Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Συνέδριο ΝΔ

Σήμερα και αύριο πραγματοποιείται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, το συνέδριο της ΝΔ και στα παρασκήνια και στα υπόγεια της διαδικασίας δίνουν και παίρνουν τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη και τα μαχαιρώματα. Στο συνέδριο, το οποίο (όπως καταλογίζουν πολλοί στον υπεύθυνο για τη διεξαγωγή του κ. Σιούφα) έχει προετοιμαστεί με απίθανη επιπολαιότητα και προχειρότητα, θα μιλήσουν σήμερα ο κ. Καραμανλής ως αποχωρών πρόεδρος, ο ίδιος ο κ. Σιούφας και ο γραμματέας του κόμματος ο κ. Ζαγορίτης και θα ακολουθήσουν οι τρεις υποψήφιοι αρχηγοί πριν την ψηφοφορία για την έγκριση των αλλαγών στο καταστατικό. Το αστείο είναι ότι ενώ προφανώς το συνέδριο τελειώνει με αυτή την ψηφοφορία που θα ολοκληρωθεί σήμερα το απόγευμα, ο κ. Σιούφας όρισε ομιλίες βουλευτών και για αύριο…! Πολλοί βέβαια επεσήμαναν στον κ. Σιούφα «την παγκόσμια πρωτοτυπία να μιλούν σε συνέδριο για αλλαγές οι οποίες θα έχουν εγκριθεί την προηγούμενη ημέρα» αλλά είναι και αυτό μια απόδειξη του πως ενεργούσαν και όταν ήταν στη κυβέρνηση. Πρώτα ψήφιζαν ένα νόμο και κατόπιν ζητούσαν διάλογο…! Βέβαια ο κ. Καραμανλής κατά πάσα πιθανότητα δεν θα παραστεί στις αυριανές συζητήσεις γιατί κανείς δεν μπορεί να του αποκλείσει ότι κάποιος σύνεδρος δεν θα ανοίξει τη συζήτηση «ποιος φταίει για την ήττα;» και να μεταβάλλει το συνέδριο σε μύλο…;  Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι η κ. Μπακογιάννη προσπαθεί να περάσει το μήνυμα ότι δεν ασχολείται με την αρχηγική αντιπαράθεση αλλά βρίσκεται στην επόμενη ημέρα, έχοντας χαράξει και εφαρμόζοντας την αντιπολιτευτική τακτική που θα ακολουθήσει το κόμμα υπό την ηγεσία της.
ΑΕΣ

Παιδιά ενός κατώτερου Θεού;

Κακά τα ψέματα αντι-πασΟκ αισθητική και ουσία έχει η κυβερνητική επιλογή να μην μοριοδοτηθούν ως ο νόμος όριζε, “τα παιδιά των stage”.
Και να μην πληρωθούν παιδιά που είχαν προσληφθεί από το ελληνικό δημόσιο. Στο όνομα των παιδιών, των νέων ανέργων, επανασχεδιάζει και επανανομοθετεί η ελληνική πολιτεία για τα εργασιακά. Ε, στο πλαίσιο αυτού του επανασχεδιασμού και αυτής της επανανομοθέτησης δεν επιτρέπεται να δημιουργούμε “παιδιά ενός κατώτερου θεού”.
Μ.

Ζόρια
Το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2010 που κατατέθηκε προχθές, επιδιώκει αφενός μεν να συμβιβάσει αντικρουόμενους στόχους και αφετέρου να ικανοποιήσει κρίσιμες προεκλογικές δεσμεύσεις. Πιο σημαντικές από αυτές η αύξηση των δαπανών για την Παιδεία κατά ένα δισεκατομμύριο ευρώ και η πρόσληψη 3.000 νοσηλευτών στο ΕΣΥ. Η ικανοποίηση αυτών των δεσμεύσεων, μαζί με το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης και την προσπάθεια εξισορρόπησης των φορολογικών βαρών, τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, τη δικαιότερη φορολόγηση των εισοδημάτων και την επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, δίνουν το στίγμα των κυβερνητικών προτεραιοτήτων, αν και το μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής και μείωσης του ελλείμματος που επιτυγχάνεται είναι μάλλον περιορισμένο και θα προκαλέσει αντιδράσεις από την Κομισιόν. Επιπλέον, επειδή ο περιορισμός του ελλείμματος επιδιώκεται μόνο κατά ένα μέρος με μέτρα μόνιμου χαρακτήρα και το υπόλοιπο από μέτρα μιας χρήσεως (όπως είναι η έκτακτη εισφορά και η μείωση των εξοπλιστικών δαπανών) το 2010 θα χρειαστεί να ληφθούν πρόσθετα μέτρα μόνο και μόνο για να μην αυξηθεί το έλλειμμα και άλλα μέτρα για να πέσει κάτω από το 9,5% του ΑΕΠ, που είναι ο στόχος για τον επόμενο χρόνο. Με αυτά τα δεδομένα είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα έχει αρκετές δυσκολίες για να πείσει την Ε.Ε. και τις διεθνείς αγορές να μας δανείσουν δεκάδες δισ. ευρώ με επιτόκια που γίνονται  πιο επαχθή κάθε φορά που ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι παρέλαβε μια χρεοκοπημένη οικονομία. Σε αυτό το σημείο έφερε τη χώρα ο κ. Καραμανλής και οι κυβερνήσεις του.                 
ΑΕΣ

Άννα

Μετά την ολοκλήρωση και από την Τσεχία των επικυρωτικών διαδικασιών για τη Συνθήκη της Λισαβόνας (Σύνταγμα της Ε.Ε) αρχίζουν και κυκλοφορούν τα ονόματα διάφορων εν δυνάμει υπουργών της Ένωσης. Μεγάλο το παζάρι ονομάτων και οι Σοσιαλιστές έχουν ήδη διαμηνύσει ότι θέλουν για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών της Ένωσης πρόσωπο από τον χώρο τους. Μετά το όνομα του Βρετανού ΥΠΕΞ Ντέιβιντ Μίλιμπαντ κάποιοι υποστηρίζουν ότι θα ήταν καλύτερο αν το πρόσωπο ήταν γένους θηλυκού και από μικρή χώρα της Ένωσης. Όπως λένε προχθές το βράδυ έφθασε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα το όνομα της υπουργού Παιδείας κ. Άννας Διαμαντοπούλου. Το σκέφτονται και δικαίως.    

ΑΕΣ

Χωρίς φως

Σκοτάδι επικρατεί από την περασμένη Δευτέρα στην οδό Μίνωος. Ο δημόσιος φωτισμός παραμένει “νεκρός”, καταγγέλλουν αναγνώστες των “Χ.Ν.”. Επίσης δεν ανάβουν όλα τα φώτα στην πλατεία Τάλω. Τι έγινε; Μετά την πρώτη κακοκαιρία, παρουσιάστηκαν τα κλασικά προβλήματα στο… σύστημα ηλεκτροδότησης;
                            Γ. ΛΥΒ.

Πάλι σκουπίδια
στο Σφηνάρι

Και άλλη φορά έχω γράψει για απαράδεκτες καταστάσεις με απορρίψεις μπαζών και σκουπιδιών στην περιοχή του θαυμάσιου τουριστικού χωριού Σφηνάρι Κισάμου.
Πριν από μερικές ημέρες οι διερχόμενοι επισκέπτες αντίκρυσαν πάλι μπάζα και σκουπίδια στα δεξιά του κεντρικού δρόμου, μόλις 400 μέτρα από την κεντρική πλατεία όπου ανηγέρθησαν κάποια πετρόκτιστα θαυμάσια κτήρια.
Το πιθανότερο είναι όλη αυτή την κατάσταση να τη δημιουργούν τεχνίτες που εργάζονται εκεί. Οι ντόπιοι όμως πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Α.Π.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα