε 14 βασικά σημεία εστιάζονται οι παρατηρήσεις της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών επί της πρότασης σχεδίου νόμου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας: «Ρύθμιση των χρεών υπερχρεωμένων καταναλωτών». Θέτουν ζήτημα «σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος».
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο εισαγωγικό κείμενο της ΕΕΤ με κύριους γνώμονες την αποφυγή τυχόν καταχρηστικής άσκησης των δικαιωμάτων που παρέχονται σύμφωνα με το σχέδιο νόμου εκ μέρους καταναλωτών, τη διασφάλιση της ομαλότητας των συναλλαγών, και την επίτευξη, στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, ασφάλειας δικαίου, κρίνονται αναγκαίες 14 τροποποιήσεις/προσθήκες επί του σχεδίου νόμου για τη ρύθμιση χρεών υπερχρεωμένων καταναλωτών από τα χρέη τους.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Θετικό έδαφος
Η  μεταβλητότητα ήταν το χαρακτηριστικό και της χθεσινής συνεδρίασης στο Χ.Α. Ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν πάνω από τις 2.700 μονάδες στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, ωστόσο τα απογοητευτικά στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ άλλαξαν προς στιγμή το σκηνικό και ο δείκτης σημείωνε απώλειες ακόμα και πάνω από 0,50%. Προς το τέλος της συνεδρίασης ωστόσο η αγορά επέστρεψε σε θετικό έδαφος και ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τελικά με κέρδη.
Συγκεκριμένα ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο 0,67% στις 2.701,42 μονάδες. Σε εβδομαδιαία βάση ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε άνοδο σε ποσοστό 0,57%, ενώ από τις αρχές του 2009 σημειώνει κέρδη σε ποσοστό 51,21%.
Στον τραπεζικό κλάδο ξεχώρισαν Alpha Bank (+2,18%) και Πειραιώς (+4,45%). Ανοδικά κινήθηκαν επίσης οι Εθνική (+0,31%), Eurobank (+0,83%), Πειραιώς (+3,75%) Κύπρου (+0,50%), Μarfin Popular (+2,28%). Από τον 20άρη κέρδη κατέγραψαν ΟΠΑΠ (+2,17%), Ελλάκτωρ (+2,79%), Τρία Εψιλον (+1,48%), Μοtor Oil (+0,95%).
Από τις 253 μετοχές που διακινήθηκαν στη συνεδρίαση, 117 κινήθηκαν ανοδικά, 95 κινήθηκαν πτωτικά, ενώ η τιμή 41 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.
Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών: Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία +14,29%, Κλωνατέξ(κο) +10,00%, Δούρος +10,00%, Μαξιμ – Περτσινίδης +10,00% και Optronics Technologies +9,76%.
Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών: Βιοϊατρική-10,00%, Ξυλεμπορία(πο) -9,38%, Παϊρης -8,82%, Compucon -7,69% και Plias -6,67%.
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 224,282 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,2 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.
Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν οι μετοχές των εταιρειών: Alapis με 5.950.225 τεμάχια, Marfin Popular Bank με 4.983.947, Κύπρου με 3.645.135 και Εθνική με 2.518.198 τεμάχια.
Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών: Εθνική με 65,507 εκατ. ευρώ, Alpha Bank με 23,990, Κύπρου με 21,116 και Marfin Popular Bank με 15,492 εκατ. ευρώ.
 Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 99,824 δισ. ευρώ.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΞΙ ΠΟΛΕΩΝ
Ευρωπαϊκή Χάρτα για διακίνηση προϊόντων
Στη συνεργασία περιαστικών περιοχών έξι πόλεων της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Ελλάδας, σε ότι αφορά την διακίνηση και προώθηση μεταξύ τους τοπικών προϊόντων υψηλής ποιότητας, προσβλέπει η Ευρωπαϊκή Χάρτα τοπικής διακυβέρνησης, που θα συστήσουν οι πόλεις αυτές και θα τεθεί σε ισχύ από το 2011.
Οι περιοχές που δεσμεύονται αρχικά στο εγχείρημα αυτό είναι της Βαρκελώνης, του Τορίνο, της Γκρενόμπλ, της Σιένα, της Εξ Αν Προβάνς και της Θεσσαλονίκης, οι οποίες ερευνούν τους τρόπους διείσδυσης των υψηλής ποιότητας παραγόμενων προϊόντων τους, τόσο στις τοπικές αγορές τους όσο και στις αγορές των υπολοίπων συνεργαζόμενων περιοχών.
Το εγχείρημα υλοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος MED, με εταίρο από την Ελλάδα τον τομέα Αγροτικής Οικονομίας της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ. Για το σκοπό αυτό συναντήθηκαν σήμερα στο πανεπιστήμιο, αντιπρόσωποι των συμμετεχόντων περιοχών και 22 δημόσιων και ιδιωτικών φορέων τους, προκειμένου να διερευνήσουν τα κοινά σημεία των εν λόγο περιοχών και να δρομολογήσουν τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Χάρτας, στην οποία αργότερα θα μπορούν να ενταχθούν και άλλες πόλεις.
«Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε τη συναίνεση των παραγωγών, των διανομέων, των εστιατόρων, των καταναλωτικών και οικολογικών οργανώσεων, των δικτύων βιολογικών προϊόντων, των μικρών σούπερ μάρκετ, της τοπικής αυτοδιοίκησης και γενικότερα όλων των φορέων που εμπλέκονται στην παραγωγή, διακίνηση και κατανάλωση τροφίμων, για τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Χάρτας τοπικής διακυβέρνησης» τόνισε η επιστημονική υπεύθυνη του έργου MED, καθηγήτρια Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ, Ολγα Ιακωβίδου.
Όπως εξήγησε, σήμερα υπάρχει ένα κενό στη συνεργασία των φορέων, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην μπορούν να διαθέσουν στην αγορά τέτοιου είδους προϊόντα, και οι καταναλωτές να μην γνωρίζουν την ύπαρξή τους. Πολύ περισσότερο, δε, όταν πρόκειται για τα τοπικά προϊόντα των υπολοίπων εταίρων, όπως η ιταλική τρούφα, το γαλλικό φουά γκρα, τα ισπανικά σαλάμια και τυριά.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.