Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΕΤΡΑΛΙΑ

Αθήνα
Για το νομοσχέδιο που προβλέπει τον διαχωρισμό των τομέων ασφάλισης και υγείας του ΙΚΑ και αναμένεται να κατατεθεί στα θερινά τμήμα της Βουλής, συζήτησε η υπουργός Απασχόλησης Φ. Πετραλιά με το ΔΣ του ΙΚΑ.
Υπερασπιζόμενη την κυβερνητική επιλογή αποσύνδεσης των δύο τομέων, η υπουργός ξεκαθάρισε ότι «το ΙΚΑ δεν διασπάται».
Στόχος του νομοσχεδίου τόνισε είναι ο εκσυγχρονισμός του Ιδρύματος, η στήριξη και η ενίσχυση των δύο βασικών πυλώνων του (της ασφάλισης και της υγείας), η βελτίωση της ποιότητας και η αύξηση των παρεχόμενων υπηρεσιών, ο περιορισμός της σπατάλης μέσω της δημιουργίας μιας νέας διεύθυνσης, για τη διαχείριση, αξιολόγηση και έλεγχο των δαπανών υγείας όλων των υποκαταστημάτων.
Πάντως προχθές το προεδρείο της ΓΣΕΕ εξέφρασε στη υπουργό την ριζική διαφωνία του με το νομοσχέδιο με τον διαχωρισμό και απόσχιση του κλάδου υγείας από το ΙΚΑ ΕΤΑΜ.
Ειδικότερα μετά τη σύσκεψη με τον διοικητή του ΙΚΑ θεοδ. Αμπατζόγλου και τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ, η υπουργός Φ. Πετραλιά δήλωσε: «Ο στόχος του νομοσχεδίου αυτού είναι ο εκσυγχρονισμός του ΙΚΑ, ο λειτουργικός διαχωρισμός του τομέα της Ασφάλισης από τον τομέα της Υγείας. Η κεντρική πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και του υπουργείου Απασχόλησης είναι η στήριξη και η ενίσχυση των δύο βασικών πυλώνων του ΙΚΑ, της ασφάλισης και της υγείας, μέσα στο πλαίσιο του ενιαίου ΙΚΑ, του ΙΚΑ με ενιαία διοίκηση».
»Θεωρούμε, ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό βήμα, γιατί ο στόχος μας είναι ο εκσυγχρονισμός του ΙΚΑ και η ιδιαίτερη στήριξη στον τομέα υγείας και το γεγονός ότι επιθυμούμε ο ένας τομέας, να μην αλληλεπικαλύπτει τον άλλο».
«Το ΙΚΑ δεν διασπάται. Το ΙΚΑ διατηρεί την ενιαία του μορφή και διατηρεί την ενιαία του διοίκηση και τη λειτουργία του. Με τον διαχωρισμό αυτό των δύο βασικών πυλώνων ως προς τις υπηρεσίες της υγείας στοχεύουμε σε νέες υπηρεσίες υγείας του ΙΚΑ, ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας του ΙΚΑ από τις ήδη υπάρχουσες» τόνισε η υπουργός.
Επίσης σημείωσε ότι «δημιουργείται μια νέα γενική διεύθυνση, η οποία θα είναι διεύθυνση διαχείρισης, αξιολόγησης και ελέγχου των δαπανών υγείας όλων των υποκαταστημάτων. Το ΙΚΑ της ήσσονος προσπάθειας αποτελεί παρελθόν. Ο στόχος μας είναι να είμαστε δίπλα στον πολίτη, καθημερινά πλάι στον πολίτη, με όλο και κάθε μέρα ποιοτικότερες υπηρεσίες, σύγχρονες υπηρεσίες».
Ερωτηθείσα εάν η νέα διεύθυνση κρίθηκε αναγκαία γιατί είχαν εντοπισθεί θέματα σπατάλης, η υπουργός απάντησε:
«Όταν μιλάμε για εκσυγχρονισμό, εννοούμε εκσυγχρονισμό, παρακολούθηση και εξορθολογισμό. Όλα αυτά θα τα δούμε με τη νέα Διεύθυνση. […] Εκσυγχρονισμός, σημαίνει συστήματα σύγχρονα, μηχανογράφηση όλου του πυλώνα της Υγείας του ΙΚΑ, μηχανογράφηση όλων των υποκαταστημάτων, μηχανογράφηση όλων των συνταγών. Ξέρετε, ότι ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός, για το ΙΚΑ. Είχε ξεκινήσει εδώ και τέσσερα χρόνια και επιτέλους ολοκληρώθηκε. Αφορά τη σάρωση και τη διασταύρωση των συνταγών […] είμαστε αποφασισμένοι γρήγορα να προχωρήσουμε με το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΙΚΑ. Εις πείσμα πολλών και διαφόρων».
Από την πλευρά του ο διοικητής του ΙΚΑ δήλωσε: «οι οδηγίες που πήραμε για πορεία -από εδώ και πέρα- αφορούν -όπως είπε η υπουργός- ένα ενιαίο ΙΚΑ, όπου έχουμε ένα διαχωρισμό των δύο βασικών πυλώνων, της Ασφάλισης και της Υγείας, λειτουργικό, οργανωτικό, πληροφορικό, από πλευράς στελέχωσης. Πιστεύουμε ότι με τη νέα του αυτή δομή, το ΙΚΑ θα ανταποκριθεί ακόμη καλύτερα στις απαιτήσεις των εκατομμυρίων ασφαλισμένων του, με στόχο καλύτερες υπηρεσίες και εξορθολογισμό των δαπανών».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα