Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Συνάντηση Παπανδρέου
με τον διαπραγματευτή
της Τουρκίας  
Αθήνα
Ο υπουργός Επικρατείας της Τουρκίας και κύριος διαπραγματευτής με την ΕΕ έγινε δεκτός την Πέμπτη από τον Γιώργο Παπανδρέου για να ακολουθήσει άτυπη συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δ.Δρούτσα με επίκεντρο τις διμερείς σχέσεις και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας εν όψει Δεκεμβρίου. Μετά την ημίωρη συνάντηση με τον Γιώργο Παπανδρέου ο Δημήτρης Δρούτσας παρέθεσε γεύμα εργασίας στον Εγκεμέν Μπαγίς στο υπουργείο Εξωτερικών.
Η συζήτησή τους είχε ανεπίσημο χαρακτήρα και στο επίκεντρό της βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση εν όψει της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου. Ο Τούρκος αξιωματούχος ανέπτυξε το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Τουρκίας και την πρόοδο που έχει σημειωθεί έως σήμερα, ενώ συζητήθηκαν και τυχόν περιθώρια συνεργασίας των δύο χωρών για τα ευρωπαϊκά θέματα δεδομένης και της σχετικής ελληνικής τεχνογνωσίας.
Από ελληνικής πλευράς επαναλήφθηκε η στήριξη της ενταξιακής πορείας της γειτονικής χώρας, η οποία οφείλει να εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της εν όψει της αξιολόγησής της από την ΕΕ τον Δεκέμβριο. Ο Εγκεμέν Μπαγίς μετέφερε στην ελληνική κυβέρνηση τους θερμούς χαιρετισμούς του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν.
Αφορμή για την παρουσία του Εγκεμέν Μπαγίς στην Ελλάδα είναι η αποψινή συμμετοχή του σε εκδήλωση του Διεθνούς Κέντρου Μελετών Ευξείνου Πόντου, με ομιλία υπό τον τίτλο «Η ένταξη της Τουρκίας για μια ισχυρότερη ΕΕ».

"ΒΛΕΠΕΙ" Η ΠΓΔΜ
Ώθηση στο διάλογο  με
τη νέα πρωτοβουλία Νίμιτς
Σκόπια
Η νέα πρωτοβουλία Νίμιτς είναι έγκαιρη και μπορεί να δώσει νέα ώθηση στο σχετικό διάλογο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, σχολιάζοντας τις εξελίξεις γύρω από το ζήτημα.
Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών με καλή πίστη και με εποικοδομητική προσέγγιση.
Σε ερώτηση ποια είναι η «εθνική κόκκινη γραμμή» της ΠΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας, ο κ. Μιλόσοσκι, ανέφερε: «Η θέση μας στη διαπραγμάτευση για την εκκρεμότητα της ονομασίας θα είναι τέτοια που θα επιτρέψει να δοθεί ώθηση για να μπορέσουμε να προωθήσουμε τις σχέσεις μεταξύ ‘Μακεδονίας’ και Ελλάδας, σεβόμενοι το Σύνταγμα της ‘Δημοκρατίας της Μακεδονίας’ και στο πνεύμα της Ενδιάμεσης Συμφωνίας για σχέσεις καλής γειτονίας και αμοιβαίας συνεργασίας.»
Σε ερώτηση, αν μπορεί να βρεθεί λύση στο θέμα του ονόματος μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, ο κ. Μιλόσοσκι ανέφερε ότι η κυβέρνηση της χώρας του δεν επιθυμεί να καλλιεργεί υπερβολικές προσδοκίες.
«Θεωρώ ότι η περίπτωση Σλοβενίας-Κροατίας μπορεί να αποτελέσει ένα καλό παράδειγμα, ότι με αμοιβαίες συναντήσεις και με απευθείας επαφές, με γνώμονα το συνολικό συμφέρον της περιοχής και της ΕΕ, μπορούμε να δημιουργήσουμε μία νέα ατμόσφαιρα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, απαραίτητης για τη διεξαγωγή ενός παραγωγικού διαλόγου» συμπλήρωσε.

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΣΕΑ
Ορίστηκαν
νέοι αρχηγοί
σε ΕΛ.ΑΣ. –
Πυροσβεστική
Αθήνα
Ο  αντιστράτηγος Λευτέρης Οικονόμου είναι ο νέος αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας. Νέος αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος ορίστηκε ο αντιστράτηγος Στέλιος Στεφανίδης.Ο ι νέοι αρχηγοί ορίστηκαν με ομόφωνη απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), το οποίο συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Μετά την ολοκλήρωση του Ανώτατου Συμβουλίου Κρίσεων της ΕΛ.ΑΣ, υπό το νέο αρχηγό, υπαρχηγός του Σώματος, σύμφωνα με πληροφορίες, τοποθετείται ο Γιάννης Ραχωβίτσας, επιτελάρχης ο Νίκος Παπαγιαννόπουλος, επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος ο Κωνσταντίνος Κασαπάκης και Νοτίου Ελλάδος ο Παναγιώτης Χριστοφιλάκης. Ο υποστράτηγος Βασίλης Γκαλογιάννης με προεδρικό διάταγμα παραμένει στην Προεδρία της Δημοκρατίας αλλά αποστρατεύεται από το Σώμα.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, με αφορμή τις έκτακτες κρίσεις ανέφερε ότι θα υπάρξουν αλλαγές στο μηχανισμό λειτουργίας της ΓΑΔΑ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, ενώ πρόσθεσε ότι οι τακτικές κρίσεις θα γίνουν τον Μάρτιο του 2010. Πληροφορίες φέρουν τον υπουργό να προσανατολίζεται σε σαρωτικές αλλαγές στο καθεστώς κρίσεων στα Σώματα Ασφαλείας, καθώς εκτιμά ότι με το υπάρχον σύστημα δεν αξιοποιούνται αξιωματικοί που εργάζονται σκληρά στο Σώμα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα