Μουσείο Τυπογραφείας

Αφορολόγητο το επίδομα αλληλεγγύης

ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Αθήνα
Αφορολόγητο θα είναι το επίδομα αλληλεγγύης που θα χορηγηθεί σε περίπου 2,5 εκατομμύρια δικαιούχους και δεν θα προσμετράται στην εισοδηματική κλίμακα
για το ΕΚΑΣ.
Η  κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της δήλωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί και σε άλλες ομάδες του πληθυσμού εφόσον όμως δεν δημιουργεί δημοσιονομική επιβάρυνση. Το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή και θα δίνει το στίγμα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης για το 2010 μετά και τις δυσμενείς προβλέψεις της Κομισιόν για υψηλά ελλείμματα, χρέη και ανεργία.
Προσχέδιο “αλλαγής πορείας” από το δημοσιονομικό αδιέξοδο είναι αυτό του προϋπολογισμού του 2010 που κατατίθεται αύριο στη Βουλή. Την ώρα που η Κομισιόν σφίγγει τον κλοιό της επιτήρησης προβλέποντας φως στο τούνελ από το 2011, ο νέος προϋπολογισμός θα δώσει σαφές στίγμα με διαρθρωτικά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα και σαφείς προτεραιότητες με στόχο:
* τη μείωση του ελλείμματος στο 9,5% από 12,5% εφέτος
* θετικό ρυθμό ανάπτυξης, από το -1,5% εφέτος
* με ισόποση μείωση των δαπανών και αύξηση εσόδων κατά 4 με 4,5 δισ. ευρώ
* εισοδηματική πολιτική πάνω από τον πληθωρισμό, στα επίπεδα του 1,4 με 1,7%
* παράλληλα με το πακέτο στήριξης της πραγματικής οικονομίας.
“Παρόλο που γνωρίζουμε τις μεγάλες αδυναμίες, που φροντίζει και η Ε.Ε. να μας τις υπενθυμίζει με τις εκθέσεις της, στόχος είναι μέσα στο 2010 να πάμε σε μονοψήφιο αριθμό για το έλλειμμα μέσα από συγκεκριμένη πολιτική”, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, την ώρα που η κυβέρνηση δέχεται τις βολές της αντιπολίτευσης για την οικονομική της πολιτική.
“Πρόκειται για πολιτική κυριολεκτικά φτωχοκομείου. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην ουσία τι δίνει; Επί δύο χρόνια δίνει 25 λεπτά επίδομα στο μέλος της τετραμελούς οικογένειας. Πρόκειται κυριολεκτικά για ένα ισχυρό σκαμπίλι στο πρόσωπο των εργαζομένων”, τόνισε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.
“Για μία φορά ακόμη κατατίθεται ο Προϋπολογισμός 2010 που καθορίζει οικονομικά μεγέθη και στόχους και μετά από μήνες θα κατατεθεί το φορολογικό Ν/Σ, που θα εξηγεί τους τρόπους επίτευξης αυτών των μεγεθών”, τονίζει ο Συνασπισμός.
“Στην Ελλάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ απαγορεύεται να είσαι ιδιοκτήτης σπιτιού ή αυτοκινήτου. Τιμωρείσαι ποικιλοτρόπως. Οι τελευταίες φορολογικές ποινές είναι δυσβάσταχτες για οποιονδήποτε νομιμόφρονα φορολογούμενο, για οποιονδήποτε νοικοκύρη που κατόρθωσε να βάλει μια πέτρα πάνω στην άλλη”, σχολίασε ο ΛΑΟΣ.
Το νομοσχέδιο για την έκτακτη ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης και για την εισφορά κοινωνικής ευθύνης βρίσκεται στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης στο διαδίκτυο και θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή.
O κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ανοικτό είναι το ενδεχόμενο διεύρυνσης του αριθμού των δικαιούχων χωρίς ωστόσο να προκληθεί πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος.
Η ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης είναι αφορολόγητη και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για το ΕΚΑΣ και το επίδομα πολυτέκνων καθώς και σε οποιαδήποτε άλλη παροχή κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.
Παράλληλα, οι άνεργοι δικαιούχοι του επιδόματος θα πρέπει να ήταν εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ στις 3 Νοέμβριου, και να εντάσσονται στα εισοδηματικά κριτήρια του ΕΚΑΣ.
Η καταβολή στις 444.500 οικογένειες θα γίνει μέσω των εφοριών και σε όλους τους υπόλοιπους, μέσω των φορέων που λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα.
Πάντως η αισιοδοξία αντιστροφής του κλίματος στην οικονομία με την ανάληψη των καθηκόντων από τη νέα διακυβέρνηση αντικατοπτρίζεται από τη μεγάλη άνοδο του δείκτη οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ ο οποίος αυξήθηκε τον Οκτώβριο στις 71,7 μονάδες.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.