Μουσείο Τυπογραφείας

Θεσμός το Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο

ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Διδάσκουν

καθηγητές
Πανεπιστημίου

Πρόβλημα
η στέγη

Του
ΓΙΩΡΓΟΥ ΨΩΜΑΔΕΛΗ

Ίσως πρόσεξε ο αναγνώστης της καλής εφημερίδας το ρεπορτάζ της απονομής των βεβαιώσεων σπουδών του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Χανίων που έγινε την περασμένη εβδομάδα στο Κ.Α.Μ. παρουσία των σπουδαστών, φίλων τους και των τοπικών αρχών.
Ας δούμε όμως το θέμα πιο αναλυτικά, εκ των ένδον, με τα μάτια ενός σπουδαστή του Α. Παν. Χανίων που αποτελεί πλέον έναν επιτυχημένο θεσμό.
Πως ιδρύθηκε:
Το έτος 2005 ο ιατρός Γ. Παυλίδης σε διάλεξή του στα Χανιά έδωσε την ιδέα της ίδρυσης Αν. Παν. Αυτή η ιδέα αξιοποιήθηκε από την κ. Βουγιούκαλου, την πρότειναν με τον αντιδήμαρχο κ. Βούρβαχη στο Δημ. Συμβούλιο Χανίων που την απεδέχθη ομοφώνως.
Πως λειτουργεί:
Αρχές του Φθινοπώρου το Αν. Πανεπιστήμιο, δια του Τύπου καλεί όσους ενδιαφέρονται να εγγραφούν για τον α’ θεματικό κύκλο, Οκτώβριος – Ιανουάριος που περιέχει συνήθως 12 ομιλίες, ενώ ίδια είναι η διαδικασία και για τον β’ κύκλο Φεβρουάριος – Μάιος και αναπτύσσονται δύο διαφορετικές θεματικές ενότητες.
Οι σπουδαστές καταβάλλουν συμβολικά ένα μικρό 20 ευρώ, παραλαμβάνουν γραφική ύλη και μετά από λίγες μέρες αρχίζουν οι εργασίες του Α.Λ. Παν. και η έναρξή τους λαμβάνει πανηγυρικό χαρακτήρα.
Οι σπουδαστές οφείλουν να μην υπερβούν τις 3 απουσίες, να δηλώνουν την παρουσία τους και να μην αποχωρούν πριν από το τέλος της εισήγησης. Τα πρώτα βήματα και η συνέχεια.
Το θέμα του α’ κύκλου του 1ου έτους (2005), ήταν "Προληπτική Ιατρική και Υγεία" και το παρακολούθησε μικρός αριθμός σπουδαστών σχετικά.
Η συνέχεια όμως ήταν διαφορετική. Η κοινωνία των Χανίων αγκάλιασε το Α.Λ. Παν. και με τη συμμετοχή της φανέρωσε πως ό,τι ποιοτικό και με σεβασμό της προσφέρεται την ενδιαφέρει άμεσα.
Τα μαθήματα – ομιλίες γίνονται στην αίθουσα του Δημ. Συμβουλίου που περιορίζει τον αριθμό των σπουδαστών στους 250, αριθμός πάντως ζηλευτός για τα άλλα Αν. Παν. της Ελλάδας τα οποία το 2005 ήταν 3 – 4, ενώ σήμερα τουλάχιστον επτά. Όπως μας είπε η συντονίστρια των ομιλιών – συζητήσεων του Α.Λ. Παν. Ε. Βουγιούκαλου στην ίδρυση άλλων Α.Λ. Παν. άλλων πόλεων υπήρξε πολύτιμη. Αν. Παν. λειτουργούν στη Φλώρινα στις Φερες Έβρου, στη Μάνη, στον Χολαργό, στον Λαγκαδά, στον Κορυδαλλό κ.α.
Ποιοι διδάσκουν:
Το Α. Παν. Χανίων καλεί για διδασκαλία καθηγητές πανεπιστημίου, προσωπικότητες με υψηλό επιστημονικό κύρος και πλούσιο συγγραφικό έργο, ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών, οι οποίοι προσφέρονται αφιλοκερδώς να αναπτύξουν ένα θέμα. Το θέμα αυτό το επιλέγουν οι ίδιοι, ανάλογα με τον θεματικό κύκλο με μόνο όρο – υπενθύμιση, αυτό να μην έχει κομματικές αναφορές και αιχμές. Η ανάπτυξη ενός θέματος είναι πάντα υποκειμενική και δεν απαιτείται ούτε είναι δυνατή η απόλυτη ταύτιση των απόψεων των ομιλητών με αυτές των σπουδαστών. Γι’ αυτό άλλωστε μετά την εισήγηση ακολουθεί συζήτηση, γίνονται ερωτήσεις, διευκρινίσεις, απαντήσεις. Εδώ πρέπει να σας πω ότι οι καθηγητές στην πλειοψηφία τους δίδουν στις ομιλίες τους, ανθρωπιστική, ιδεαλιστική χροιά και μέσα σε μια φιλική ατμόσφαιρα, ο σκεπτικισμός, προβληματισμός, ο ενθουσιασμός, η ικανοποίηση εναλλάσσονται, δημιουργούν δηλαδή μια ατμόσφαιρα μοναδική. Όλοι οι ομιλητές επιζητούν τις παρεμβάσεις και ερωτήσεις των σπουδαστών γεγονός που ο γράφων αξιοποιεί στο έπακρο. Στο Α.Λ. Παν. συμμετέχουν πολίτες από ένα ευρύτατο φάσμα επαγγελμάτων, ηλικιών, χαρακτήρων, γνώσεων και μόρφωσης, οι οποίοι δημιουργούν έτσι ένα ανομοιόμορφο σύνολο, πολύ ζωντανό. Είναι ενεργοί πολίτες με αξιώσεις από τη ζωή, που οι πνευματικές ανησυχίες τους στρέφονται, εστιάζονται στην ποιότητα, διαχειρίζονται επωφελώς τον ελεύθερο χρόνο τους και επιλέγουν μόρφωση και γνώση.
Προβλήματα:
Είναι φυσικό να υπάρχουν προβλήματα όμως με καλή διάθεση τα προβλήματα λύνονται. Το πιο ουσιαστικό πρόβλημα πάντως είναι η στέγαση του Αν. Παν. γιατί, όπως σας είπα πιο πάνω η αίθουσα του Δημ. Συμβουλίου δεν επαρκεί λόγω "μικρής σχετικά χωρητικότητας" και οι υπεύθυνοι προσανατολίζονται στη δημιουργία δύο χωριστών τμημάτων, από το να μεταστεγαστεί σε μεγαλύτερο χώρο με ένα ενιαίο τμήμα του Α.Λ. Παν. Βεβαιώσεις σπουδών:
Το Αν. Παν. παρέχει επαγγελματική διέξοδο στους σπουδαστές του, όμως μπορεί να χρησιμοποιηθεί η βεβαίωση σπουδών ως προσόν σε ενδεχόμενη πρόσληψη. Η απονομή γίνεται στο τέλος του β’ κύκλου σε μια ωραία εκδήλωση στο κομψό κτήριο του KAM που κάθε χρόνο φιλοξενεί την εκδήλωσή μας. Η απονομή έγινε φέτος από τον δήμαρχο Χανίων κ. Βιρβιδάκη, τον βουλευτή Χανίων κ. Μ. Βολουδάκη, τον εκπρόσωπο του κ. νομάρχη Χανίων κ. Μανώλη Φραγκάκη και τον εκπρόσωπο του βουλευτή Χανίων κ. Νικηφοράκη. Ακολούθησε κέρασμα στο ισόγειο του Κ.Α.Μ.
Το Αν. Παν. Χανίων πραγματοποιεί κατ’ έτος 2 -3 εκδρομές και μία από αυτές έγινε από 3 – 5 Ιουλίου στους Δελφούς και το Νέο Μουσείο Ακροπόλεως, που συνέπεσε με τη λήξη του β’ θεματικού κύκλου με θέμα "Ο Ευρωπαϊκός και ο Ελληνικός Πολιτισμός".
Άλλοι θεματικοί κύκλοι που διδάχθηκαν στα προηγούμενα έτη: "Πρακτική Ιατρική και Υγεία", "Προστασία του Περιβάλλοντος και Περιβαλλοντική αγωγή", "Σωστή Διατροφή", "Γράμματα, Τέχνες, Πολιτισμός", "Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση", "Τα Κοινωνικά Προβλήματα", "Σωματική και Ψυχική Υγεία".
Καθώς πέφτει το γλυκό καλοκαιρινό σούρουπο οι σπουδαστές ξεχύνονται στους δρόμους κρατώντας τα τριαντάφυλλα και τις βεβαιώσεις σπουδών.
Η βραδιά έκλεισε με πάρτι αποφοίτησης σε κοσμικό κέντρο στην Αγία Μαρίνα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.