Μουσείο Τυπογραφείας

Ανάγκη “απελευθέρωσης” της σχολικής γνώσης

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Κέρκυρα
Στην Κέρκυρα βρίσκεται ο Γιώργος Παπανδρέου με αφορμή το Διεθνές Συνέδριο για τις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας στην Εκπαίδευση, που διοργανώνει το University of Fraser Valley σε συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε την ανάγκη «να μάθουμε πώς να μοιραζόμαστε, πώς να χρησιμοποιούμε τη δύναμη της γνώσης και να ενδυναμώσουμε τις κοινωνίες μας προς όφελος του δημόσιου καλού, των πολιτών και του περιβάλλοντος».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε το σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα «συγκεντρωτικό και κεντρικά ελεγχόμενο, γιατί έχουμε την ανάγκη να ελέγχουμε τη δύναμη και την ανάγκη αλλαγής, που νιώθουν οι νέοι άνθρωποι».
Πρόσθεσε δε, ότι τα σχολεία βρίσκονται μακριά από την καθημερινή εμπειρία, με αποτέλεσμα τα παιδιά να βαριούνται και να μη βρίσκουν λόγο να είναι στο σχολείο, το οποίο χαρακτήρισε «στρατόπεδο συγκέντρωσης», υπενθυμίζοντας τα γεγονότα του Δεκεμβρίου.
Ειδικότερα, έκανε λόγο για δημιουργία «κοινού πλούτου πληροφοριών», «ανάπτυξη και αξιοποίηση του ωκεανού πληροφοριών», «ικανότητα αξιολόγησης και κριτικής αντιμετώπισης της πληροφορίας που λαμβάνουμε» και «ικανότητα σύνθεσης πληροφοριών ανάμεσα σε διαφορετικά πεδία και εφαρμογής της γνώσης».
Μετά την ομιλία του στο Διεθνές Συνέδριο, ο κ. Παπανδρέου πήρε μέρος σε συζήτηση, με θέμα το Ανοικτό Σχολείο στην Ελλάδα, στην οποία συμμετείχαν και οι Άννα Διαμαντοπούλου και Άντζελα Γκερέκου.
«Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε»
Προχθές το βράδυ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε με στελέχη του κόμματος, ενώπιον των οποίων υποστήριξε πως το ΠΑΣΟΚ σημείωσε μία πολύ σημαντική νίκη στις ευρωεκλογές», ανέδειξε τη νέα προοπτική όχι μόνο για την Κέρκυρα αλλά για ολόκληρη τη χώρα.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε το σύνθημα «ή βουλιάζουμε ή αλλάζουμε», λέγοντας πως «η Ελλάδα έχει πάρει μία πορεία, που πρέπει να αλλάξει αλλιώς θα βουλιάξουμε».
«Ήδη βρισκόμαστε εδώ και πολλούς μήνες σε ένα προεκλογικό κλίμα μέσα στο οποίο η κυβέρνηση, χωρίς σχεδιασμό και στόχευση και μέσα από μία πελατειακή διαχείριση του πλούτου του ελληνικού λαού, παραπαίει» είπε και στη συνέχεια μίλησε για «κρίση που έχει δημιουργήσει η ίδια η κυβέρνηση, κρίση οικονομική, κρίση πολιτική, θεσμών και αξιών, μέσα από την πελατειακή διαχείριση και αυτή την πρωτοφανή έξαρση διαφθοράς παντού».
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στους πέντε εθνικούς στόχους του ΠΑΣΟΚ με αιχμή την πράσινη ανάπτυξη, σημειώνοντας ότι αυτό είναι «κάτι το οποίο οι Κερκυραίοι μπορούν να οραματιστούν έχοντας παίξει καθοριστικό ρόλο στην τουριστική ανάπτυξη της χώρας».

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.