Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΑΛΛΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ  8,7%
Συρρίκνωση βιομηχανικής παραγωγής το α’ πεντάμηνο
Αθήνα
Πτώση 7,2% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή τον Μάιο, υποχωρώντας για 13ο συνεχόμενο μήνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΣΥΕ χθες, στους πέντε πρώτους μήνες του έτους το βιομηχανικό προϊόν συρρικνώθηκε κατά 8,7%, έναντι πτώσης 3,5% το αντίστοιχο διάστημα του 2008. Τον Απρίλιο, η μείωση ήταν 11,7% και τον Μάρτιο 5,3%. Στη μεταποίηση, η υποχώρηση ήταν 7,3% τον Μάιο, 14,3% τον Απρίλιο και 11,2% τον Μάρτιο.
Στην ευρωζώνη, ο αντίστοιχος δείκτης σημείωσε «βουτιά» 21,6% τον Απρίλιο, ενισχύοντας τις ανησυχίες ότι το δεύτερο τρίμηνο για την οικονομία είναι πιο αδύναμο απ’ ό,τι προβλεπόταν. 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΣΕΕ
Αγωνιστική ετοιμότητα
με αιχμή την ΔΕΘ
Αθήνα
Την οικονομική κατάσταση, καθώς και το τοπίο στην αγορά εργασίας εξέτασε η ΓΣΕΕ στη διάρκεια της συνεδρίασης της Ολομέλειας.
Η Γενική Συνομοσπονδία αποφάσισε την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας ανάλογα με τις εξελίξεις και 3ήμερο εκδηλώσεων στο πλαίσιο της ΔΕΘ.
Στη Θεσσαλονίκη οι εκδηλώσεις θα γίνουν στις 3, 4 και 5 Σεπτεμβρίου, ενώ στις 5 Σεπτεμβρίου θα γίνει συλλαλητήριο στο Αγαλμα Βενιζέλου.
Τέλος, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Κώστας Πουπάκης υπέβαλε την παραίτησή του μετά την εκλογή του στην Ευρωβουλή.
Στη θέση του εξελέγη ο Γιώργος Τσαλικάκης (προερχόμενος από τον ΟΣΕ).

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Υπογράφεται η συμφωνία για τον αγωγό Nabucco
Κωνσταντινούπολη
Υπογράφεται τη Δευτέρα 13 Ιουλίου, η διακυβερνητική συμφωνία για το πρόγραμμα κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Nabucco, ενώ αναπάντητα παραμένουν τα ερωτηματικά για τη χρηματοδότηση του έργου καθώς και την εξασφάλιση των αναγκαίων ποσοτήτων φυσικού αερίου από τις προμηθεύτριες χώρες.
Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι οι πέντε χώρες από το κονσόρτσιουμ του Nabucco που έχουν καθεστώς διαμετακόμισης του ενεργειακού πόρου – η έκτη, η Γερμανία, δεν είναι χώρα διαμετακόμισης – η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία και η Τουρκία θα συμφωνήσουν σε μία σειρά από νομικά δεσμευτικούς όρους, καθώς και στο σημείο εκκίνησης του αγωγού.
Η Τουρκία έχει ζητήσει να ξεκινά ο αγωγός πλησίον της Αγκυρας, αλλά θα εξεταστεί και η πιθανότητα εκκίνησής του στη Γεωργία ή το Αζερμπαϊτζάν.
Επιπλέον, θα διευθετηθούν στη συμφωνία τα θέματα ασφάλειας του αγωγού, ζήτημα ύψιστης σημασίας για την Τουρκία η οποία θα είναι υπεύθυνη να εμποδίσει πιθανές πράξεις δολιοφθοράς στο έδαφός της.
Ωστόσο, ένα από τα πλέον ακανθώδη ζητήματα, αυτό πού αφορά το τουρκικό αίτημα να κατακρατεί η Αγκυρα, για ίδια χρήση ή για επανεξαγωγή, το 15% των ποσοτήτων φυσικού αερίου που θα διαμετακομίζονται, εκτιμάται ότι δεν θα επιλυθεί σε αυτή τη συμφωνία.
«Τα βασικά εμπόδια για το Nabucco εξακολουθούν να ισχύουν και η προσφορά είναι το υπ’ αριθμόν ένα» τονίζει η αναλύτρια του Eurasia Group Ανα Γελένκοβιτς. «Χωρίς να διασφαλίσεις την προσφορά ποσοτήτων δεν μπορείς να έχεις τον αγωγό, αλλά χωρίς τον αγωγό δεν μπορείς να εξασφαλίσεις τις ποσότητες. Δεν έχουν πρακτικά υπογράψει τίποτα όσον αφορά την προσφορά ποσοτήτων» συμπλήρωσε.
Αναφερόμενη στο συγκριτικό πλεονέκτημα που δίνει στον South Stream η στρατηγική της Gazprom να υπογράφει βασικές συμφωνίες συνεργασίας με χώρες παραγωγούς και να οικοδομεί σχέσεις συνεργασίας μεταξύ εταιριών, η κ. Γελένκοβιτς είπε ότι «δεν πρόκειται για διακρατική συμφωνία, αλλά είναι σημαντικά πολιτικά βήματα στην κατεύθυνση κατασκευής ενός αγωγού». Η ίδια διαπιστώνει ότι ορισμένες χώρες της ΝΑ Ευρώπης, ιδιαίτερα αυτές που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη Μόσχα για το φυσικό αέριο, είναι σήμερα πιο επιφυλακτικές από ό,τι στο παρελθόν να διαφοροποιήσουν την ενεργειακή τροφοδοσία τους, παρά την κρίση του περασμένου Ιανουαρίου. Παράλληλα, η Τουρκία στέλνει αντιφατικά μηνύματα. Κυβερνητική πηγή της γείτονος δήλωσε ότι «αυτή στη στιγμή εργαζόμαστε πάνω στο πρόγραμμα Nabucco, αλλά θα αποτιμήσουμε και το πρόγραμμα South Stream με τους Ρώσους».
Αλλη κυβερνητική πηγή υπογράμμισε ότι «το σημαντικό είναι η εξασφάλιση προσφοράς για την Τουρκία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν βλέπουμε ως ανταγωνιστικούς τους Nabucco και South Stream».
Ορισμένοι αναλυτές δεν θεωρούν, ωστόσο, ότι τα δύο προγράμματα, με τη σημερινή μορφή τους, είναι βιώσιμα.
«Η αγορά δεν θα μπορούσε να στηρίξει παραπάνω από ένα αγωγό» επισημαίνει ο Μιχαήλ Κορτσέμκιν της East European Gas Analysis. Αναφέρθηκε, επιπλέον, στο πρόβλημα οικονομικής αντοχής του προγράμματος κατασκευής του South Stream το οποίο αντιμετωπίζει η Gazprom, η πλέον χρεωμένη ρωσική εταιρία, το χρέος της οποίας υπερβαίνει τα 40 δισ. δολάρια, εξαιρουμένης της μέχρι πρότινος θυγατρικής της στον χρηματοπιστωτικό τομέα, Gazprombank.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Η χώρα πορεύεται χωρίς
σχέδιο στην οικονομία
Η  χώρα πορεύεται χωρίς σχέδιο στην οικονομία, δήλωσε από την Κέρκυρα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου σχολιάζοντας τις δηλώσεις Καραμανλή από το υπουργείο Οικονομίας.
Ο κ. Παπανδρέου βρέθηκε στην Κέρκυρα όπου συναντήθηκε με φορείς του τουριστικού κλάδου. «Ο ζωτικός για την ελληνική οικονομία κλάδος του τουρισμού υποφέρει. Δεν μπορεί να αφεθεί ο σχεδιασμός ούτε στους ανέμους της ελεύθερης αγοράς, ούτε στη λογική της κυβέρνησης μιας πελατειακής διαχείρισης του πλούτου του ελληνικού λαού» τόνισε, για να γενικεύσει:
«Όπως δεν υπάρχει σχεδιασμός για τον τουρισμό μας έτσι δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός και για την οικονομία μας ευρύτερα. Τρανή απόδειξη αυτής της έλλειψης σχεδιασμού είναι και η σημερινή έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για το δημοσιονομικό εκτροχιασμό, τον τραγικό εκτροχιασμό του προϋπολογισμού του κράτους».
Τις δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά την επίσκεψή του στο υπουργείο Οικονομίας η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη τόνισε ότι πρωθυπουργός χρησιμοποίησε για μια ακόμα φορά ως άλλοθι την οικονομική κρίση για να μην αναλάβει τις βαρύτατες ευθύνες του και να μην πει στους πολίτες ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας που έχει κατατεθεί στην Κομισιόν έχει εκτροχιαστεί.

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΩΝ
Η ανεργία “φρενάρει”
την ανάκαμψη
Αθήνα
Η  σημαντική βελτίωση της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ και της ευρωζώνης αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για να καταστεί δυνατή η ουσιαστική ανάκαμψη των οικονομιών αυτών στο δεύτερο εξάμηνο του 2009 ή στις αρχές του 2010, αναφέρουν οι οικονομικοί αναλυτές της Alpha Bank στο τελευταίο εβδομαδιαίο δελτίο της τράπεζας.
Όπως, όμως, εκτιμούν, όσο η αγορά εργασίας παραμένει σε κρίση, η ανάκαμψη θα είναι προσωρινή. Με υψηλή ανεργία δεν μπορεί να προσδοκάται η επίτευξη διατηρήσιμων θετικών ρυθμών αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης, τονίζουν.
Επίσης, με αυξανόμενη ανεργία θα είναι πολύ δύσκολη η ανακοπή της πτωτικής πορείας της αγοράς ακινήτων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, επισημαίνουν.
Με αυτά τα δεδομένα, αναφέρουν, η διαφαινόμενη σήμερα βελτίωση στους δείκτες δραστηριότητας στην παραγωγή δεν θα
έχει επίσης διάρκεια, αν δεν υπάρξει σαφής θετική συμβολή στην ανάπτυξη από τον τομέα των καθαρών εξαγωγών των ΗΠΑ και της ευρωζώνης.
Μια τέτοια συμβολή, όμως, μπορεί να προκύψει μόνο με σημαντική ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης και των εισαγωγών στις χώρες με μεγάλα πλεονάσματα στα ισοζύγια των εξωτερικών πληρωμών τους.

ΤΟ Α΄ ΠΕΝΤΑΜΗΝΟ
Στο 5,1% του ΑΕΠ
 το ταμειακό έλλειμμα
Αθήνα
Στο 5,1% του ΑΕΠ αυξήθηκε το ταμειακό έλλειμμα στο πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Σε απόλυτα μεγέθη, το 5,1% του ΑΕΠ είναι 12,764 δισ. ευρώ. Η μεγάλη διεύρυνση του ελλείμματος οφείλεται κυρίως στην υστέρηση των φορολογικών εσόδων αλλά και στις αυξήσεις των δαπανών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα σε μόλις ένα μήνα, το έλλειμμα αυξήθηκε κατά 3,6 δισ. ευρώ (τον Απρίλιο ήταν 3,7% του ΑΕΠ).
Το Μάιο του 2008, ήταν 2,1% του ΑΕΠ (5,07 δισ. ευρώ). Από το ταμειακό έλλειμμα όταν αφαιρεθούν τα πλεονάσματα των ασφαλιστικών ταμείων και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκύπτει το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης.

ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΑΝ
Δικαίωμα άρσης
φορολογικού απορρήτου
Αθήνα
Ομόφωνα υιοθέτησε, την Πέμπτη, το Α΄Θερινό Τμήμα της Βουλής τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, που δίνει το δικαίωμα άρσης του φορολογικού απορρήτου στις υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης για τον έλεγχο των ενδοομιλικών συναλλαγών των επιχειρήσεων (Ν.3728/2008). Επίσης, η Βουλή υιοθέτησε ομόφωνα τροπολογία των βουλευτών Γ. Ορφανού και Θ. Καράογλου (ΝΔ), με την οποία υποχρεώνεται η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος, ως εκκαθαριστής της συνεταιριστικής οργάνωσης ΕΑΣΘ «ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ», να αποζημιώσει τους απολυμένους της, σύμφωνα και με τις δικαστικές αποφάσεις, με τις οποίες η τράπεζα δεν έχει συμμορφωθεί. Εξάλλου, ο υφυπουργός Οικονομικών, Αντώνης Μπέζας, διευκρίνισε πως η κυβέρνηση θα εξετάσει σε προσεχές νομοσχέδιο, μία τροπολογία της Κ. Παπακώστα για την εξαίρεση του ορίου συνταξιοδότησης για τις γυναίκες δικαστικούς λειτουργούς (και μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους) που έχουν τρία τουλάχιστον παιδιά, ή ανήλικα και ανίκανα παιδιά και έχουν συμπληρώσει 20ετή πραγματική υπηρεσία, έχοντας διοριστεί την περίοδο 1983-1992.

ΤΟ 2009
Αναμένεται κάμψη 2,9%
της ζήτησης για πετρέλαιο
Λονδίνο
Η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο αναμένεται να ανακάμψει κατά 1,7%, ή 1,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2010, σε ετήσια βάση, λόγω, κυρίως της αύξησης της ζήτησης στην Κίνα, τη Μέση Ανατολή και τη Λατινική Αμερική, σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη μηνιαία έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA). Η Υπηρεσία διατήρησε, παράλληλα, "πρακτικά αμετάβλητη" την εκτίμησή της για φέτος, αναμένοντας κάμψη 2,9% της ζήτησης ή κατά 2,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σε σχέση με το 2008.
Στην πρώτη εκτίμηση για το 2010 που προέβη σε μηνιαία έκθεση η IEA, η υπηρεσία αναμένει διαμόρφωση της ζήτησης στα 85,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα του χρόνου, σε σύγκριση με 83,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2009.
Ο επικεφαλής του τμήματος Πετρελαϊκή Βιομηχανία και Αγορά στην IEA κ. Ντέιβιντ Φάιφ είπε ότι ο βαθμός ανάκαμψης της παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο θα εξαρτηθεί από τις επιδόσεις της παγκόσμιας οικονομίας και τις εξελίξεις στο μέτωπο των τιμών στις διεθνείς αγορές πετρελαίου.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η μικρή προς τα άνω αναθεώρηση της εκτίμησης για τη ζήτηση "δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως ‘πράσινα βλαστάρια’", δηλ. ως πρώτοι οιωνοί ανάκαμψης.

Πτώση στις τιμές
χονδρικής στην Ιαπωνία
Πτώση ρεκόρ της τάξης του 6,6% σημείωσαν οι τιμές χονδρικής πώλησης στην Ιαπωνία τον Ιούνιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2008 ενισχύοντας τις ανησυχίες ότι η οικονομία της χώρας κινείται προς ένα δεύτερο, πιθανότατα καταστροφικό κύμα αποπληθωρισμού αυτή τη δεκαετία.
Τα συγκεκριμένα στοιχεία για το χονδρικό εμπόριο ενίσχυσαν την άποψη της αγοράς ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας, η κεντρική τράπεζα της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, κατά πάσα πιθανότητα θα επέκτεινε το πρόγραμμα επείγουσας εταιρικής χρηματοδότησης και περά από τον Σεπτέμβριο, οπότε με βάση τα σημερινά δεδομένα ολοκληρώνεται.
Ενώ οι μειώσεις των τιμών σε πετρέλαιο και πρώτες ύλες ζύγισαν ιδιαίτερα στις τιμές της χονδρικής, οι τελικές πτώσεις των τιμών δείχνουν αδύναμη εσωτερική ζήτηση, με την οποία πρέπει επίσης να συνδυασθούν καθώς οι εταιρείες περικόπτουν τις δαπάνες κεφαλαίου και μειώνουν τις θέσεις εργασίας μετά από τη συρρίκνωση ρεκόρ που είχε η οικονομία, το πρώτο τέταρτο του 2009.

Χωροθέτηση αγωγού
Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη
Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να κατατεθεί η προκαταρκτική μελέτη χωροθέτησης του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη στο ΥΠΕΧΩΔΕ, προς έγκριση, από τη διεθνή κοινοπραξία Trans Balkan Pipeline (TBP).

Επέκταση του Μετρό
Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά
Φάκελοι εκδήλωσης ενδιαφέροντος από έξι σχήματα κατατέθηκαν χθες στην πρώτη φάση του διαγωνισμού για την επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης προς την Καλαμαριά.
Στην επέκταση προς την Καλαμαριά θα δημιουργηθούν 5 νέοι σταθμοί (Νομαρχία, Καλαμαριά, Αρετσού, Νέα Κρήνη και Μίκρα), με 4,8 χιλιόμετρα υπόγειας γραμμής.
Ο προϋπολογισμόςε του έργου είναι 425 εκατ. ευρώ. Σε αυτό το ποσό περιλαμβάνεται και η δημιουργία χώρου στάθμευσης 1.000 αυτοκινήτων στον τερματικό σταθμό της Μίκρας.

Μείωση 38,2% στις εισαγωγές
 και 15% στις εξαγωγές
Μείωση κατά 38,2% σημείωσε η συνολική αξία των εισαγωγών – αφίξεων τον Μάιο του 2009 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2008, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος.
Μείωση το ίδιο διάστημα κατά 15% και στη συνολική αξία των εξαγωγών – αποστολών. Ειδικότερα, η συνολική αξία των εισαγωγών – αφίξεων κατά τον μήνα Μάιο 2009 ανήλθε στο ποσό των 3.304,6 εκατ. ευρώ έναντι των 5.343,4 εκατ. ευρώ, που ήταν τον Μάιο του 2008.
Η συνολική αξία των εξαγωγών – αποστολών τον Μάιο του 2009 ανήλθε σε 1.332,8 εκατ. ευρώ έναντι των 1.568,8 εκατ. ευρώ που ήταν τον Μάιο του 2008.

Μείωση του εμπορικού
ελλείμματος των ΗΠΑ
Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ μειώθηκε πέραν κάθε προσδοκίας τον Μάιο για να φτάσει στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 1999, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εμπορίου. Το εμπορικό έλλειμμα της πρώτης παγκοσμίως οικονομικής δύναμης έπεσε κατά 9,8% σε σχέση με τον Απρίλιο και ανέρχεται τώρα σε 26 δισεκατομμύρια δολάρια, προσθέτει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Ισχυρές πιέσεις
Αθήνα
Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι τιμές των μετοχών στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 2.106,13 μονάδες έναντι 2.160,73 μονάδων της προηγουμένης, σημειώνοντας πτώση 54,60 μονάδων, ή σε ποσοστό 2,53%.
 Σε εβδομαδιαία βάση, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε απώλειες σε ποσοστό 4,74%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 17,89%.
Από τις μετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης με άνοδο έκλεισε μόνο η μετοχή της Motor Oil (+0,39%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι μετοχές του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (-5,80%), του ΟΠΑΠ (-5,58%) και της ΔΕΗ (-4,91%).
Από τις 259 μετοχές που διακινήθηκαν στη συνεδρίαση, 38 κινήθηκαν ανοδικά, 183 κινήθηκαν πτωτικά, ενώ η τιμή 38 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.
Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών: Νίκας +9,37%, Ξυλεμπορία(κο) +9,26%, Fashion Box +7,89%, Microland +7,81% και Λιβάνης +7,41%
Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών: ΕΛΒΑΛ -10,64%, Εκτέρ -8,74%, Αττικές Εκδόσεις -8,65%, Folli Follie -8,55% και Δούρος -8,53%.
 Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 201,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 35,6 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.
 Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν οι μετοχές των εταιρειών: Ελληνικά Καλώδια με 9.049.809 τεμάχια, Alapis με 3.603.660, Εθνική με 3.451.555 και Marfin Popular Bank με 2.320.860 τεμάχια.
Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών: Εθνική με 56,774 εκατ. ευρώ, ΟΠΑΠ με 24,037, Ελληνικά Καλώδια με 16,106 και ΔΕΗ με 11,728 εκατ. ευρώ.
Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 79,774 δισ. ευρώ.

ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Επαγγελματική στήριξη των Ρομά
Αθήνα
Προγράμματα επαγγελματικής στήριξης και κατάρτισης των Ρομά, συνολικού προϋπολογισμού 14 εκατομμυρίων ευρώ, ανακοίνωσε από την Ξάνθη η υφυπουργός Απασχόλησης, Σοφία Καλατζάκου, παρουσία του διοικητή του ΟΑΕΔ, Γ. Βερναδάκη και του ειδικού γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, Θ. Ματάλα.
Η υφυπουργός, μιλώντας σε ένα πολυπληθές ακροατήριο Ελλήνων τσιγγάνων, τόνισε ότι το πρόγραμμα επαγγελματικής στήριξης, προϋπολογισμού δέκα εκατομμυρίων ευρώ απευθύνεται σε συνολικά 500 επιχειρήσεις εκ των οποίων οι 300 θα είναι νέες επιχειρήσεις και οι 200 υφιστάμενες.
Η οικονομική ενίσχυση του προγράμματος θα είναι 20.000 ευρώ ανά επιχειρηματία.
Στόχος του προγράμματος όπως σημείωσε η κ. Καλατζάκου είναι να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα της επιχειρηματικής δραστηριότητας και να βελτιωθούν οι επιδόσεις τους.
Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά την κατάρτιση 300 Ρομά είναι προϋπολογισμού τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ και θα περιλαμβάνει διαφορετικές ειδικότητες ανάλογα με τις ανάγκες των καταρτιζομένων.
«Η συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση των Ρομά», υπογράμμισε η υφυπουργός, «θα συμβάλει στην ενίσχυση των προσόντων και δεξιοτήτων των δικαιούχων και την ένταξή τους με αξιώσεις στην αγορά εργασίας».
Η κ. Καλατζάκου υπογράμμισε πως και τα δυο προγράμματα θα ξεκινήσουν άμεσα να υλοποιούνται, ενώ συμπλήρωσε πως στην κρίσιμη οικονομική συγκυρία έχει ιδιαίτερη σημασία οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες να μην μείνουν έξω από την αγορά εργασίας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα