Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΤΗΝ ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ
Διαπραγματεύσεις για
την κρίση στην Ονδούρα
Σαν Χοσέ
Χωριστές συνομιλίες με τον πρόεδρο της Κόστα Ρίκα Όσκαρ Αρίας είχαν ο προσωρινός πρόεδρος της Ονδούρας Ρομπέρτο Μιτσελέτι και ο εκδιωχθείς πρόεδρος της χώρας Μανουέλ Σελάγια.
Η πολυαναμενόμενη κατ’ ιδίαν συνάντηση Σελάγια – Μιτσελέτι δεν πραγματοποιήθηκε και οι δύο πλευρές εμμένουν στις θέσεις τους, χωρίς να διαφαίνονται σημάδια υπαναχώρησης.Λίγο μετά τη συνάντησή του με τον Αρίας, ο Μιτσελέτι αναχώρησε από το Σαν Χοσέ, δηλώνοντας ότι επιστρέφει στην Ονδούρα «πλήρως ικανοποιημένος». Είπε, επίσης, ότι θα επιστρέψει στην Κόστα Ρίκα εάν του το ζητήσει ο πρόεδρος της χώρας.
Σύμφωνα με το BBC, νωρίτερα είχε ξεκαθαρίσει πως «δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε, αλλά να συνομιλήσουμε», καθώς «η επιστροφή του πρώην προέδρου δεν μπορεί είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης».
«Θα εργαστούμε σκληρά ώστε να βρεθεί λύση, στο πλαίσιο του Συντάγματος» είπε πριν τη συνάντηση με τον Αρίας, σημειώνοντας πως «το μόνο θέμα που δεν θα συζητήσουμε είναι η επιστροφή του Μανουέλ Σελάγια, εκτός αν προσαχθεί ενώπιον της δικαιοσύνης».
Ο Μανουέλ Σελάγια, από την πλευρά του, ο οποίος χαρακτήρισε τον Μιτσελέτι «εγκληματία», επέμεινε πως παραμένει ο δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Ονδούρας και απαίτησε την επιστροφή του στην ηγεσία της χώρας. Ζήτησε, δε, την απομάκρυνση της ομάδας που τον ανέτρεψε εντός 24 ωρών.  Σημείωσε, όμως, ότι οι συνομιλίες στην Κόστα Ρίκα αποτελούν το «πρώτο βήμα» διευθέτησης της διαμάχης.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΜΠΑΜΑ
Προσπάθειες πλήρους
συνεργασίας με τη Ρωσία
Ουάσιγκτον
Η  κυβέρνηση Ομπάμα επιδιώκει πλήρη συνεργασία με τη Ρωσία, προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές που προέκυψαν από το αμερικανικό πρόγραμμα για την αντιπυραυλική ασπίδα, δήλωσε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αντιπυραυλικής Αμυνας του Πενταγώνου.
Οι δηλώσεις αυτές έγιναν, ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα συζητά με τη ρωσική πλευρά τη μείωση των πυρηνικών όπλων και μελετά εάν πρέπει να συνεχίσει με τα σχέδια του προκατόχου του Τζορτζ Μπους που προέβλεπαν την εγκατάσταση αντιπυραυλικών συστημάτων στην Τσεχία και την Πολωνία, σχέδιο στο οποίο αντιδρούσε σθεναρά η Μόσχα.
«Η (νέα) θέση είναι να παρουσιάσουμε ιδέες και όχι ένα πλήρως ανεπτυγμένο σχέδιο» δήλωσε ο στρατηγός Πάτρικ Ο’ Ράιλι.
«Πρέπει να προχωρήσουμε με πιο προσεκτικά βήματα, για να υπάρξουν αποφάσεις συνεργασίας, ενδιάμεσες αποφάσεις, για να μπορούμε να μιλήσουμε για πραγματική συνεργασία» πρόσθεσε ο ίδιος.
Από την άλλη, Βρετανοί βουλευτές δήλωσαν χθες ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να διασφαλίσει πως οι χώρες της Βαλτικής δεν πρόκειται να δεχτούν επίθεση από τη Ρωσία. Οι Βρετανοί βουλευτές ζητούν από το ΝΑΤΟ να εντείνει τη στρατιωτική παρουσία του στις χώρες αυτές και να συνεχίσει τις στρατιωτικές ασκήσεις παρά τις αντιδράσεις της Ρωσίας.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ EUROSTAT
Αλλάζει ο πληθυσμιακός
χάρτης της Ευρώπης
Βρυξέλλες
Διαφορετικός θα είναι το 2060 ο πληθυσμιακός χάρτης των «27» της ΕΕ, καθώς η Βρετανία αναμένεται να είναι η χώρα με τους περισσότερους κατοίκους, αφήνοντας πίσω τη Γερμανία και τη Γαλλία.
Σύμφωνα με την Eurostat, το 2060 η Βρετανία θα έχει 77 εκατομμύρια κατοίκους, η Γαλλία με 72 εκατομμύρια και η Γερμανία με 71 εκατομμύρια.
Μηδενική θα είναι η αύξηση το 2015 στον πληθυσμό των Ευρωπαίων, ενώ μείωση του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ, κατά περίπου 15 εκατομμύρια, θα σημειωθεί μεταξύ των ετών 2035 και 2060.
Από το 2015 αναμένεται ότι οι γεννήσεις θα υποχωρήσουν στο μηδέν. Η όποια ανάπτυξη θα οφείλεται στους μετανάστες, αλλά και αυτό μόνο έως το 2035, διότι στα χρόνια που θα ακολουθήσουν ούτε αυτός ο παράγοντας θα καλύπτει τα κενά.
Ο συνολικός πληθυσμός της ΕΕ, ο οποίος τον Ιανουάριο του 2008 ήταν 495 εκατομμύρια, αναμένεται να φθάσει το 2035 στα 521 εκατομμύρια και στη συνέχεια να αρχίσει σταδιακή μείωση για να καταλήξει το 2060 στα 506 εκατομμύρια.
Τα υψηλότερα ποσοστά αύξησης του πληθυσμού θα παρουσιάσουν η Κύπρος με 66%, η Ιρλανδία με 53%, το Λουξεμβούργο με 52%, η Βρετανία με 25%, η Σουηδία με 18%, και η Γαλλία με 16%.
Τη μεγαλύτερη μείωση θα παρουσιάσει η Βουλγαρία με 28%, η Λετονία με 26%, η Λιθουανία με 24%, η Ρουμανία με 21%, η Πολωνία με 18%, η Σλοβακία με 15,8% και η Γερμανία με 14%
Στην Ελλάδα το ποσοστό μείωσης αναμένεται να φθάσει το 0,9%. (από 11.217.000 το 2008, σε 11,118,000 εκατομμύρια το 2060).
Σημαντικές αλλαγές αναμένονται και στην ηλικιακή σύνθεση του πληθυσμού των «27»: το 2060 τα άτομα ηλικίας άνω των 80 ετών θα είναι περίπου τριπλάσια από ό,τι σήμερα.
Συγκεκριμένα, το ποσοστό των ατόμων ηλικίας άνω των 65 θα αυξάνεται συνεχώς και από 17,1% του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ που ήταν το 2008, θα φθάσει το 30% το 2060.
Την ίδια ώρα οι άνω των 80 από 4,4% που ήταν το 2008 θα φτάσει το 2060 στο 12,1%.
Στην Ελλάδα το ποσοστό των ατόμων ηλικίας άνω των 65 χρόνων από 18,6 % του πληθυσμού που ήταν το 2008 θα αυξηθεί το 2060 στο 31,7%.
Αντίστοιχα οι άνω των 80 ετών στη χώρα μας από 4,1% που ήταν το 2008 θα φθάσουν το 13,5% το 2060.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα