Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

ΒρυξΕλλες
Η Ευρώπη θα εξέλθει από την ύφεση μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2009, εκτιμά η Κομισιόν στις φθινοπωρινές προβλέψεις της, τονίζοντας ότι η ευρωπαϊκή οικονομία οδεύει προς μία “σταδιακή ανάκαμψη”, αν και η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Για το φετινό έτος, η Κομισιόν δεν άλλαξε την πρόβλεψη της για μείωση του ΑΕΠ κατά 4% (σε ετήσια βάση). Το 2010, το ΑΕΠ της ευρωζώνης αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,75% και η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί το 2011 στο 1,5%.
Όπως επισημαίνεται, η βραχυπρόθεσμη βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας οφείλεται στα κρατικά πακέτα στήριξης και τη βελτίωση των συνθηκών στις χρηματοοικονομικές αγορές.
Ωστόσο, υπογραμμίζεται, η ισχύς της ανάκαμψης θα επηρεαστεί από αρκετούς παράγοντες και κυρίως την -αυξημένη- ανεργία, καθώς μέσα στο 2010 θα αγγίξει το 10,25%.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα επίσης αναμένεται να αυξηθεί και να φθάσει στο 7,5% του ΑΕΠ κατά το 2010 (από 7% το 2009) και να μειωθεί ελαφρά το 2011, καθώς θα αρχίσει να ανακάμπτει η οικονομία και οι κυβερνήσεις με τις κεντρικές τράπεζες θα αποσύρουν σταδιακά τα προσωρινά μέτρα στήριξης.
«Για να διατηρηθεί ο ρυθμός και να ενισχυθεί η ανάκαμψη θα πρέπει να εφαρμόσουμε όλα τα αναγγελθέντα μέτρα και να ολοκληρώσουμε την εξυγίανση του τραπεζικού τομέα. Θα πρέπει επίσης να αρχίσουμε να εξετάζουμε πιο μεσοπρόθεσμες λύσεις και να δούμε πώς θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε κατά τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο τις αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης στην αγορά εργασίας, στα δημόσια οικονομικά και στο αναπτυξιακό δυναμικό», δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος Χοακίν Αλμούνια. Οι βελτιωμένες βραχυπρόθεσμες προοπτικές οφείλονται εν μέρει σε εποχιακούς παράγοντες. Καθώς οι επιπτώσεις αυτών των παραγόντων θα εξασθενήσουν κατά τη διάρκεια του 2010, είναι πιθανόν να επιβραδυνθεί κάπως ο ρυθμός της ανάκαμψης. Η αύξηση των εξαγωγών αναμένεται, συνεπώς, να σταθεροποιηθεί σταδιακά κατά τη διάρκεια της περιόδου των προβλέψεων, ενώ η εγχώρια ζήτηση επίσης δεν αυξάνεται καθώς προσκρούει σε μια σειρά από εμπόδια, επισημαίνει η Κομισιόν.
Παρά το γεγονός ότι η ιδιωτική κατανάλωση αποδείχθηκε σταθεροποιητικός παράγοντας κατά τη διάρκεια της ύφεσης, οι δαπάνες κατά την προσεχή περίοδο προβλέπεται να περιοριστούν, λόγω της ανάγκης μείωσης των χρεών των νοικοκυριών και των δυσμενών προοπτικών όσον αφορά την αγορά εργασίας. Ένας άλλος περιοριστικός παράγοντας είναι οι εκτιμώμενες αρνητικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις παραγωγικές δυνατότητες. Κατά συνέπεια, μετά από μια αρχική αύξηση, το ΑΕΠ στην ΕΕ και στην ευρωζώνη προβλέπεται να μειωθεί λίγο και θα αρχίσει ξανά να αυξάνεται κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2010 και μετέπειτα.
Οι νέες προβλέψεις της Κομισιόν σημαίνουν, επίσης, ότι οι μεγάλες μειώσεις των ελλειμμάτων πρέπει να ξεκινήσουν από το 2011, κάτι που δεν ευνοεί ιδιαίτερα την Ελλάδα και τις προσπάθειες για τριετή παράταση στο χρονοδιάγραμμα μείωσης του ελλείμματος.
Όπως είχαν συμφωνήσει οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών (Ecofin) στις 20 Οκτωβρίου, αν οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν έδειχναν ότι η ανάκαμψη κερδίζει έδαφος και είναι διατηρήσιμη, τότε οι μειώσεις των ελλειμμάτων θα πρέπει να ξεκινήσουν, το αργότερο, εντός του 2011. Στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, την περασμένη εβδομάδα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν αποφύγει να αναφερθούν στο 2011 και δεν είχαν συμφωνήσει σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, περιμένοντας τη δημοσιοποίηση των προβλέψεων της Κομισιόν.
Για την ευρωζώνη, ειδικότερα, η Κομισιόν προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 0,7% το 2010 και 1,5% το 2011, έναντι μείωσης 4% το 2009. Στις εαρινές της προβλέψεις, έβλεπε -4% φέτος και -0,1% το 2010.
Η ανεργία θα διαμορφωθεί φέτος στο 9,5% (από 7,5% το 2008) και θα ανέλθει στο 10,7% το επόμενο έτος και 10,9% το 2011.
Το έλλειμμα θα είναι φέτος 6,4% του ΑΕΠ, 6,9% το 2010 και 6,5% το 2011. Η προηγούμενη (εαρινή) πρόβλεψη έκανε λόγο για έλλειμμα 5,3% φέτος και 6,9% το 2010. Για τον πληθωρισμό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει 0,3% το 2009, 1,1% το 2010 και 1,5% το 2011. Το κρατικό χρέος θα ανέλθει στο 78,2% του ΑΕΠ φέτος, 84% το 2010 και 88,2% το 2010.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα