Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Αθήνα
Για δραστική προώθηση μέτρων ένταξης και κοινωνικής συμμετοχής των μεταναστών με στόχο την επίτευξη μιας “κοινωνικά συνεκτικής και δίκαιης Ελλάδας” έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του στο “3ο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη”, παρουσία του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια και του Γ.Γ. του ΟΗΕ, κ. Μπαν Κι-Μουν, αλλά και πολλών υπουργών και υφυπουργών της κυβέρνησης.
“Στόχος μας η καταπολέμηση της ανισότητας και του φόβου στην κοινωνία” τόνισε ο κ. Παπανδρέου και χαρακτήρισε “ευτυχή σύμπτωση” και “μεγάλο συμβολισμό” το γεγονός ότι το Φόρουμ διεξάγεται στην Ελλάδα, “μια χώρα που γνωρίζει καλά τι θα πει μετανάστευση και πως μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος όλων”.
Ακόμη επισήμανε, την ανάγκη νέου τρόπου σκέψης και πολιτικής, προκειμένου να αποφευχθούν “ακραίας μορφής προβλήματα όπως είναι ο ρατσισμός, το εμπόριο ανθρώπινων ψυχών, η βάρβαρη εκμετάλλευση γυναικών και παιδιών”.
Επίσης ο πρωθυπουργός, αφού ανέφερε ότι η μετανάστευση δεν είναι φαινόμενο της σημερινής εποχής, επισήμανε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας υπήρξε όχι περιφερειακό φαινόμενο, αλλά κομβικό για την εξέλιξη του κόσμου μας, τον πολιτισμό, τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις κοινωνίες μας αλλά και τους ίδιους τους εαυτούς μας και ανέπτυξε τη σχέση μετανάστευσης και ανάπτυξης.
“Η ανάπτυξη και η μετανάστευση αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία και προσφέρουν τη δυνατότητα να αντιληφθούμε και τις ευεργετικές δυνατότητες μιας ρυθμιζόμενης μετανάστευσης, διότι η ανάπτυξη μειώνει τη μετανάστευση στις χώρες αποστολής, αλλά και αυξάνει και την ανάπτυξη”, σχολίασε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε και τη δέσμευση της κυβέρνησης για τόνωση της συμμετοχής των μεταναστών στην πολιτική ζωή της χώρας, μέσω της δυνατότητας απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας, “κυρίως της λεγόμενης δεύτερης γενιάς”, τη θεσμοθέτηση διαλόγου με τις μεταναστευτικές οργανώσεις και τις σχετικές ΜΚΟ, αλλά και με τη συμμετοχή των μακροχρονίων διαμενόντων μεταναστών στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση, κάτι που, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, αποτελεί και επιταγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ελεύθερα τα ταξίδια
των νομίμων μεταναστών
Στο μεταξύ, οι νόμιμοι μετανάστες θα μπορούν πλέον, για όλη τη διάρκεια του 2010, να μετακινούνται ελεύθερα προς τη χώρα τους και να επιστρέφουν στην Ελλάδα, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Ο αρμόδιος υπουργός, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ανακοίνωσε επίσης ότι θα εισηγηθεί, σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, τροποποίηση της νομοθεσίας, ώστε οι μετανάστες που έχουν καταθέσει εμπρόθεσμα αίτηση ανανέωσης της άδειας διαμονής του, αλλά λόγω γραφειοκρατικού κωλύματος έχουν λάβει μονάχα τη “μπλε βεβαίωση” τύπου Α, να έχουν δικαίωμα επανεισόδου στην Ελλάδα, εάν ταξιδέψουν στη χώρα τους. Διευκρινίζεται ότι η ρύθμιση δεν αφορά στα κράτη της συνθήκης Σένγκεν, καθώς οι μετανάστες θα εξακολουθήσουν να μην  έχουν το δικαίωμα διέλευσης ή διαμονής σε αυτά με την επίδειξη της κατεχόμενης βεβαίωσης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα