Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΖΗΤΑ ΤΟ ΙΚΑ
Επιπλέον 200 εκατ. ευρώ
για συντάξεις και δώρα
Αθήνα
Επειγόντως χρειάζεται 200 εκατ. ευρώ το ΙΚΑ προκειμένου να καταβάλει συντάξεις και δώρα Χριστουγέννων, όπως ενημέρωσε την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Αν και αρχικά είχε ζητηθεί έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 1,2 δισ. ευρώ, τώρα το ΙΚΑ επανέρχεται ανεβάζοντας το ποσό στα 1,4 δισ. ευρώ, που είναι αναγκαία για τις υποχρεώσεις του έως το τέλος του έτους. Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει η εφημερίδα Έθνος, οικονομική ενίσχυση ύψους 50 εκατ. ευρώ χρειάζεται το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, προκειμένου να καταβληθούν τα εφάπαξ. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι αυτή τη στιγμή εκκρεμούν 16.700 αιτήσεις δημοσίων υπαλλήλων για την καταβολή του εφάπαξ. Προκειμένου να ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτήσεων για εφάπαξ είναι αναγκαίο ποσό της τάξης των 650 εκατ. ευρώ. Το θέμα της έκτακτης ενίσχυσης των ασφαλιστικών ταμείων έχει τεθεί από τον Ανδρέα Λοβέρδο στον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Δυόμιση φορές μεγαλύτερη
η φοροδιαφυγή ΦΠΑ
Αθήνα
Το ύψος των αναλογούντων, αλλά μη εισπραχθέντων από το κράτος εσόδων ΦΠΑ στην Ελλάδα το 2006, ανέρχεται στο 30% του συνολικά οφειλόμενου ποσού, σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στα πλαίσια της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της απάτης, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα στις 30/10/2009.
Πρόκειται για ποσοστό δυόμιση φορές μεγαλύτερο από τον κοινοτικό μέσο όρο (12%) για το ίδιο έτος, τονίζει ο Δημ. Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ και καταθέτει σχετική ερώτηση στον υπουργό Οικονομικών. Ενδεικτικά, τα ποσοστά φοροδιαφυγής ΦΠΑ στην Ισπανία και την Πορτογαλία ανέρχονται μόλις σε 2 και 4% αντίστοιχα. Δεδομένου, επισημαίνει ο κ. Παπαδημούλης στο κείμενο της ερώτησής του, «ότι τα υπολογιζόμενα χαμένα έσοδα του κράτους ανέρχονται σε περισσότερα από 6,5 δισ ευρώ ετησίως (περίπου στο 3,4% του ΑΕΠ!), ποσό πολλαπλάσιο τόσο της σχεδιαζόμενης έκτακτης εισφοράς όσο και του κόστους του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης που ανήγγειλε η κυβέρνηση, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών: Πού οφείλεται αυτή η μεγάλη απόκλιση μεταξύ των αναλογούντων και των τελικώς εισπραχθέντων εσόδων από τον ΦΠΑ; Ποια είναι τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για να διασφαλίσει την είσπραξη των οφειλόμενων ποσών; Με ποιον τρόπο σκοπεύει να ενισχύσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς;».

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΣΥΕ
Μειώθηκαν κατά 22,1%
τα νέα αυτοκίνητα

Αθήνα
Σε ποσοστό 22,1% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2008, μειώθηκε κατά το πρώτο δεκάμηνο του τρέχοντος έτους ο αριθμός των αυτοκινήτων που μπήκαν στην κυκλοφορία, παρά τα κίνητρα που δόθηκαν, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες προκειμένου να τονωθεί η αγορά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο αριθμός των νέων ή μεταχειρισμένων οχημάτων που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου φέτος ανήλθε σε 247.554 αυτοκίνητα, παρουσιάζοντας μείωση της τάξης του 22,1%.
Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι από τον κανόνα δεν ξέφυγαν ούτε τα δίκυκλα, δεδομένου ότι και η κυκλοφορία νέων μοτοσυκλετών άνω των 50 κυβ. εκ., κατά το δεκάμηνο φέτος ανήλθε σε 65.706 οχήματα, παρουσιάζοντας μείωση 30,7% σε σύγκριση με το δεκάμηνο του 2008.

ΖΗΤΑ ΤΟ ΤΕΕ
Αναστολή των αλλαγών στον
Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό

ΑΘΗΝΑ
Την αναστολή στο σύνολό τους των αλλαγών στον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό του 1985, και όχι μόνο της «τακτοποίησης» των κλειστών ημιυπαίθριων και άλλων χώρων, ζητά από την υπουργό Περιβάλλοντος το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.
Το ΤΕΕ τάσσεται συνολικά κατά των άρθρων 40 και 41 του Ν. 3775/2009, και όχι μόνο κατά των παραγράφων που αναφέρονται στην «τακτοποίηση» των κλειστών ημιυπαίθριων χώρων.
«Με την πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία δημοσιεύθηκε προχθές στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αναστέλλεται για έξι μήνες το άρθρο 40, παράγραφος 2, τμήμα α, β, γ, δ, του Νόμου 3775/2009 που αφορά τους ημιυπαίθριους χώρους και το άρθρο 41, παράγραφος 5, που αφορά αλλαγή χρήσης σε γκαράζ και αποθήκες, ενώ παραμένουν εν ισχύ οι υπόλοιπες διατάξεις οι οποίες τροποποιούν ουσιώδεις διατάξεις του ΓΟΚ του 1985, όπως η πρόβλεψη δημιουργίας ημιυπαίθριων χώρων, η οποία είχε κριθεί ευεργετική για την ποιότητα των οικοδομών και τη διαβίωση του πληθυσμού» αναφέρει το ΤΕΕ σε ανακοίνωσή του.
Η τροποποίηση αυτών των διατάξεων «είχε γίνει δίχως να προηγηθεί ο απαραίτητος διάλογος και το γεγονός είχε βρει αντίθετο το ΤΕΕ, το οποίο επεσήμανε μια μεγάλη και ιδιαίτερα σοβαρή οπισθοδρόμηση στο σχεδιασμό των οικοδομών, δυστυχώς με τη λογική του ‘πονάει δόντι, κόψει κεφάλι’».
Η ανακοίνωση κατηγορεί την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ για «εισπρακτικού χαρακτήρα αντισυνταγματική ‘τακτοποίηση’ των κλειστών ημιυπαίθριων και άλλων χώρων, δίχως να γίνουν αντιληπτά στο σύνολό τους τα προβλήματα τα οποία δημιουργούνται από τις συγκεκριμένες προβλέψεις».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟ
“Οχι”  στη φορολόγηση
της εκκλησιαστικής περιουσίας

ΑθΗνα
Την πλήρη αντίθεση της για τον τριπλασιασμό της φορολόγησης της εκκλησιαστικής περιουσίας, εξέφρασε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος δύο μόλις ημέρες μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Σε σχετική ανακοίνωσή τους, τονίζουν ότι με τη σχετική ρύθμιση καταργείται η ισονομία  με τα άλλα πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, ζητούν ίση μεταχείριση και επισημαίνουν ότι οποιαδήποτε νομοθετική μεταβολή του καθεστώτος σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας δεν μπορεί να επιχειρείται με σποραδικές παρεμβάσεις, αλλά να είναι αποτέλεσμα σοβαρού και υπεύθυνου διαλόγου μεταξύ των δυο πλευρών με πλήρη συζήτηση των σχετικών παραμέτρων. Κατά τη συνεδρίαση της Ιερά Συνόδου αποφασίστηκε να συσταθεί τριμελής επιτροπή με τη συμμετοχή των Μητροπολιτών Ιωαννίνων, Ελασσόνος και Ναυπάκτου, προκειμένου να συναντηθεί με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και να μπλοκάρουν την απόφαση.

Μείωση 13,4% στα κέρδη
για τον Όμιλο του ΟΤΕ
Στα 434,5 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ στο εννεάμηνο του 2009, καταγράφοντας πτώση 13,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.
Ο κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά 6,5% στα 4.458,9 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 815,3 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 4,6% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2008.
Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου διαμορφώθηκαν στα 163,1 εκατ. ευρώ έναντι 201,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008.
Τα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν κατά 10,4% στα 293,0 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη προ αποσβέσεων (προσαρμοσμένο EBITDA) μειώθηκαν κατά 8,3% σε 572,2 εκατ. ευρώ.
Το περιθώριο προσαρμοσμένου EBITDA διαμορφώθηκε σε 37,7%, 0,4 μονάδες χαμηλότερα από το τρίτο τρίμηνο του 2008, καθώς η βελτίωση στις δραστηριότητες της κινητής τηλεφωνίας δεν κατάφερε να αντισταθμίσει το χαμηλότερο περιθώριο στις δραστηριότητες σταθερής τηλεφωνίας στην Ελλάδα και στη Ρουμανία.

Πράσινο φως για
 τον Nord Stream
Νέα δεδομένα στον τομέα της ενέργειας, κυρίως στις Σκανδιναβικές χώρες και στην βόρεια Ευρώπη, αναμένεται να δώσει η κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream που θα συμβάλει στη “απεξάρτηση” των χωρών αυτών από το πετρέλαιο, ενώ έντονες είναι και οι επικρίσεις από χώρες της Βαλτικής οι οποίες κατηγορούν τη Μόσχα ότι τις παρακάμπτει.
Συγκεκριμένα, το προτελευταίο περιβαλλοντικό εμπόδιο για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream ξεπεράστηκε σήμερα, μετά τη γνωστοποίηση ότι η Στοκχόλμη έδωσε το πράσινο φως για τη διέλευση του συγκεκριμένου αγωγού από τη ζώνη αποκλειστικής οικονομικής εκμετάλλευσης της Σουηδίας.

Οργή από την απόφαση
της GM για την Opel
Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στη Γερμανία η απόφαση της αμερικανικής GM να μην μεταβιβάσει στην καναδική Magna το πλειοψηφικό πακέτο της Opel. Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της αμερικανικής εταιρείας δήλωσε ότι η μητρική σκοπεύει να κάνει περικοπή δαπανών 30% στην Opel, που μεταφράζονται σε περίπου 10.000 απολύσεις.
Συνολικά, η Opel απασχολεί περί τους 50.000 εργαζομένους στην Ευρώπη -οι περισσότεροι από αυτούς στη Γερμανία, αλλά η εταιρεία έχει επίσης εργοστάσια σε Ισπανία, Βέλγιο, Βρετανία, Ολλανδία και Πολωνία.
Στη Γερμανία πραγματοποιούνται απεργιακές κινητοποιήσεις, ενώ και σε πολιτικό επίπεδο οι «πύρινες» δηλώσεις δίνουν και παίρνουν.
«Η συμπεριφορά της General Motors δείχνει το άσχημο πρόσωπο του τουρμπο-καπιταλισμού» δήλωσε ο πρωθυπουργός του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας. Εκεί βρίσκεται ένα από τα εργοστάσια της Opel, το οποίο κινδυνεύει πλέον με λουκέτο.

Σταθερά στο 1%
τα επιτόκια της ΕΚΤ
Το ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 1% διατήρησε σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης στη ευρωζώνη. Αποφάσισε, παράλληλα, κατά τη χθεσινή συνεδρίασή του, τη διατήρηση του επιτοκίου διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 1,75% και του επιτοκίου διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 0,25%.

ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ
Αύξηση συναλλαγών στο ΧΑ
Η  συμμετοχή των ξένων επενδυτών στην κεφαλαιοποίηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου τον Οκτώβριο παρέμεινε στα ίδια επίπεδα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και σε ποσοστό το 49,7%. Τον Οκτώβριο 2008 η συμμετοχή των ξένων επενδυτών ήταν στο 49,2%. Οι Έλληνες επενδυτές στις 30/10/2009 κατείχαν το 49% του συνόλου της κεφαλαιοποίησης των μετοχών στο Χ.Α.
Τον Οκτώβριο 2009 οι ξένοι επενδυτές στο σύνολό τους εμφάνισαν εισροές της τάξεως των 97,96 εκατ. Οι εισροές προέρχονται από θεσμικούς επενδυτές (177,51 εκατ.) και ξένα φυσικά πρόσωπα (€4,53 εκατ.), ενώ οι υπεράκτιες εταιρίες και τα ξένα νομικά πρόσωπα εμφανίζουν εκροές κεφαλαίων 38,16 εκατ. και 45,92 εκατ. αντίστοιχα.
Οι Έλληνες επενδυτές εμφανίζονται πωλητές, με εκροές κεφαλαίων ύψους 80 εκατ. ευρώ. Οι ξένοι επενδυτές τον Οκτώβριο 2009 πραγματοποίησαν το 47,33% των συναλλαγών (τον Σεπτέμβριο 2009 πραγματοποίησαν το 50,96% των συναλλαγών, ενώ τον Οκτώβριο του 2008 είχαν πραγματοποιήσει το 52,96% των συναλλαγών).
Οι Έλληνες ιδιώτες επενδυτές τον Οκτώβριο 2009 πραγματοποίησαν το 35,98% των συναλλαγών (τον Σεπτέμβριο 2009 πραγματοποίησαν το 29,73% των συναλλαγών, ενώ τον Οκτώβριο του 2008 είχαν πραγματοποιήσει το 28,79% των συναλλαγών).
Τον Οκτώβριο 2009 δημιουργήθηκαν 2.932 Νέες Μερίδες Επενδυτών έναντι 2.599 νέων Μερίδων που δημιουργήθηκαν τον προηγούμενο μήνα.
Η Αξία Συναλλαγών του Οκτωβρίου 2009 έφτασε τα 6.286,92 εκατ. σημειώνοντας αύξηση κατά 13,8% από τη συναλλακτική δραστηριότητα του Σεπτεμβρίου 2009 που ήταν 5.526,17 εκατ. Σε σχέση με τον Οκτώβριο 2008 που η αξία συναλλαγών ήταν 6.610,85 εκατ., σημειώθηκε μείωση της τάξης του 5%.
Η Κεφαλαιοποίηση των αγορών του Χ.Α. στις 30/10/2009 υπολογίστηκε στα 99,8 δισ. Σε σχέση με την αντίστοιχη κεφαλαιοποίηση του Σεπτεμβρίου 2009 που ήταν 98,8 δισ., σημείωσε αύξηση της τάξης του 1,03% ενώ συγκρινόμενη με την αντίστοιχη κεφαλαιοποίηση του Οκτωβρίου 2008 που ήταν 78,1 δισ., η ποσοστιαία αύξηση έφτασε το 27,9%.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Σημαντική άνοδος
Nευρικότητα και διακυμάνσεις επικράτησαν στη χθεσινή συνεδρίαση του χρηματιστηρίου. Ωστόσο το ανοδικό άνοιγμα των αμερικανικών αγορών ενίσχυσε το αγοραστικό ενδιαφέρον, οδηγώντας την αγορά σε σημαντική άνοδο.
 O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 2.683,57 μονάδες έναντι 2.652,65 μονάδων της προηγουμένης, σημειώνοντας άνοδο 390,92 μονάδων, ή σε ποσοστό 1,17%.
 Πρωταγωνιστής της συνεδρίασης αναδείχθηκε ο τραπεζικός κλάδος, με την Εθνική και την Κύπρου να κερδίζουν τις εντυπώσεις. Είναι σαφές ότι πέραν του διεθνούς σκηνικού, η αγορά αρχίζει και μπαίνει πλέον για τα καλά στη λογική της αξιολόγησης των αποτελεσμάτων εννεαμήνου, κάτι που αποτυπώνεται από τη θεαματική κίνηση της μετοχής της Κύπρου που ενισχύθηκε κατά 4,74%, μετά τα καλύτερα των εκτιμήσεων κέρδη που ανακοίνωσε.
Η Εθνική ενισχύθηκε κατά 2,79%, η Alpha +0,92%, η Eurobank +3,81%, η Τράπεζα Πειραιώς +2,87%, η Τράπεζα Κύπρου +4,74% και η Marfin Popular +3,72%. Από τον 20άρη ανοδικά κινήθηκαν, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ. Στον αντίποδα, απώλειες 3,14% κατέγραψε η Coca Cola 3 E, καθώς φαίνεται πως η αγορά περίμενε καλύτερη εικόνα στα αποτελέσματα που ανακοίνωσε σήμερα.
Από τις 246 μετοχές που διακινήθηκαν στη συνεδρίαση, 87 κινήθηκαν ανοδικά, 100 κινήθηκαν πτωτικά, ενώ η τιμή 59 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.  Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών: Επίλεκτος +9,76%, Centric Πολυμέσα +9,09%, Δάϊος Πλαστικά +9,04%, Εκτέρ +7,41% και Ακρίτας +6,67%. Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών: Κεραμεία Αλλατίνη -18,60%, Τεξαπρέτ -9,52%, Ξυλεμπορία(πο) -8,57%, Δούρος -8,45% και τεχνικές Εκδόσεις -8,00%.
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 250,131 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 9,8 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές. Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν οι μετοχές των εταιρειών: Κύπρου με 6.689.197 τεμάχια, Alapis με 4.131.234, Alpha Bank με 3.530.001 και Marfin Popular Bank με 3.256.668 τεμάχια.
Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών: Εθνική με 53,182 εκατ. ευρώ, Alpha Bank με 46,495, Κύπρου με 38,254 και ΟΤΕ με 14,771 εκατ. ευρώ.
Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 99,785 δισ. ευρώ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα