Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΑΠΟ ΜΑΝΑΤΖΕΡ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Αθήνα
Αυξάνεται
η αισιοδοξία στους μάνατζερ (CEOs) των μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων για
την πορεία
της οικονομίας όπως προκύπτει από
την τριμηνιαία έρευνα που διεξήγαγε
η Εταιρεία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) σε συνεργασία με
την ICAP,
στο διάστημα από 15/6/2009 μέχρι 30/6/2009.

Ο  δείκτης οικονομικού κλίματος σημείωσε αξιόλογη βελτίωση κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2009. Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP-CEO General Index) το δεύτερο τρίμηνο του 2009 αυξήθηκε στις 107 από 94 μονάδες το προηγούμενο τρίμηνο, καταγράφοντας αισθητή βελτίωση του κλίματος που επικρατεί στους CEOs των ελληνικών επιχειρήσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι CEOs των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων είναι λιγότερο αισιόδοξοι σε σχέση με τους CEOs που διοικούν μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις.
Μικρή επιδείνωση της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης καταγράφεται στον δείκτη ΕΑΣΕ – CEO Current status Index, ο οποίος μειώθηκε μόλις πέντε μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Αντίθετα οι προσδοκίες για μελλοντική βελτίωση του οικονομικού κλίματος είναι αρκετά αυξημένες οδηγώντας τον δείκτη (ΕΑΣΕ – CEO Expectation Index) στις 153 μονάδες.
Αναλυτικά, οι επιμέρους δείκτες δίνουν την ακόλουθη εικόνα για την ελληνική οικονομία: Παραμένει πολύ υψηλό (93%) το ποσοστό των CEOs που θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας έχει επιδεινωθεί σε σχέση με ένα έτος πριν. Παράλληλα, διπλασιάστηκε έναντι του προηγούμενου τριμήνου το ποσοστό των CEOs που προσδοκούν βελτιωμένες οικονομικές συνθήκες στον επόμενο χρόνο ανεβάζοντας τον αντίστοιχο δείκτη στις 292 μονάδες.
Δυσμενής είναι η τρέχουσα κατάσταση στον κλάδο τους, δηλώνουν οι CEOs και ιδιαίτερα όσοι διοικούν εμπορικές επιχειρήσεις, ωστόσο εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξοι για το μέλλον του κλάδου τους σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2009. Διαφορετική είναι η εικόνα για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις και αυτές που δραστηριοποιούνται στις υπηρεσίες, όπου παρουσιάζεται ήδη μικρή βελτίωση.
Σύμφωνα με την έρευνα, στο επίπεδο της επιχείρησης που διοικούν, οι CEOs θεωρούν ότι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση παρουσιάζει στασιμότητα, εκδηλώνουν όμως αυξημένη αισιοδοξία για την πορεία της εταιρεία τους κατά το επόμενο έτος ανεβάζοντας τον δείκτη εταιρικών προσδοκιών στις 130 μονάδες.
Η τρέχουσα δαπάνη για επενδύσεις παγίου κεφαλαίου σε επίπεδο εταιρείας χαρακτηρίζεται από τους CEOs ως στάσιμη σε σχέση με ένα έτος πριν, ωστόσο ένας στους δυο CEOs δήλωσε χαμηλότερη επενδυτική δαπάνη. Οι εκτιμήσεις για την μελλοντική πορεία των επενδύσεων είναι αρκετά αισιόδοξες, ιδιαίτερα στις πολύ μεγάλες εταιρείες, διαμορφώνοντας τον δείκτη στις 125 μονάδες, παρόλο που ένας στους δύο CEOs θεωρεί ότι θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα.
Επίσης, συνεχίζεται και στο δεύτερο τρίμηνο του 2009 η πτωτική πορεία του δείκτη απασχόλησης, ωστόσο οι CEOs, όπως και στο προηγούμενο τρίμηνο, πιστεύουν ότι σε ένα χρόνο η αρνητική πορεία θα αντιστραφεί.
Η αντιμετώπιση της ύφεσης μέσω του τουρισμού, λόγω της ιδιαίτερης θέσης που κατέχει στην ελληνική οικονομία, τέθηκε ως ερώτημα στους CEOs, οι οποίοι όμως σε ποσοστό 69% δήλωσαν ότι δεν θα έχει θετική επίδραση στην οικονομία. Παράλληλα, 10% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι θα επιδράσει αρνητικά την οικονομία, ενώ το 21% θεωρούν ότι δεν θα επηρεάσει ουσιαστικά την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2009.
Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΑΣΕ, Μιχάλης Παγίδας δήλωσε σχετικά: «Η μεγάλη ανταπόκριση των CEOs στην έρευνα CEO Index, καταδεικνύει με τον πλέον εμφατικό τρόπο τον προβληματισμό και το έντονο ενδιαφέρον των ανωτάτων στελεχών να συμβάλλουν στην βελτίωση της οικονομίας της χώρας μας.
Τα αποτελέσματα της τρίτης κατά σειρά έρευνας είναι ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς παρά τον προβληματισμό που διατυπώνουν αναφορικά με την τρέχουσα οικονομική κατάσταση, τα στελέχη που βρίσκονται στο τιμόνι των μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων εκφράζουν αισιοδοξία, έστω συγκρατημένη, τόσο για βελτίωση του οικονομικού κλίματος συνολικά όσο και για την πορεία της εταιρείας τους κατά το επόμενο έτος. Μάλιστα, η αισιοδοξία αυτή διαχέεται στις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου και την απασχόληση δείχνοντας ότι το αρνητικό κλίμα των προηγούμενων μηνών μπορεί να αναστραφεί.
Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι, ωστόσο, οι προβλέψεις των CEOs για τον ελληνικό τουρισμό, καθώς η πλειοψηφία πιστεύει ότι αυτός θα επηρεαστεί αρνητικά από τη διεθνή δυσμενή οικονομική συγκυρία και δεν θα μπορέσει να ενισχύσει αποφασιστικά την προσπάθεια εξόδου της ελληνικής οικονομίας από την ύφεση.
Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ICAP, Νικήτας Κωνσταντέλλος σχολίασε: «Είναι πολύ σημαντικό ότι ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος ΕΑΣΕ/ICAP CEO Index στο τέλος του 2ου τριμήνου του 2009 σημείωσε αισθητή άνοδο καταγράφοντας συγκρατημένη αισιοδοξία, αντιστρέφοντας το αρνητικό κλίμα που κυριάρχησε στα δύο προηγούμενα τρίμηνα. Η αίσθηση που επικρατεί στους CEOs είναι ότι οι συνθήκες της οικονομίας παραμένουν δυσμενείς, χωρίς ωστόσο σημαντική επιδείνωση. Οι προσδοκίες όμως για ανάκαμψη στον επόμενο χρόνο είναι πλέον έντονες, αφού ένας στους δύο CEOs αναμένει βελτίωση των επιδόσεων της εταιρείας του. Ο τουρισμός με την σημαντική συνεισφορά του στον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα προηγούμενα χρόνια, το 2009 δεν θα καταφέρει να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ύφεσης σύμφωνα με το 70% των CEOs».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα