Μουσείο Τυπογραφείας

Συνεχής διαβούλευση

ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ

Συνάντηση
Μπατζελή –
Μπόελ στις
Βρυξέλλες

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Τα θέματα του οργανισμού πληρωμών γεωργικών ενισχύσεων και οι αποζημιώσεις στους αγρότες από τον ΕΛΓΑ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χθες στις Βρυξέλλες η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή με την αρμόδια για τη γεωργία επίτροπο, Μάριαν Φίσερ Μπόελ.

Τα θέματα του οργανισμού πληρωμών γεωργικών ενισχύσεων και οι αποζημιώσεις στους αγρότες από τον ΕΛΓΑ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή με την αρμόδια για τη γεωργία επίτροπο, Μάριαν Φίσερ Μπόελ.
Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση, η κ. Μπατζελή τόνισε ότι «βρισκόμαστε σε συνεχή διαβούλευση έτσι ώστε οι επιδοτήσεις τις οποίες πρέπει να πάρουν οι παραγωγοί και μάλιστα σε μια περίοδο κρίσης και μείωσης του εισοδήματός τους να ανταποκρίνονται σε όλες τις δεσμεύσεις τις οποίες έχουμε απέναντι στο κοινοτικό δίκαιο».
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τον ΕΛΓΑ, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε ότι «θα πρέπει να δώσουμε άμεσα τις απαντήσεις μας, για να αποσαφηνιστεί ο κοινωνικός και ασφαλιστικός ρόλος του ΕΛΓΑ», επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη να υπάρχει πλήρη συνάρτηση και συμφωνία με την ΕΕ  για το θέμα των πληρωμών, ώστε να μην υπάρχουν φαινόμενα κυρώσεων ή αδιαφανούς διαχείρισης του δημόσιου κοινοτικού ή εθνικού χρήματος.
Ειδικότερα για τις αποζημιώσεις στους αγρότες από τον ΕΛΓΑ οι οποίες αφορούν 425 εκατ. ευρώ για το 2009 και 386 εκατ. ευρώ για το 2008 (σχετικά με τις φυσικές καταστροφές) έγινε γνωστό ότι μέχρι τις 16 Νοεμβρίου οι αρμόδιες ελληνικές αρχές θα πρέπει να αποστείλουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή διευκρινιστικά στοιχεία για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στην καταβολή των αποζημιώσεων.
Αναφορικά με τον οργανισμό πληρωμών των γεωργικών ενισχύσεων, η διαβούλευση μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορά τη διαδικασία ολοκλήρωσης της ψηφιοποίησης και χαρτογράφησης των αγροτεμαχίων, ενώ μεταξύ 23 και 27 Νοεμβρίου αντιπροσωπεία της Επιτροπής θα βρίσκεται στην Αθήνα για τη διενέργεια ελέγχων ώστε να αντιμετωπιστούν ζητήματα για την καταβολή των πληρωμών στους αγρότες χωρίς αντιδικία με την ΕΕ.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.