Μουσείο Τυπογραφείας

Φαράγγι Καντάνου

Γράφει η ΣΤΕΛΛΑ ΑΛΦΙΕΡΗ*

Έστω και στο… «και πέντε», η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και ο Δήμος Καντάνου αποφάσισαν να παραδεχτούν ότι οι προτάσεις της Κίνησης Πολιτών της Πρωτοβουλίας Καντάνου και των πολιτών του Δήμου Καντάνου για τη σωτηρία του φαραγγιού δεν είχαν δόλο… Παραδέχτηκαν ότι… Η Κίνηση Πολιτών, η Πρωτοβουλία Καντάνου, οι κάτοικοι μαζί με τον τοπικό Τύπο που στάθηκε ηρωικά δίπλα μας στον τιτάνιο αγώνα σωτηρίας είχαν δίκιο. Δυστυχώς οι πληγές στο φαράγγι είναι ανοικτές και παραμένουν ανοικτές από την παράνομη δραστηριότητα της λατομικής εταιρείας. Με πολιτική απόφαση σταμάτησαν οι έλεγχοι από τις ελεγκτικές Υπηρεσίες, κόβοντας τα έξοδα μεταβίβασης στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη εταιρεία να παρανομεί κάτω από τη μύτη των αρμοδίων χωρίς να ακούγεται «ανάσα αντίρρησης». Παρ’ ολη την καταστροφή ακόμα και σήμερα έχουμε θετικά δεδομένα πάνω στο τραπέζι. Η κίνηση έχει καταθέσει αίτηση θεραπείας 1882/2008 που εκκρεμεί στο Υπουργείο Πολιτισμού για αναπομπή του θέματος στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, 19 πολίτες προσέφυγαν στο ΣτΕ χωρίς τη βοήθεια του Δήμου και ζήτησαν την ακύρωση της απαράδεκτης απόφασης του κ. Λιάπη, τότε υπουργού Πολιτισμού. Η πρόταση της Κίνησης για Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη του φαραγγιού της Καντάνου ως προστατευμένο τοπίο έχει την ιστορία της… Ένα χρόνο τώρα φεύγει από τη μια υπηρεσία στην άλλη. Εγινε αποδεκτή από τη Διεύθυνση του Δασαρχείου και ανέφερε με σαφήνεια τα στοιχεία με βάση τα οποία το φαράγγι της Καντάνου είναι μοναδικό. Ζητήσαμε τη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια της ΕΠΜ για την προστασία του φαραγγιού της Καντάνου. Η πρότασή μας για τη σύνταξη ΕΠΜ πρόεκυψε τελικά από την πρόταση αρμοδίων υπηρεσιών μετά την ανοικτή επιστολή που έλαβε ο πρωθυπουργός από την Πρωτοβουλία Καντάνου για τη διάσωση του ιστορικού φαραγγιού της Καντάνου. Η απάντηση των υπηρεσιών αναφέρει συγκεκριμένα… Ως προς το θέμα του χαρακτηρισμού της περιοχής ως τοπίο ιδιαιτέρου φυσικού Κάλλους και της λήψης μέτρων προστασίας εφαρμόζεται η παρ.1 του άρθρου 21 Ν.1650/86….
Και συνεχίζει: Η περιοχή κατατάσσεται στις κατηγορίες του άρθρου 18 (στην προκειμένη περίπτωση στα προστατευόμενα τοπία) σύμφωνα με τα κριτήρια του άρθρου 19 του ίδιου νόμου και έχει ενημερωθεί ο Δήμος στις 23.11.2007.
Από τότε μέχρι σήμερα καμία πρωτοβουλία δεν υπήρξε για την προστασία του τοπίου του φαραγγιού, αντίθετα υπήρξε βάναυση συμπεριφορά απέναντι στην ιστορία και την ομορφιά του φαραγγιού. Δεν είναι αργά, αρκεί να σταματήσει η Περιφέρεια τη βλάβη του τοπίου τώρα και να επιβάλει το νόμο. Καθώς και ο Δήμος και η Νομαρχία να συνειδητοποιήσουν ότι η προστασία και η ανάδειξη του τοπίου είναι αρμοδιότητα δική τους. Ο Δήμος πρέπει να πιέσει να χρηματοδοτηθεί ΕΠΜ και να μη χαθεί σε κανένα συρτάρι. Η κίνηση της κοινής σύσκεψης ήταν σημαντική. Πιστεύουμε ότι είναι και ειλικρινής και έχει μπέσα. Περιμένουμε τις εξελίξεις. Θα συμμετέχουμε παράλληλα με αρθογραφία και δημόσιες παρέμβασης και θα απαιτουμε την άμεση χρηματοδότηση και σύνταξη της ΕΠΜ και προστασία του φαραγγιού, ενταγμένο στην ανάπτυξη φιλική προς το περιβάλλον.
* Πρώην βουλευτίνα

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.