Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ALPHA BANK
Ο μέσος πληθωρισμός
θα διαμορφωθεί στο 1,2%

Αθήνα
Στις βασικές οικονομικές εξελίξεις αναφέρεται το τελευταίο οικονομικό δελτίο της Alpha Bank. Ειδικότερα οι αναλυτές της τράπεζας επισημαίνουν τα ακόλουθα:
– Εντυπωσιακή ήταν η αύξηση του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Ιούνιο του 2009,που βελτιώθηκε για τρίτο κατά σειρά μήνα και έφθασε τις 59 μονάδες, από 49,5 μονάδες τον Μάιο του 2009 και 46,6 μονάδες τον Απρίλιο του 2009. Η βελτίωση αυτή οφείλεται στη σημαντική αύξηση των δεικτών επιχειρηματικών προσδοκιών στους βασικούς κλάδους (βιομηχανία, λιανικό εμπόριο, κατασκευές και υπηρεσίες), αλλά και στη βελτίωση των καταναλωτικών προσδοκιών.
– Πτώση κατά -9,6% σημείωσαν οι διεθνείς αφίξεις στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας τόσο στο πρώτο εξάμηνο του 2009, όσο και τον Ιούνιο του 2009, ενώ οι εισπράξεις από τον εξωτερικό τουρισμό ήταν μειωμένες κατά -11,6% στο πρώτο τετράμηνο του 2009.
– Στο εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο του 0,5% διατηρήθηκε ο πληθωρισμός με βάση τον ΔΤΚ στην Ελλάδα και τον Ιούνιο του 2009. Στους επόμενους μήνες ο πληθωρισμός αναμένεται να διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα και να αυξηθεί στη συνέχεια, κυρίως λόγω της πολύ χαμηλής βάσης του δείκτη τον Νοέμβριο του 2008 και τον Δεκέμβριο του 2008. Ως εκ τούτου ο μέσος πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 1,2% το 2009, από 4,2% το 2008.

ΤΟ 2008
Αύξηση αποθεμάτων αργού
στα 1,027 τρισ. βαρέλια
Λονδίνο
Αυξήθηκαν, το 2008, τόσο τα διαπιστωμένα αποθέματα αργού πετρελαίου όσο και τα διαπιστωμένα αποθέματα φυσικού αερίου του ΟΠΕΚ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Annual Statistical Bulletin που έδωσε στη δημοσιότητα ο διεθνής οργανισμός.
 Τα διαπιστωμένα αποθέματα αργού πετρελαίου διαμορφώθηκαν, στα τέλη του 2008, σε 1,027 τρισεκατομμύρια βαρέλια, από 952,048 δισεκατομμύρια βαρέλια στα τέλη του 2007, εν πολλοίς λόγω της μεγάλης αύξησης των αποθεμάτων της Βενεζουέλας. Αξιοσημείωτη είναι, ωστόσο, η μείωση των αποθεμάτων της Σαουδικής Αραβίας, της μεγαλύτερης πετρελαιοπαραγωγού χώρας του καρτέλ, της οποίας τα αποθέματα υποχώρησαν στα 264,063 δισεκατομμύρια βαρέλια, έναντι 264,209 δισεκατομμύρια το 2007. Αυξήθηκαν τα αποθέματα του Ιράν, της Λιβύης, της Βενεζουέλας, του Κάταρ και του Εκουαδόρ ενώ μηδενική αύξηση σημείωσαν τα αποθέματα της Αλγερίας, της Αγκόλας, του Ιράκ, του Κουβέιτ, της Νιγηρίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Τα διαπιστωμένα αποθέματα φυσικού αερίου αυξήθηκαν, εξάλλου, κατά 2%, υπερβαίνοντας, στα τέλη του 2008, τα 93 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (93,347 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα).
Τα αποθέματα του Ιράν αυξήθηκαν, στα τέλη του 2008, στα 29,610 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, από 28,080 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στα τέλη του 2007 σε αντίθεση με τα αποθέματα του Κάταρ, τα οποία μειώθηκαν σε 25,466 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, από 25,636 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2007. Αύξηση σημείωσαν τα αποθέματα της Βενεζουέλας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Σαουδικής Αραβίας και της Αγκόλας, ενώ μειώθηκαν τα αποθέματα της Νιγηρίας. Μηδενική αύξηση σημείωσαν, τέλος, τα αποθέματα του Ιράκ, του Κουβέιτ και της Λιβύης.  

ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Συρρίκνωση του ΑΕΠ

Βρυξέλλες
Συρρίκνωση – ρεκόρ κατέγραψε η οικονομία της ευρωζώνης στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, λόγω της σημαντικής πτώσης των εξαγωγών και των επιχειρηματικών επενδύσεων.
Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ στη ευρωζώνη μειώθηκε κατά 4,9%, ενώ η υποχώρησή του έναντι του προηγούμενου τριμήνου ανέρχεται στο 2,5%, βάσει των αναθεωρημένων τελικών στοιχείων της Eurostat.
Στην ΕΕ των 27, το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 2,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 4,7% σε ετήσια βάση.
«Τα καλά νέα είναι ότι τα στοιχεία του ΑΕΠ πρώτου τριμήνου είναι παλιά νέα και ο ρυθμός συρρίκνωσης στην ευρωζώνη έχει εμφανώς μετριαστεί σημαντικά το δεύτερο τρίμηνο», είπε ο Howard Archer, οικονομολόγος της IHS Insight
Όπως σημειώνει η Eurostat, όλα τα κράτη – μέλη εμφάνισαν αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο, εκτός από την Πολωνία, την Κύπρο και την Ελλάδα.
Το ΑΕΠ της πρώτης αυξήθηκε κατά 0,4%, ενώ το ΑΕΠ της δεύτερης δεν παρουσίασε μεταβολή σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ήταν στο +0,3% του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2009 σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2008. Σύμφωνα με τη Εurostat, το πρώτο τρίμηνο του 2009 σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2008, o ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα ήταν αρνητικός και κυμάνθηκε στο -1,2%.

ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Κατασχέσεις αυτοκινήτων

Αθήνα
Έπειτα από μια ανάπαυλα ενός περίπου μήνα οι τράπεζες άνοιξαν και πάλι δυναμικά τις δημοπρασίες αυτοκινήτων με δελεαστικές τιμές εκκίνησης στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν μόνο ιδιοκτήτες καταστημάτων εμπορίας οχημάτων. Ωστόσο η μικρή προσέλευση των εμπόρων ΙΧ στις εκποιήσεις αλλά και ο υπερβολικός αριθμός των κατασχεμένων οχημάτων οδηγεί τις τράπεζες να ανοίξουν τις δημοπρασίες το φθινόπωρο και σε ιδιώτες καταναλωτές.
 Η ανακοίνωση του προσωρινού μέτρου μείωσης του Τέλους Ταξινόμησης κατά 50% φρέναρε τα σχέδια των τραπεζών για άνοιγμα των δημοπρασιών κατασχεμένων ΙΧ και σε ιδιώτες καθώς απαξιώθηκαν πάρα πολύ τα αυτοκίνητα που έχουν στην κατοχή τους. Ωστόσο μετά από δύο μήνες ανάπαυλας τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας ξεκίνησαν από τις αρχές Ιουλίου και πάλι τις εκποιήσεις κατασχεμένων ΙΧ μόνο για εμπόρους  Οι τράπεζες, εξαιτίας της μικρής προσέλευσης των εμπόρων στις δημοπρασίες και της συνεχιζόμενης αύξησης των οχημάτων που κατάσχονται καθημερινά τις οδηγεί στο άνοιγμα των δημοπρασιών και σε ιδιώτες. Ωστόσο κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στους επαγγελματίες της αγοράς ΙΧ.

Πρόστιμο 553 εκατ. ευρώ
σε E.ON και Suez
Στην επιβολή προστίμου για πρώτη φορά στον ενεργειακό τομέα προχώρησαν οι ευρωπαϊκές αντιμονοπωλιακές αρχές χθες.
Οι Βρυξέλλες επέβαλαν πρόστιμο ύψους 553 εκατ. ευρώ σε κάθε μία από τις E.ON AG και GDF Suez λόγω της συμφωνίας στην οποία είχαν καταλήξει το 1975, να μην ανταγωνιστούν η μία την άλλη στις εγχώριες αγορές τους φυσικού αερίου, όταν κατασκεύασαν αγωγό για να εισάγουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Το συνολικό ποσό του 1,106 δισ. δολαρίων είναι το δεύτερο μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για υπόθεση καρτέλ. «Διατήρησαν σε ισχύ τη συμφωνία καταμερισμού της αγοράς και μετά την απελευθέρωση των ευρωπαϊκών αγορών φυσικού αερίου και την εγκατέλειψαν οριστικά το 2005», τονίζεται στη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Εκτός της “γκρίζας λίστας”
του ΟΟΣΑ το Λουξεμβούργο
Το Λουξεμβούργο βγήκε από τη «γκρίζα λίστα» των χωρών στις οποίες ο Οργανισμός για την Ανάπτυξη και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΟΣΑ) θεωρεί ότι δεν υπάρχει επαρκής διαφάνεια των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, είπε ο υπουργός Οικονομίας και Προϋπολογισμού της χώρας Λικ Φρίντεν. «Από σήμερα το απόγευμα το Λουξεμβούργο θα βρίσκεται στην λευκή λίστα φορολογικών παραδείσων του ΟΟΣΑ», δήλωσε ο Φρίντεν σε συνέντευξη Τύπου.
Ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) είχε τοποθετήσει το Λουξεμβούργο στην αποκαλούμενη «γκρίζα λίστα» με τις χώρες που έχουν συμφωνήσει να βελτιώσουν το επίπεδο διαφάνειας, αλλά ακόμα δεν έχουν υπογράψει τις απαραίτητες διεθνείς συμφωνίες.

Παράταση ηλεκτρονικής
υποβολής δηλώσεων
Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2009, καθώς και δηλώσεων στοιχείων ακινήτων έτους 2009, που υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου από πράκτορες ασφαλιστικών εταιρειών, καθώς και εισοδήματα, από συμμετοχή σε εταιρεία, από μισθωτές υπηρεσίες, αξιωματικών εμπορικών πλοίων, από την αλλοδαπή και κατοίκων εξωτερικού.
Συγκεκριμένα, παρατείνονται μέχρι και 15.7.2009, ανεξαρτήτως ΑΦΜ, οι προθεσμίες ηλεκτρονικής υποβολής μέσω διαδικτύου των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2009 όλων των κατηγοριών, των υποχρέων που προβλέπονται από τις διατάξεις των υποπεριπτώσεων αα’, ββ’, γγ’, δδ’ και εε’ της περίπτωσης γ’ της παρ. 1 του άρθρου 62 του ν. 2238/1994.
Αύξηση βιομηχανικής
παραγωγής στη Γερμανία
Το ταχύτερο ρυθμό ανόδου των τελευταίων σχεδόν 16 ετών, κατέγραψε τον Μάιο, σε μηνιαία βάση, ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής στη Γερμανία, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αρχίζει να ανακάμπτει.
Ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής αυξήθηκε κατά 3,7% τον Μάιο, σε σχέση με τον Απρίλιο. Οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει αύξηση κατά μόλις 0,5% μετά από μείωση τον Απρίλιο.
Η άνοδος του Μαΐου ήταν η μεγαλύτερη άνοδος από τον Αύγουστο του 1993, οπότε είχε καταγραφεί αύξηση κατά 4,1%, σύμφωνα με στοιχεία της Bundesbank.
Τα ισχυρότερα του αναμενόμενου στοιχεία βοήθησαν το ευρώ να ενισχυθεί σε ενδοσυνεδριακό υψηλό έναντι του δολαρίου.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Σημαντικές απώλειες

Αθήνα
Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι τιμές των μετοχών στη χθεσινή συνεδρίαση του χρηματιστηρίου, με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται ισχυρές πιέσεις. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 2.163,22 μονάδες έναντι 2.202,83 μονάδων της προηγουμένης, σημειώνοντας πτώση 39,61 μονάδων, ή σε ποσοστό 1,80%.
Από τις μετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης με άνοδο 2,41% και 1,91% αντιστοίχως έκλεισαν μόνο οι μετοχές του ΟΠΑΠ και της ΔΕΗ. Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές της MIG (-5,57%), της Βιοχάλκο (-4,55%), της Alpha Bank (-3,69%) και Eurobank (-3,05%).
Από τις 251μετοχές που διακινήθηκαν στη συνεδρίαση, 46 κινήθηκαν ανοδικά, 172 κινήθηκαν πτωτικά, ενώ η τιμή 33 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη. Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών: Ιντεάλ(κο) +17,65%, Εκδόσεις Λυμπέρη +9,72%, Νάκας +9,70%, Q&R +8,33%, Ζάμπα +8,00%, Μουζάκης(κ) +7,46%, Κλωνατέξ(κο) +7,14%, Δούρος +6,61%, Μοτοδυναμική+5,64%,και Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες +5,56%.
Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών: Ξυλεμπορία(πο) -19,48%, Γενική -13,46%, Paperppack Τσουκαρίδης -12,82%, Imperio -10,58%, Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία -10,00%, Αλφα Γκρίσιν -9,27%, Πετρόπουλος -9,19%, Μοχλός        -9,09%, Ξυλεμπορία(κο) -9,09% και PC Systems                -9,09%.
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 118,546 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6,1 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές. Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν οι μετοχές των εταιρειών: Alapis με 3.284.614 τεμάχια, Marfin Popular Bank με 2.890.871, Εθνική με 2.025.281 και Γενική με 1.765.796 τεμάχια.
 Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών: Εθνική με 34,200 εκατ. ευρώ, Coca Cola με 11,427, ΔΕΗ με 9,965 και ΟΠΑΠ με 8,040 εκατ. ευρώ.
Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 81,908 δισ. ευρώ.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ
Οι περιστασιακά εργαζόμενοι δικαιούνται δώρα εορτών

Ο  Αρειος Πάγος έκρινε ότι οι εργα ζόμενοι περιστασιακά (εκ περιτροπής εργασία) οι οποίοι δεν έχουν συνάψει σύμβαση εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα και επιδόματος αδείας ανάλογα με τις μέρες που εργάστηκαν στον ίδιο εργοδότη.
Συγκεκριμένα, το Β1 Τμήμα του Αρείου Πάγου αναίρεσε απόφαση του Εφετείου Πατρών που αρνήθηκε τη χορήγηση δώρων εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και επιδόματος αδείας σε περιστασιακά απασχολούμενη σε καφέ-μπαρ στην αχαϊκή πρωτεύουσα.
Στην απόφαση αναφέρεται ότι σε περίπτωση «εκ περιτροπής εργασίας» οι μισθωτοί δικαιούνται, μετά τη συμπλήρωση δωδεκάμηνης συνεχούς απασχόλησης στην ίδια επιχείρηση, άδεια με αποδοχές ίση με το 1/12 της άδειας που προβλέπεται από το νόμο για κάθε μήνα απασχόλησης από την ημέρα της πρόσληψής τους.
Σε περίπτωση που λήξει η περιστασιακή απασχόληση πριν τη συμπλήρωση 12 μηνών στον ίδιο εργοδότη, οι εργαζόμενοι δικαιούνται δύο ημερομίσθια για κάθε μήνα απασχόλησής τους, προσθέτει η απόφαση του ΑΠ.
Στο ιστορικό της δικαστικής απόφασης αναφέρεται ότι η εργαζόμενη ως σερβιτόρα δεν είχε σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου ή έστω σύμβαση απλής σχέσης εργασίας, με την ιδιοκτήτρια του καφέ-μπαρ και απασχολήθηκε σε αυτό περιστασιακά.
Σύμφωνα με την απόφαση του ΑΠ για την καταβολή δώρων εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας δεν είναι αναγκαία η ύπαρξη σχέσης εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου, αλλά αρκεί η παροχή «διαλείπουσας ή έστω εκ περιτροπής εργασίας».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα