Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΓΙΑ ΝΑ ΠΙΕΣΕΙ ΤΙΣ ΗΠΑ

Πιονγιάνγκ
Η Βόρειος Κορέα ανακοίνωσε χθες ότι ολοκλήρωσε την επεξεργασία ράβδων πυρηνικού καυσίμου στον αντιδραστήρα της Γιονγκμπιόν, προκειμένου να παράγει πλουτώνιο με σκοπό την κατασκευή πυρηνικού όπλου, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA. Η κίνηση θεωρείται ως προσπάθεια της Πιονγιάνγκ να πιέσει τις ΗΠΑ να προσέλθουν σε απευθείας συνομιλίες.

“Η  χώρα ολοκλήρωσε με επιτυχία την επεξεργασία 8.000 ράβδων πυρηνικού καυσίμου στα τέλη του Αυγούστου στο πυρηνικό εργοστάσιο της Γιονγκμπιόν”, ανέφερε το πρακτορείο της Βορείου Κορέας.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου, η Πιονγιάνγκ είχε ανακοινώσει ότι πραγματοποίησε την τελευταία φάση εμπλουτισμού ουρανίου και ότι θα κατασκεύαζε νέα πυρηνικά όπλα με χρησιμοποιημένες ράβδους ουρανίου.
Οι χρησιμοποιημένες ράβδοι ουρανίου προέρχονται από το μοναδικό βορειοκορεατικό αντιδραστήρα που παράγει πλουτώνιο στην πόλη Γιονγκμπιόν, διευκρίνισε το KCNA.
Επιπλέον, το πρακτορείο ειδήσεων της Νοτίου Κορέας, Yonhap, μετέδωσε -επικαλούμενο κυβερνητικούς αξιωματούχους- ότι η Βόρειος Κορέα φαίνεται πως έχει αποκαταστήσει πλήρως τη λειτουργία του πυρηνικού αντιδραστήρα στη Γιονγκμπιόν.
Η ανακοίνωση έρχεται μία ημέρα μετά την προειδοποίηση της Πιονγκγιάνγκ προς τις ΗΠΑ να αποφασίσουν για τις διμερείς συνομιλίες και θεωρείται ως μία ακόμα προσπάθεια πίεσης της Ουάσινγκτον.
«Δεδομένου ότι έχουμε καταστήσει σαφές πως είμαστε έτοιμοι να μετέχουμε στις πολυμερείς διαπραγματεύσεις, κυρίως στις εξαμερείς διαπραγματεύσεις, σε συνάρτηση με το αποτέλεσμα των συνομιλιών με τις ΗΠΑ, είναι καιρός οι ΗΠΑ να λάβουν μια απόφαση» στο θέμα αυτό, δήλωσε προχθές εκπρόσωπος του βορειοκορεατικού υπουργείου Εξωτερικών μιλώντας στο KCNA.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα