Μουσείο Τυπογραφείας

Προϋπολογισμός ανάταξης

ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ

Πρόσθετος φόρος
10% σε ποτά
και τσιγάρα
– αυξήσεις 1,5%
σε μισθούς
και συντάξεις

Αθήνα
Εξοικονόμηση πόρων 7,8 δισ. ευρώ προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού που παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Βασική προτεραιότητα είναι η μείωση του ελλείμματος στο 9,4% του ΑΕΠ από 12,7% που θα κλείσει φέτος. Για να επιτευχθεί προβλέπεται αύξηση των εσόδων κατά 4,5 δισ. ευρώ και τη μείωση των δαπανών κατά 3 με 4 δισ. ευρώ. Ο νέος προϋπολογισμός, όπως σημείωσε μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός, στοχεύει στην αναθέρμανση της αγοράς, την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και της απασχόλησης, ενώ λαμβάνονται και μέτρα κατά της ακρίβειας. Στόχος του προϋπολογισμού είναι η ανάταξη της οικονομίας, η υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων, στη στρατηγική της ανάπτυξης, στην αναδιανομή του εισοδήματος και στην ενίσχυση της διαφάνειας, τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Γ. Παπανδρέου: Υλοποιούμε
τις δεσμεύσεις μας
Προϋπολογισμό που υλοποιεί, τις δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ, στηρίζει τις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις και νοικοκυρεύει τα οικονομικά της χώρας χαρακτήρισαν το  προσχέδιο του προϋπολογισμού του 20101, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών, κατά την παρουσίασή του στο υπουργικό Συμβούλιο και λίγο πριν το καταθέσει στη Βουλή.
Κεντρικός δημοσιονομικός στόχος είναι να μειωθεί το έλλειμμα από το 12,7% το 2009, στο 9,4% το 2010 και θα προέλθει από την αύξηση των εσόδων και τη μείωση των δαπανών.
Οι επιπλέον εισπράξεις θα προέλθουν από τα ληξιπρόθεσμα χρέη, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε ποτά και τσιγάρα, τις αλλαγές στην φορολογία εισοδήματος και ακίνητης περιουσίας με την καθιέρωση ενιαίας φορολογικής κλίμακας στην κατεύθυνση της ελάφρυνσης των χαμηλότερων εισοδημάτων και επιβάρυνση των υψηλότερων.
Παράλληλα, όμως, ενισχύονται οι ασθενέστερες οικονομικά τάξεις, αυξάνονται οι πόροι για την Παιδεία κατά 1 δισ. ευρώ, προβλέπονται οι πιστώσεις για την πρόσληψη 3.000 στο ΕΣΥ, και αυξάνονται τα επιδόματα ανεργίας, που αποτελούσαν βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ.
O Γ. Παπακωνσταντίνου
Την αφετηρία μιας νέας προσπάθειας σε ένα πολύ δύσκολο δημοσιονομικό περιβάλλον αποτελεί ο κρατικός προϋπολογισμός 2010, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου λέγοντας ότι πρόκειται για ένα μεταβατικό προϋπολογισμό αναφέρθηκε στο δημοσιονομικό εκτροχιασμό, που τον απέδωσε στην πλήρη κατάρρευση των εσόδων και στη σημαντική αύξηση των δαπανών της προηγούμενης κυβέρνησης και χαρακτήρισε πρωτόγνωρη την αύξηση του δημοσίου χρέους τονίζοντας ότι αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας.
Η κατάσταση, πρόσθεσε είναι πάρα πολύ δύσκολη εξαιτίας του πολύ υψηλού ελλείμματος και του δημόσιου χρέος αλλά και των διαρθρωτικών αδυναμιών στη δημόσια διοίκηση.
Με τον κρατικό προϋπολογισμό 2010 επιδιώκεται, είπε, η ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, η αναδιανομή των εισοδημάτων και το νοικοκύρεμα των οικονομικών και υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά σε κρατικό προϋπολογισμό μειώνονται οι πρωτογενείς δαπάνες, διότι η κυβέρνηση πιστεύει πως το κράτος πρέπει να σέβεται τα χρήματα των πολιτών.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις στο δημόσιο θα είναι της τάξης του 1,5% καθώς η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό για το επόμενο έτος είναι κάτω από 1,5%.
Τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τη δέσμευσή της για την αλλαγή του φορολογικού, αφού προηγουμένως τεθεί σε διάλογο και διαβούλευση. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα είναι έτοιμο το Μάρτιο και θα ενσωματώνει και το νέο τρόπο φορολόγησης.
Ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι τα εισοδήματα του 2009 θα φορολογηθούν με την υπάρχουσα φορολογική κλίμακα και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα αφορά τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2010.
Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου στόχος του υπουργείου είναι η κατάργηση όσο το δυνατόν περισσότερων φοροαπαλλαγών και της αυτοτελούς φορολόγησης συμπεριλαμβανόμενων δικαστικών και βουλευτών. Κατέστησε δε σαφές ότι δεν πρόκειται να φορολογηθούν οι τόκοι των καταθέσεων, ενώ δήλωσε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή σκέψη αλλαγής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.
Επίσης, είπε ότι δεν είναι στην πρόθεση της κυβέρνησης η αύξηση με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο του ανώτατου φορολογικού συντελεστή που σήμερα είναι 40%.
Επίσης αναβάλλεται περαιτέρω η επιβολή του φόρου υπεραξίας στις μετοχές που είχε προγραμματιστεί από την 1η Ιανουαρίου 2010, ενώ δεν θα χορηγηθεί επίδομα θέρμανσης καθώς το σχετικό κονδύλι καλύπτεται από το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ενώ θα επανεξεταστεί η σκοπιμότητα ύπαρξης του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής.
Οι αναπροσαρμογές των φόρων σε τσιγάρα και ποτά θα είναι της τάξης του 10% ενώ δεν έχει ακόμη αποφασιστεί η αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο η οποία είναι υποχρεωτική από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όσον αφορά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων αυτό θα αναλύεται στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή στις 20 Νοεμβρίου.
Τέλος, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι θα γίνει ανασυγκρότηση του τρόπου κατάρτισης, παρακολούθησης και ελέγχου του προϋπολογισμού και ότι θα συνεισφέρουν και σ’ αυτό και εξωτερικοί οίκοι αξιολόγησης για να συνδεθούν οι στόχοι με τα αποτελέσματα.
Τι προβλέπει
ο προϋπολογισμός
Σύμφωνα με το προσχέδιο, τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού 2010 προβλέπεται να διαμορφωθούν στο ύψος των 57.510 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με την πρόβλεψη αυτή τα έσοδα διαμορφώνονται στο 23,5% του ΑΕΠ από το 21,4% του έτους 2009.
Εξάλλου, οι συνολικές (πλην χρεολυσίων) δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού περιορίζονται στο 31,1% του ΑΕΠ από το 33,7% του 2009.
Σε ότι αφορά τις δαπάνες, οι συνολικές πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού προβλέπεται να διαμορφωθούν στο 28,8% του ΑΕΠ το 2010 από το 29,7% του 2009 και αυτό παρά το γεγονός ότι στις πρωτογενείς δαπάνες περιλαμβάνονται και πιστώσεις, ύψους 2.120 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των μέτρων της κοινωνικής και αναπτυξιακής πολιτικής, αλλά και τις αυξημένες δαπάνες για τόκους.
Τα 2.120 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για:
– την αύξηση των δαπανών για την παιδεία
– την αύξηση των δαπανών για την υγεία και τις δαπάνες για το διορισμό νοσηλευτικού προσωπικού
– τη χορήγηση εισοδηματικής πολιτικής σε επίπεδα πάνω από τον πληθωρισμό
– την αύξηση των αγροτικών συντάξεων
– την α’ φάση της σταδιακής αύξησης του επιδόματος ανεργίας και
– τη χορήγηση της β’ δόσης του έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης
Παράλληλα, δίνεται έμφαση στον περιορισμό των δαπανών (μετακινήσεις, προμήθειες, δημόσιες σχέσεις, λειτουργικές δαπάνες) και των λοιπών παροχών (υπερωρίες, συμμετοχή σε επιτροπές και συμβούλια). Οι δαπάνες αυτές είναι μειωμένες κατά 910 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις εκτιμήσεις του 2009.
Οι δαπάνες αποδοχών και συντάξεων το 2010 θα αυξηθούν κατά 3,5%. που οφείλεται:
– στην εισοδηματική πολιτική του έτους 2010, η οποία προβλέπει αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό
– στη μισθολογική εξέλιξη του προσωπικού
– στις δαπάνες που θα προκύψουν από τις νέες προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού, εκπαιδευτικού προσωπικού και αστυνομικών
– στην αύξηση των συντάξεων, λόγω εισοδηματικής πολιτικής των νέων συνταξιοδοτικών ρυθμίσεων και των νέων συνταξιούχων
Οι δαπάνες ασφάλισης, περίθαλψης και κοινωνικής προστασίας αντιπροσωπεύουν το 28,7% του συνόλου των πρωτογενών δαπανών, βάση του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού οι δαπάνες ασφάλισης, περίθαλψης και κοινωνικής προστασίας θα καλύψουν την αύξηση των αγροτικών συντάξεων, τη χρηματοδότηση του ΙΚΑ κατά 1% του ΑΕΠ, το ΕΚΑΣ, τη χορήγηση πολυτεκνικού επιδόματος και του επιδόματος σε τρίτεκνες οικογένειες, την κρατική συμμετοχή στη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης, τη χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών, και την καταβολή της β’ δόσης του επιδόματος αλληλεγγύης.
Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων 2010 που καλείται να οδηγήσει τη χώρα, σύμφωνα με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού 2010 στην έξοδο από την κρίση, στο πλαίσιο μιας νέας αναπτυξιακής στρατηγικής.
Το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης στο τέλος του 2009 εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 300.800 εκατ. ευρώ ή 125,3% του ΑΕΠ έναντι των 262.071 εκατ. ευρώ ή 109,6% του ΑΕΠ το 2008. Τέλος προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης -0,3% (-1,5% το 2009), επενδύσεις -2% (-20% το 2009), εξαγωγές +2,5% (-14% το 2009) και εισαγωγές +1,5% (-22% το 2009).

Πολιτικές αντιδράσεις
“Το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2010, το οποίο παρουσίασε σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δεν αποτελεί άλλη πολιτική από της ΝΔ, αλλά σηματοδοτεί τη συνέχεια και κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης ενάντια στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, ενάντια στα λαϊκά νοικοκυριά. Στο όνομα της «ανάταξης της οικονομίας» ικανοποιεί τις ανάγκες των μονοπωλιακών ομίλων”, σχολίασε το ΚΚΕ.
“Με αντιγραφές των μέτρων Αλογοσκούφη που ήταν αντιγραφές των μέτρων Χριστοδουλάκη προσπαθεί το «νέο ΠΑ.ΣΟ.Κ» με τον κ. Παπακωνσταντίνου να ορθοτομήσει τα οικονομικά. Ποτά, τσιγάρα και ακίνητα πληρώνουν τις διαχρονικές ανικανότητες του Υπουργείου Οικονομικών. Καμία κουβέντα δεν γίνεται για παραγωγή, για ανάπτυξη, για ανταγωνιστικότητα. Το «σωσίβιο» του ΠΑ.ΣΟ.Κ, τελικά, είναι τρύπιο”, σχολίασε ο ΛΑΟΣ.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.