Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Hurriyet: Η Μυστική Υπηρεσία Πληροφοριών γνώριζε από πριν για το πραξικόπημα

Nέα διάσταση παίρνουν οι εξελίξεις στην Τουρκία, μετά την αποκάλυψη ότι η Μυστική Υπηρεσία Πληροφοριών της Τουρκίας είχε προειδοποιήσει την στρατιωτική ηγεσία της χώρας ότι επίκειται πραξικόπημα, περίπου έξι ώρες πριν αυτό εκδηλωθεί. Αυτό υποστηρίζει η εφημερίδα «Ηurriyet» επικαλούμενη ανακοίνωση της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας που αναρτήθηκε χτες στην ιστοσελίδα της.

Όπως αναφέρει η «Ηurriyet», η Μυστική Υπηρεσία Πληροφοριών είχε λάβει πληροφορίες για επικείμενη συνωμοσία και πραξικόπημα στις 4 το απόγευμα της 15ης Ιουλίου και ο υποδιοικητής της υπηρεσίας, Χακάν Φιντάν ενημέρωσε τον υποδιοικητή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, Γιασάρ Γκιουλέρ.

Το απόγευμα της Παρασκευής, στις 5:30 ο Φιντάν επισκέπτεται το αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου και δίνει στον Γιασάρ Γκιουλέρ αναλυτικές πληροφορίες για το σχεδιαζόμενο πραξικόπημα. Μισή ώρα αργότερα, ο υποδιοικητής της Μυστικής Υπηρεσίας είχε συνάντηση με τον Γκιουλέρ, τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων Χολουσί Ακάρ και τον διοικητή της τουρκικής αεροπορίας, Αμπιντίν Ουνάλ.

Μια ώρα μέρα, στις 6.30 το απόγευμα μετά την εμπιστευτική συνάντηση και ενημέρωση των επιτελικών στελεχών, ο Ακάρ δίνει εντολή να κλείσει ο εναέριος χώρος για όλες τις πτήσεις. Απαγορεύτηκαν όλες οι στρατιωτικές πτήσεις καθώς και κινήσεις στρατευμάτων και τανκς. Ανάλογη ήταν η εντολή που έδωσε στον διοικητή των χερσαίων δυνάμεων, Σαλίχ Ζεκί Τσολάκ.

Με βάση αυτές τις πληροφορίες, η έναρξη του πραξικοπήματος έγινε αναγκαστικά νωρίτερα το βράδυ, αντί στις 3 τα ξημερώματα, ώρα την οποία κανονικά είχε προγραμματισθεί.

Ο Ακάρ ανέφερε ότι η Μυστική Υπηρεσία ενημέρωσε τους διοικητές των Ενόπλων Δυνάμεων για την απόπειρα πραξικοπήματος, τουλάχιστον έξι ώρες πριν από την έναρξή της.

Ο αρχηγός του τουρκικού γενικού επιτελείου, ο υποδιοικητής του τουρκικού ΓΕΣ και ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων συνελήφθησαν αμέσως και κρατήθηκαν στα χέρια των πραξικοπηματιών, μέχρι την απελευθέρωσή τους το πρωί του Σαββάτου.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα, προκύπτει το ερώτημα γιατί, εφόσον είχαν ενημερωθεί από την Μυστική Υπηρεσία Πληροφοριών για τις κινήσεις των στασιαστών, δεν κατάφεραν να μην πέσουν στα χέρια τους.

 

ΠΗΓΗ: Skai.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα